asroma.it
RIJEČ STRUČNJAKA

U ITALIJI UVJERENI Tin Jedvaj je unatoč godinama spreman igrati za prvi sastav Rome

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. srpanj 2013. 10:38

Sve ono što smo najavljivali u kontekstu otvaranja granica talijanskog “calcia” za naše igrače po ulasku u Europsku uniju, sada se počelo i događati. Talijanski mediji bave se posljednjih dana tematikom “invazije Croata” na Apenine, upravo zahvaljujući dobivanju statusa igrača unutar Europske unije. Temeljem toga, starosjediocima Igoru Budanu (navodno se povlači i postaje jedan od direktora Palerma), Marku Livaji (Atalanta), Anti Vukušiću (Pescara), Josipu Radoševiću (Napoli) i Bruni Petkoviću (Catania), priključilo se ovoga ljeta (za sada) čak devet novih igrača iz Hrvatske. To su: Kelava, Bubnjić, Mlinar (Udinese), Šarić (Parma), Elez (Lazio), Jedvaj (Roma), Vrsaljko (Genoa), Manuel Pamić (Chievo) i Mirko Livaja (Cataia).

Najveći medijski odjek, što je sukladno financijskoj strani transfera, ali i njihovu reprezentativnom statusu, izazvali su Tin Jedvaj (17) i Šime Vrsaljko (21). S obzirom da je Jedvaj maloljetan te da je potpisao trogodišnji ugovor (više nije mogao upravo zbog godina) za Romu, klub kojeg prati ogroman publicitet u svakom smislu, posve je logično da je među Hrvatima u Italiji prva priča.

- Jedvaj je po mišljenju skauta, trenera koji su ga pratili, izuzetno nadaren nogometaš, koji je unatoč godinama spreman igrati u prvoj momčadi Rome. Količina komplimenata koje su mi stručnjaci izrekli na njegov račun potvrđuje da se radi o “predestinatu”, igraču koji je predodređen za velike stvari - kazao je najupućeniji novinar Calciomercata Gianluca di Marzio dodajući: - Za njega se u Hrvatskoj govori da je tip a la Paolo Maldini, no meni su treneri kazali da je Jedvaj zapravo isti profil igrača kao Fabio Cannavaro, što znači eksplozivan, hitar, čvrst igrač koji hoće preduhitriti dodavanje napadaču, a vrlo se dobro snalazi sa loptom u nogama jer je tehnički potkovan.

Salve komplimenata Jedvaju, kome Fifa mora odobriti transfer u Romu (zbog maloljetnosti, ali to će biti formalnost), ukazuju da se od mladog igrača puno očekuje, poglavito ukoliko Marquinos ode u PSG ili Barcelonu.

- Podsjetit ću da je Marquinos sa 18 godina stigao u Romu, prošlo ljeto, i za ukupno pet milijuna postao ponajbolji igrač sezone, koji sada klubu može donijeti barem 25 milijuna eura. Mislim da je to dovoljan argument za one koji su skeptični može li tako mlad momak odmah u vatru. Uostalom, za Jedvaja nam je rečeno da usprkos mladosti, u igri djeluje rutinirano, što sugerira da su priče o velikoj kvaliteti utemeljene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:14