DUJE KLARIC/CROPIX
UDARNI TANDEM

Umut bez Livaje, kao auto bez motora. I ne samo Umut, nego i cijeli Hajduk. Hoće li ih klub zadržati?

Livaja je igrač oko kojeg se okreće kompletna igra Hajduka, što ima prednosti, ali i mane za momčad
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. travanj 2021. 17:25

Nakon poljudske utakmice sa Slavenom Belupom, navijači su još jednom zahvaljivali dvojici igrača, Marku Livaji i Umutu Nayiru. Livaji za još jednu u nizu perfektnih asistencija, a Umutu za zgoditak koji je spasio bod momčadi Paola Tramezzanija. Livaja i Umut potvrđuju se u nizu utakmica kao tandem na kojem počivaju napadačke ambicije Bijelih.

Bez plana B

Marko Livaja je nesporni broj jedan Hajduka. Odigrao je šest prvenstvenih utakmica, pri čemu je u četiri dvoboja sudjelovao u zgodicima Bijelih. Jedan zgoditak i pet asistencija stoji uz njegovo ime u HNL-u. Osim prvenstvenih susreta upisao je i dva nastupa u Hrvatskom nogometnom kupu. Protiv Zagreba je postigao zgoditak, također uz asistenciju. Livaja je u osam utakmica za Bijele ovog proljeća upisao šest asistencija, čime je ekspresno postao prvi asistent. Iza njega su Jairo s četiri, te Caktaš s tri, međutim, obojica su imali neusporedivo više utakmica. Jairo 23, a Caktaš 20.

Livaja je igrač oko kojeg se okreće kompletna igra Hajduka, u svakoj utakmici potvrđuje se njegova individualna nogometaška klasa, što ima svoje prednosti, ali i mane za momčad. Jer, ako Livaja izvuče neki mađioničarski potez iz svoga “šešira”, nema straha za Bijele. Međutim, ako protivnik zaustavi Livaju, u tom scenariju Bijeli nemaju adekvatan “plan B”. Jer, Umut ne može sam...

image
DUJE KLARIC/CROPIX

Već nakon prve utakmice Livaje, njegovog debija u bijelom dresu na Rujevici krajem veljače, bilo je jasno tko će najviše profitirati u igri Hajduka. Umut Nayir bez konkurencije! Turčin je dobio idealnog asistenta, u Livaji je stigao njegov “hranitelj” u napadu. U riječkom dvoboju 27-godišnji je turski napadač došao čak u četiri prigode, imao je promašaja, poništenih zgoditaka, ali i jednu loptu vrijednu pobjede, koju je smjestio u mrežu Riječana.

Prošle jeseni Umut je počeo igrati sredinom listopada kontra Šibenika. Kasno je stigao iz Bešiktaša, tek početkom listopada, stoga je trebalo vremena da se uklopi u igru Hajduka. Postigao je jedan zgoditak, upravo Belupu kojemu je i na Poljudu dvaput zatresao mrežu. Golgeterska eksplozija Umuta stigla je s Livajom, četiri od šest zgoditaka postigao je uz njegove asistencije. Uz to treba reći da je Umut zbog ozljede propustio oba susreta s Goricom, prvenstveni i kup-dvoboj. Ali, jasno je da je Umut povratkom genijalnog 27-godišnjeg napadača doživio veliku transformaciju.

Kao auto bez motora

Počeo je pokazivati zašto je doveden, ali time još nije potvrdio svoj ostanak u Hajduku, koji za 400.000 eura ima pravo otkupiti njegov ugovor od Bešiktaša. Posudba traje do kraja prvenstva, njegov učinak nije sporan, jer Umut je na najboljem putu da uz Livaju postane i prvi strijelac Bijelih ove sezone s obzirom da mu Caktaš bježi za tri zgoditka (6 naspram 9). Međutim, ključno je pitanje hoće li na Poljudu ostati Livaja. Umut bez Livaje, kao auto bez motora. I ne samo Umut, nego i cijeli Hajduk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 07:14