Split, 130615.Hotel Radisson blu.Vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza odrzalo je izvanrednu konferenciju za medije zbog incidenta na jucerasnjoj utakmici Hrvatska Italija.Na fotografiji: izvrsni direktor Damir Vrbanovic, predsjednik HNS-a Davor Suker.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
SRAMOTA U SPLITU

U HNS-u ogorčeni: 'Ovo je šamar Hrvatskoj, angažirat ćemo CSI Horatio Miami'

Piše: HinaObjavljeno: 13. lipanj 2015. 13:52

Dan nakon sramotnog incidenta na Poljudu, kada se za vrijeme kvalifikacijskog susreta Hrvatske i Italije na travnjaku ukazao kukasti križ, čelnici HNS-a koji večer prije nisu htjeli komentirati svastiku pojavili su se u Splitu pred novinarima.

- Ogorčen sam. Opet moramo vidjeti mrka lica disciplinaca u Ženevi i Nyonu. Nadam se da huligani neće pobijediti. Tražimo od svih da zaštite hrvatsku reprezentaciju, HNS, grad Split, RH i nogomet – pozvao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Izvršni direktor Saveza Damir Vrbanović je kazao:

- Ovo je sada stvar pravosuđa. Duboko vjerujemo da će kamere i očevici pomoći da dođemo do počinitelja, ali sramota ostaje prema svijetu, Talijanima, UEFA-i. Nedavno smo već bili tamo. Ponovno ćemo se otići tamo sramotiti. Hrvatski nogomet je izložen takvoj vrsti huliganizma da je ovo klasični atentat na hrvatski nogomet. Ponovno se moramo sramotiti pred čitavim svijetom. Jednom se ovoj čitavoj priči mora stati na kraj, ovom reketarenju hrvatskog sporta od strane neodgovornih pojedinaca.

Pa je prozvao predstavnike Hajduka i grada Splita zbog bojkota.

- Postavljam pitanje zar je jučer igrala privatna reprezentacija? Zar ćemo privatne animozitete pretpostaviti reprezentaciji?

Povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk je rekao:

- Nesumnjivo je da ćemo opet biti strogo kažnjeni. HNS surađuje s MUP-om. Tijekom večeri je MUP počeo očevid. Ne sumnjamo da će otkriti o kojoj se tvari radi koja je uništila travnjak. I utvrdit će se po snimkama kada je to počinjeno. U organizaciji s Hajdukom potpisani su ugovori, zna se što je čija obveza. Taj pojedinac ili grupa su to pomno planirali. Jedna od tvrtki partnera obavijestila nas je o tome neposredno pred početak utakmice. Pokušali smo to sanirati na poluvremenu. Što smo mogli to smo i učinili. S obzirom na uništenje, vjerojatno kemikalijom, nismo mogli više učiniti...

Time je Cvrk povukao pitanje odgovornosti Hajduka. Tko je odgovoran za travnjak, Hajduk ili HNS? Navodno se na nekim snimkama napravljenim tijekom treninga Talijana u četvrtak navečer s naknadnim saznanjima također može sada prepoznati svastika?

- To su tehnikalije oko ugovora. Mi smo bili usmjereni prema kvaliteti travnjaka. Ovo je mali atentat na travnjak kojeg odražava firma koja ima ugovor s Hajdukom. HNS je imao ugovor s Hajdukom. Postoji firma koja za Hajduk u kontinuitetu održava travnjak, to je isključivo njihova odgovornost – rekao je Cvrk.

Šukera je dočekalo pitanje hoće li nakon ovoga Hrvatska u svom idućem domaćem susretu s Bugarskom igrati u listopadu u Splitu? Na to pitanje predsjednik je znakovito izbjegao odgovor.

- U ponedjeljak je Izvršni odbor HNS-a. Imam osobno mišljenje, no pričekat ćemo ponedjeljak.

Kakva može biti kazna?

- Pustimo da to odrede organi disciplinske komisije UEFA-e – rekao je Šuker.

Da li je Hajduk bojkotirao susret zato što niste pristali na njihov zahtjev da s popisa uzvanika u loži maknete Alojzija Šuprahu?

- Ne, to nije točno... - odgovorio je Vrbanović.

Mislite li da je rješenje da ponudite svi ostavke, da bi se tada strasti primirile i problem riješio?

- Hvala lijepa – bilo je sve što je Šuker odgovorio na to pitanje.

- Ako bi se to dogodilo otići ćemo svi odmah ujutro, ali i godinama prije nas je sve bilo isto. Uvijek ima razlog da huligani nađu razlog za svoju "romantičnu borbu", a sve je smišljeno napravljeno. Ako se sve svodi na razinu pojedinaca onda smo svi jako naivni - replicirao je poslije i Vrbanović.

Može li i Savez angažirati posebne istražitelje?

- Da, doći će CSI Horatio iz Miamija – sprdao se Šuker.

Splitska policija započela je kriminalističko istraživanje

Splitska policija započela je kriminalističko istraživanje kako bi otkrila tko je prije kvalifikacijske nogometne utakmice između Hrvatske i Italije na travi poljudskog stadiona napravio znak kukastog križa.

- Kukasti križ je na jugozapadnom dijelu travnjaka uočen krajem prvog poluvremena kada su ga djelatnici stadiona pokušali ukloniti, ali bezuspješno. Odmah po završetku utakmice policija je na mjestu događaja obavila očevid kojega je nastavila i jutros i koji još traje, a usporedo s tim se provodi i kriminalističko istraživanje", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Policija kaže kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv, za sada, nepoznate osobe, a u dogovoru s državnim odvjetništvom će odlučiti o kojoj će prijavi biti riječ. Nisu željeli komentirati je li točna informacija koja se sinoć pojavila u medijima da se najvjerojatnije radi o tekućini koja je prethodno u znaku kukastog križa prolivena po travnjaku zbog čega je taj dio trave "izgorio", a može se uočiti tek paljenjem svjetala na stadionu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 22:24