getty images
POZIV NA MOBILIZACIJU

U Sevilli je samo Emery zabrinut: 'Navijači, pomozite nam! Moramo srušiti Rijeku'

Na našem stadionu, pred našim navijačima jedina obveza je pobjeda. Svjesni smo da i Rijeka ima svoje motive i želje, respektiramo ih - rekao je trener Seville
Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 11. prosinac 2014. 14:56

Po dolasku u Sevillu, na aerodromu San Pablo, Bijele su dočekali sunce, za prosinac (preko dana) ugodna temperatura i - gospođa u dresu Rijeke. Španjolka! Koju je zanimalo u kojem je terminu trening (?). Ili je ljuta navijačica Betisa, ili... Ili su i nju osvojile riječke europske prezentacije, zbog kojih bi netko uskoro mogao ostati bez kose. Doslovno.

U avionu, na putu za Španjolsku, na 10 tisuća metara nadmorske visine pala je oklada, točnije “deal”. Ako Kekovi nogometaši pobijede, kolege Robert Ferlin i Orlando Rivetti (brk je “procijenio” na naslov državnog prvaka) postat će “ćelavci”. Mašinica za brijanje u “nogama” je igrača Seville i Rijeke , čijem je ogledu tiražni sportski dnevnik AS jučer posvetio tek nešto više od pola stranice (druge tiskovine još i manje).

Ipak je Real Madrid u utorak upisao 24 pobjedu u nizu, Atletico je remizirao u Torinu, a u srijedu je svoj nastup u Ligi prvaka imala Barcelona. No, sreća pa da Bijeli osim dobrih rezultata, imaju i Andreja Kramarića, čija fotografija dominira prostorom posvećenom večerašnjem susretu na Ramon Sanchez Pizjuanu. Bitnije je ono što stoji u posebnom okviru naslovljenom: ”Od 600 tisuća do 11 milijuna u samo četiri mjeseca.” Španjolci se dive strelovitom uzletu napadačke zvijezde Rijeke, trenutno drugom igraču u poretku za Zlatnu kopačku. A barem u glavnom gradu španjolske autonomne zajednice Andaluzije, u klubu dugačke (osnovan 1905.) i pa i bogate (1 naslov prvaka Španjolske, 5 Kupova kralja, 3 Kupa UEFA/Europske lige...) povijesti nije nedostajalo velikih “devetki”. Izdvojit ćemo samo one kojih se “svi sjećamo”, počevši od Davora Šukera, Federica Kanoutea, Luisa Fabiana... Bio je tu i Bebeto, pa Diego Simeone, a i Mali Zeleni. No, iako se to možda ne bi očekivalo, duh Diega Armanda Maradone ne lebdi Sevillom. Argentinac je u redove Rojiblancosa prešao iz Napolija, 1992. godine, nakon 15-mjesečne suspenzije od strane FIFA-e zbog pozitivnog testa na kokain. Za sobom je osim igračkog umijeća donio “drogu i skandale”, što ga je na kraju stajalo i karijere.

Na Ramon Sanchez Pizjuanu zadržao se samo jednu sezonu, nogometni Elvis Presley, kako su mu nadimak nadjenuli Španjolci, otišao je kao da tamo nikada bio nije. Ali, zato, o Ivanu Rakitiću se priča, i to isključivo u superlativima. Gran Croata ovoga je ljeta preselio u redove Barcelone, nastavljajući niz onih koji su Andaluziju zamijenili Katalonijom, poput aktivnog Danija Alvesa.

U Sevilli se ne zamaraju odlascima, dobro su ih naplatili (potonjeg s cca 35 milijuna eura), a ovdje je i onako sve “mañana”. Osim kod Unaija Emeryja, ali on ionako “nije Španjolac”. Temperamenti Bask dan uoči utakmice nije servirao “tapase”, ali je novinare još jednom poslužio komplimentima na račun Kekove momčadi. S nekoliko dodataka...

- Rijeka ima dobru ekipu, ima odlične rezultate posebno na svom stadionu. Kramarić? Odličan igrač, inteligentan, ali tu su i Sharbini, Kvržić... - kazao je Emery, ni ne pomišljajući da bi njegova momčad večeras mogla igrati na remi koji joj je dovoljan za prolaz.

- Na našem stadionu, pred našim navijačima jedina obveza je pobjeda. Svjesni smo da i Rijeka ima svoje motive i želje, respektiramo ih. Ali, kao što sam rekao, mi tražimo tri boda. Jako bih volio proživjeti s našim navijačima ono što smo prošli kada smo otišli do kraja u Europskoj ligi. Bit će nam potrebna podrška s tribina, ovo je za nas jako bitna utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 21:19