DAMIR KRAJAC/CROPIX
Borba za opstanak?

Tri kluba u realnom strahu: Lokomotiva ipak ima jači kadar od konkurenata za ispadanje

Istra 1961 drži fenjer Prve HNL, prvi puta otkako je Lige 10. Jesu li prvi favoriti za ispadanje?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. siječanj 2021. 15:35

Otkako je Lige 10 (2013.) Istra 1961 je prvi puta kraj godine dočekala kao fenjeraš. Više nego dovoljno za nagovještaje panike u kontekstu ostanka u elitnoj ligi, a pogotovo argument za javno mnijenje, nogometni milje i konkurenciju da Zeleno-žute “preporuče” za gubitak statusa.

Eho je, čuje se, “zarazio” i HNS-ove odaje kad su u pitanju prognoze. Istini za volju, šlampava baskijska priča na Drosini kad je u pitanju prva momčad, daje povoda da se dvoji u uspješnost. No, uza sve te natjecateljske negativnosti, bez obzira tko je vlasnik, Istra 1961 je i dalje prvoligaš...

Avanturistički ulaz

Točno je da će ove sezone neizvjesnost biti možda nikad veća jer su unutar kruga boraca za ostanak nominalno četiri kluba. Novak Šibenik (13 bodova), Lokomotiva, Varaždin (po 12) i Istra 1961 (9). Tako sugerira tablica nakon nepotpunog prvog dijela sezone. Realno gledano, tablica nije za sada vjerodostojna iz prostog razloga što Istra 1961 ima čak 4 utakmice manje, a Lokomotiva i Šibenik po 2. Jedini je 16 kola odigrao Varaždin. Ukoliko bi Istra od mogućih 12 osvojila već 3 ili 4 “zaostala” boda (tri domaća susreta), ona bi se poravnala sa konkurencijom.

Dakle, bitka je otvorena za ostanak, ali nam je uvjerljivija teza kako će se ona voditi između tri kluba, i to Istre, Varaždina i Šibenika. Lokomotiva je nakon avanturističkog ulaza u sezonu, prodaje najboljih igrača i kasnog pojačavanja redova, sada ipak u poziciji da kroz pripreme i zaostale dvoboje potvrdi opće uvjerenje da ima jači kadar od spomenutih klubova...

Činjenica je da je i Istra i gore nego avanturistički krenula u sezonu. Nije imala normalne pripreme, nije imala trenera, nije imala sportskog direktora i posljedično nikakve natjecateljske logike. U hodu su stigli Budicin, Dabac, neki igrači, ali ne i pojačanja, pa su se uobičajene mane Zeleno Žutih, dekoncentracija i neefikasnost, samo još više uviđale. Slabost obrambenog bloka nije kompenzirana ofenzivnim napretcima. Istra ima daleko najslabiju realizaciju (8 golova u 12 utakmica, prosjek 0,66), a drugu najslabiju obranu (23 primljena gola, prosjek 1,91), uz napomenu da su te brojke opterećene manjkom (4) utakmica...

Prekid procesa

Različita su uvjerenja što je više pridonijelo neuspješnosti Puljana, konfuzna sportska politika Istre diktirana iz Baskije, neiskustvo trenera Budicina ili individualna (ne)kvaliteta kadra. Ono što se može reći to je da raste uvjerenje kako Istra nema lošiju momčad od Varaždina (0:1, 1:1) i Šibenika (1:0), a remizirala je i u gostima kod Lokomotive. Ostane li u sadašnjem kadru, ona možda može izboriti devetu poziciju, ali baskijska se uprava onda opasno kocka sa statusom i posljedičnim mogućim štetama.

Oni su do sada uplatili za stabiliziranje Istre 11 milijuna eura u dvije i pol godine. Prodaja kadeta Žikovića (2-3 milijuna eura) bit će prvi ozbiljniji povrat i podsjetnik što se može raditi u Istri. Ispasti znači onda umanjivanje svih brojki, manjak prihoda od sponzora, Lige (prihodi od Europe, od TV-prava, ulaznica...) ali i prekid procesa građenja prvoligaške stabilnosti kao preduvjeta za podizanje vrijednosti mladih igrača. I kluba.

Čini se logičnijim da će Baski naposljetku ipak reagirati. Dolazak Šutala, kažu nam, samo je prvi od još 2-3 igrača. Problem će biti ako će stići kasnije (prijelazni rok je do sredine veljače), jer Istra do 10. veljače ima 8 utakmica, i to 4 zaostale (Gorica, Rijeka, Šibenik, Lokomotiva) i 4 redovna kola (Slaven Belupo, Osijek, Hajduk, Dinamo, Rijeka). S druge strane je točno da ima još 20 kola, odnosno Istra još 24, te da se sve stigne posložiti za ključne borbe finiša. Činjenica je da se Varaždin oslabio, barem do sada i po najavama, a da se Šibenik još nije značajnije ojačao. Sve je otvoreno te ovisi o uspješnosti uprava u idućih 2-3 tjedna što će momčadi i njihovi treneri moći učiniti na terenu.

Aktualni omjeri šansi za ostanak u eliti

Lokomotiva 50%
Šibenik 20%
Varaždin 15%
Istra 1961 15%

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 19:15