TUŽAN DAN ZA HR NOGOMET

TRAGEDIJA U ISTRI Alen Pamić (24) srušio se za vrijeme utakmice i preminuo!

Piše: HinaObjavljeno: 22. lipanj 2013. 11:57

Život 23-godišnjeg Alena Pamića, nogometaša Istre 1961 i nekoć člana mlađih hrvatskih reprezentacija, ugasio se u petak navečer.

Potresna vijest stigla je iz mjesta Maružini u Istri, gdje je sin trenera Igora Pamića i brat Dinamova nogometaša Zvonka Pamića gledao utakmicu malog nogometa na lokalnom turniru. Tri minute prije kraja utakmice dečki su ga zamolili da i sâm odjene golmanski dres i stane na gol, a srušio se pri 10-metarskom istrčavanju na jednu loptu. Okupljeni su odmah počeli s reanimacijom, a Hitna pomoć iz Rovinja čekala se oko pola sata. Kada je stigla, Alenu, nažalost, više nije bilo spasa. Srce mu je prestalo kucati u bolnici oko 22.30. Umro je u golmanskom dresu...

Najgorim scenarijem tako završava jedan od najtužnijih tjedana hrvatskog nogometa, u kojem smo se ranije oprostili od Josipa Kužea. Cijela je godina već zavijena u crno, nakon što je nogometna javnost početkom svibnja oplakala i smrt Ivana Turine.

PULA U ŠOKU Alen Pamić se po treći put u karijeri srušio na travnjaku

Alen je rođen 15. listopada 1989. godine, a u karijeri je prije dolaska u Istru igrao za Žminj, Karlovac, Rijeku i belgijski Standard Ličge. Njegovi su zdravstveni problemi postali poznati hrvatskoj javnosti još prije tri godine, kada je na treningu Standarda ostao bez svijesti. Nakon toga je kolabirao još dvaput, sljedećeg ljeta na treningu u Žminju te ponovno u veljači ove godine tijekom utakmice Istre i Lokomotive.

Obitelj i liječnici tada su rekli stop, zabranili mu igranje dok ne riješi sve potrebne pretrage i napokon ne utvrdi što je uzrok njegovih srčanih problema. Alen je zadnje preglede obavio nedavno u Rijeci. Dijagnoza nije bila dobra i zbog toga uz izričitu očevu zabranu nije ni otišao na klupske pipreme na Roglu. Novu je detaljnu kontrolu trebao obaviti u rujnu, ali nažalost, nije je dočekao. Strast prema nogometu bila je jača - i kobna. Igor Pamić saznao je za vijest na Rogli, gdje su pripreme Istre odmah prekinute i cijela se momčad vraća u Pulu.

Igor Pamić zabrinut za sina: 'Netko mi mora napokon reći što se mom Alenu događa!'

Pamić je prvi put izgubio svijest 19. studenoga 2010. godine, tijekom utakmice mlađih sastava Standarda i Zulte Waregema. U jednom se trenutku samo srušio na travnjak, a oživljavao ga je otac njegova suigrača Arnore Agnelija. Ispričao je da Alen uopće nije disao niti je pokazivao bilo kakve znakove života, no reanimacija je bila uspješna.

Hitno je prevezen u Kliničku bolnicu u Ličgeu i iste večeri obavljene su pretrage. Liječnici nisu pronašli dodatne zabrinjavajuće simptome, ali poslije su mu zabranili da se vraća na travnjak. Otac Igor rekao je tada medijima da mu sin nije imao srčani udar, već je samo osjetio kratku slabost kao posljedicu stresa. Slično je govorio i Alen.

- Samo mi se zamutilo pred očima. Čučnuo sam misleći da će proći, a onda sam se onesvijestio. Probudio sam se nakon nekoliko minuta, okružen suigračima.

ŠOKANTNI PODACI Alen Pamić je 22. nogometaš koji je preminuo u posljednjih pet godina!

Drugi put mu je pozlilo sedam mjeseci kasnije, na treningu u Žminju. Noć je proveo u bolnici, no pretrage ponovno nisu pokazale ništa ozbiljno. Sa srcem nije bilo nikakvih problema, što su i prije i poslije toga utvrdili svi pregledi kojima se Alen podvrgnuo.

Treći je šok uslijedio 16. veljače tijekom utakmice prvog proljetnog kola prvenstva između Istre i Lokomotive. Mladi se veznjak srušio dok je lopta bila na suprotnoj strani terena, a oko njega nije bilo suparničkih igrača, sam od sebe pao je kao mitraljezom pokošen. Bez svijesti je bio 20-ak sekundi, suigrači su se strčali oko njega, otac Igor ja kao skamenjen ostao sjediti na klupi, a onda se Alen sam pridigao prije nego što je došla medicinska ekipa te odšetao s travnjaka. Nakon utakmice otišao je u Opću bolnicu Pula, gdje je smješten na intenzivnu njegu. Igor Pamić isticao je kako je najbolji milanski kardiolog Bruno Caru zaključio da je njegov sin potpuno zdrav, ali je za nemar optužio belgijske liječnike.

- Kriva je rigorozna dijeta kojoj su ga podvrgnuli u Standardu. Alen je uvijek imao 85 ili 86 kilograma, što je na 194 centimetra njegove visine idealna težina. No neka budala je u Belgiji zaključila da mora smršaviti na 70 kilograma i tada su počeli problemi. Stradala je štitnjača, bubrezi, krvna slika je bila loša, dobio je upalu srca - otkrio je tada Pamić stariji.

Nebrojeni pregledi nisu otkrili baš nijednu sitnicu koja bi sugerirala na Alenove probleme i ispravnu terapiju. Igor je dodao da su “isprobali apsolutno sve što nudi moderna medicina”, ali odgovora i dalje nije bilo. Probleme je pripisivao uzbuđenju i stresu, a Alenu je nakon događaja protiv Lokomotive još jednom trajno zabranjeno bavljenje sportom.

Zlatko Dalić, trener koji ga je 2008. doveo na Kantridu u Rijeku, o tragediji je jučer doznao od nas. Teško se pribrao i pronašao riječi.

- Ovo mi je prvi glas... I veliki šok... Grozna situacija, nakon Kužeove smrti, sada ovo. Smrt tako mladog čovjeka, strašno. Naš nogomet proživljava teške trenutke.

Dalić se prisjetio kako prije pet godina upoznao tada jednog od najvećih talenata hrvatskog nogometa.

Istra prekinula pripreme, sprovod u nedjelju u Žminju

Istra je teško primila vijest o tragično preminulom Alenu Pamiću te je tako odlučila prekinuti pripreme u Sloveniji u skolpu kojih je danas trebala igrati i pripremnu utakmicu protiv ukrajinske Zoryje.

Sprovod mladog Alena Pamića je u nedjelju u Žminju u 17 sati.

Također valja napomenuti kako su na službenoj internetskoj stranici kluba izrazili sućut obitelji:

U petak navečer, u 24-oj godini života, tragično je preminuo Alen Pamić, igrač Istre 1961 i sin trenera Igora Pamića. Svi zaposlenici, stručni stožer i igrači Istre 1961 žele izraziti iskrenu sućut Alenovoj obitelji. Počivao u miru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 21:14