Cropix
VELIKI APEL SPLITU

Torcida i Hajduk moraju svoju borbu razlikovati od nanošenja štete Vatrenima

Kome je odgovarala svastika? Provokaciju su mnogi priželjkivali, ali je još više onih koji su je se pribojavali
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. lipanj 2015. 17:02

„Skandal svastika“ propisno je uzdrmao nogometni, ali i sportski Split. Jer dogodila se provokacija, koju su mnogi priželjkivali, ali je još više onih koji su je se pribojavali. Ono što je u ovim trenutcima zaista nakaradno, dok se još ne znaju autori zločinačkog simbola, to su pokušaji da se krivce unaprijed nađe u tuđem taboru. Naslušao sam se ova dva dana brojnih sumnji, podmetanja, pa i optužbi tko je osmislio i realizirao udar na nogometnu reprezentaciju, točnije HNS-a, ali je sad ispalo da je inkriminirani crtež na poljudskom travnjaku mnogo više i teže od pokušaja da se sabotažom izazovu smjene i prevrati u nogometnoj kući.

Onda tko je kriv? Jedni trube kako svi moraju dati ostavke, drugi se pitaju što su radili zaštitari, treći se čude zašto je u Split stigao zagrebački stručnjak za travnjake Miljenko Sakoman, nadalje neki postavljaju upitnu uloga Jadra koji održava travnjak, jesu li upleteni ustaše, komunisti, orjunaši, pojedinci iz HNS-a ili Hajduka, je li u sabotažu uključen netko iz tehničke podrške itd.

Kome je odgovarala ta gnjusna provokacija? Istraga će pokazati, valjda je policija toliko sposobna da je u stanju otkriti grupu sabotera. A kad bi se dogodilo da ne otkriju autore onda neka se ostave tog posla. Jer, bitno je znati tko je to protiv reprezentacije…

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, s razlogom je zavapio za zaštitu nogometa, posebno je izrazio nadu da „huligani neće dobiti bitku protiv reprezentacije“. I to je polazna točka za čelnike HNS-a u raspravi kako dalje, to jest hoće li na snazi ostati odluka da se utakmica protiv Bugarske igra u Splitu 10.listopada.

U Splitu, navijači „bijelih“ zajedno s rukovodstvom Hajduka moraju razlikovati borbu za položaj splitskog kluba u odnosu na HNS od bezočnih nastojanja da Šukeru i kompaniji naškode tako da pati reprezentacija. Zato je apel Željka Ževrnje, splitsko-dalmatinskog župana, nešto najvažnije, a to je da lideri HNS-a „moraju čvršće stati uz Split“. Ževrnja je rekao:

-Ne dopustimo da namjere počinitelja uspiju, pa da se dogodi da opet reprezentacija zaobiđe Split.

Crne su prognoze o kazni naše reprezentacije, ali ipak treba vjerovati da će odgovorni u UEFA shvatiti da bi eliminacija Vatrenih iz natjecanja zapravo značila podršku huliganima. U tim objašnjenima pred disciplincima u Nyonu ključne su uloge Davora Šukera i Damira Vrbanovića, koji u strukturi UEFA uživaju visoki rejting. I Hajduk se mora, baš imperativno oglasiti, točno na razini kako je predsjednik „bijelih“ Marin Brbić rekao:

-Nikakva naša borba unutar nogometne organizacije, nastojanje da uredimo naše odnose, ne može opravdati ovako gnusno djelo. Ovim činom se ruši ugled svima skupa.

Poslije svega, dolazi se do apsurdnog zaključka, da je u krajnjoj liniji moguće izvući korist, a to je da krene žestoka, organizirana kampanja protiv divljanja na sportskim stadionima. I to ne povremena, već permanentna za dobro nogometa i Hajduka. Dakle, „skandal svastika“ kao okidač protiv nasilja i to ne samo u sportu, nego uopće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 21:11