Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
OPET NA POČETKU

TUDOROVI EKSPERIMENTI PROMAŠENI, NAVIJAČI VEĆ NEGODUJU... Da je Hajduk dobio, sanjala bi se titula! Ovako, sve izgleda kao povratak u blisku prošlost

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. veljača 2020. 11:22

Nije prvi put, dapače, izgleda kao pravi deja vu. Hajduk je u subotu izgubio od Slavena Belupa, a Igor Tudor je rezultatski nastavio prošlojesenski niz posrtaja koji je na gostovanjima bilježio njegov prethodnik Damir Burić.

Najveće zamjerke bivšem treneru prišivale su se upravo na igre izvan Poljuda, ali s istim pitanjima morat će se i Tudor pozabaviti. U ligi koja ima četiri kluba što se bore za opstanak, te šest onih koji su u borbi za europska mjesta, Hajduk je izgubio čak 10 bodova u dvobojima s momčadima iz “podruma” HNL-a. Osnovni je to razlog zašto hajdukovci strepe za drugo mjesto na prvenstvenoj tablici i zašto su tako daleko od Dinama, premda su Modrima u dva derbija uzeli čak četiri boda ove sezone.

Slabiji kadar

Hajduk je između dvije polusezone promijenio trenera, promijenio je i model igre, ali je kadar ostavio gotovo netaknut. Čak štoviše, odlaskom Bradarića mora se reći da je kadar i slabiji, jer dva stopera Mujakić i Dimitrov tek trebaju potvrditi da su pojačanja, a ne prinove kakvima smo ih na startu titulirali.

Nakon tri kola proljetnog dijela jasno je da su promjene dva segmenta, bez izmjene onog ključnog igračkog, rezultirale malim, ali zasigurno ne i očekivanim pomakom.

Koprivnica, 150220.
Gradski stadion. 
Utakmica 22. kola 1. HNL, Slaven Belupo - Hajduk.
Na fotografiji: slavlje igraca Hajduka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX

Sve stane u jednu loptu

Uostalom, kada smo prošle jeseni u mnogim analizama pisali da Burić ostvaruje rezultat veći nego li kadar kvalitetom zaslužuje, povratna informacija nije imala pozitivni odjek. Ali, protokom vremena dobili smo potvrdu. Hajduk se nije pojačao u napadu, opeterećen je unutarnjim problemima s iznenadnim grupnim oboljevanjima, a uz sve nanizano i Tudor je u Koprivnici neuspješno eksperimentirao.

Istina je da trenerovi uspjesi i neuspjesi stanu u jednu loptu, da je Jradi pogodio ili Jairo imao više hrabrosti u koprivničkom ziceru, danas bismo vjerojatno pisali o hrabrom Tudorovom Hajduku, koji je s igračem manje donio sva tri boda iz Podravine. Navijači bi i dalje sanjali borbu za titulu, ali stvarnost nije san.

Tudor je pokušao s Jurićem na stoperu i nije uspio. Tahiraj je igrao polušpicu, Jakoliš je već mjesec dana lijevi bočni, a sustav s trojicom u zadnjoj liniji traži vrijeme za uigravanje uslijed niza igračkih promjena. Sve je novo, trener isprobava sheme, a Hajduk gubi bodove.

Na početku je Tudor tražio strpljenje. I Stanić također. Ali, navijači su nakon poraza u Koprivnici već razočarani. Nije realno, ali koga to zanima. Previše je razočaranja bilo proteklih 10-ak godina da bi očekivanja bila realna.

Hajduk je izgubio od Belupa, Tudor je pokazao da njegova trenerska rješenja imaju nedostataka i odjednom sve izgleda kao povratak u blisku prošlost. Ali, nije Hajduk ni prošle jeseni ni ove veljače bio momčad visoke klase. Zato momčad nema rezultatsku uvjerljivost i seriju pobjeda. Hajdukova realna pozicija je borba za drugo mjesto i u toj borbi griješit će treneri, griješit će igrači i sanjat će navijači.

Nije slučajno

Dobra je vijest da će suci sve manje griješiti na štetu Hajduka, jer Bijeli su u Varaždinu i Koprivnici imali vjetar u leđa s VAR sustavom. Tehnologija im ide u prilog, a sve ostalo morat će sami. S vremenom će vjerojatno rasti momčad, uigravat će se sustav, slika kvalitete ekipe bit će sve jasnija, ali trebat će vremena i strpljenja da se istrpe svi posrtaji, trenerove vizije, igrački razvoj...

Zato će drugo mjesto biti realna i uspješna pozicija Hajduka na kraju sezone. I prošle jeseni u mandatu Burića smo podsjećali kako Bijeli nisu bili drugi još od ljeta 2012. Predugo da bi bilo slučajno...

Fatalni koprivnički nogometaši

Je li sudbina, loša karma ili nešto treće, ali Belupo je kao uklet Hajduku ove sezone. Jedina su momčad koja je dvaput svladala Bijele, a pritom treba znati da Splićani ukupno imaju pet poraza (uz Belupo idu Osijek, Gorica i Rijeka) u 22 odigrana susreta. Ali, dva gotovo identična upisana su od Belupa. Oba dvoboja s identičnih 1:2, uz crveni karton hajdukovaca (Jakoliš u kolovozu, Jurić u veljači). Jedini pogodak za Bijele u oba susreta postigao je Eduok, a drugi zgoditak za Belupo djelo je Krstanovića u kolovozu i veljači. Pored svega navedenoga, Belupo je prošlog ljeta u dvoboj s Hajdukom ušao s tri poraza u nizu, a prošlosubotnji sraz je dočekao s četiri poraza u seriji. I oba puta se u život vratio preko Hajduka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 17:33