Srđan Vrančić/CROPIX
BIVŠI STANOVNIK MAKSIMIRA

Tonel o potencijalnim pojačanjima: Portugalci mogu Dinamu donijeti Ligu prvaka!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2014. 22:34

Kad se prije četiri godine menadžer Danko Đikić u Maksimiru pojavio s Tonelom , malotko je mogao slutiti da će to biti početak “jednog divnog prijateljstva”. Dinama i Portugalaca ili, barem, igrača iz Portugala. Tonel je ubrzo sve osvojio, isticao se svojim profesionalizmom i uskoro je otvorio vrata i ostalima. Pinto, Lima - Portugalci, još nekoliko njih koji su bili meta, te Soudani koji je u Guimaraesu prošao “portugalsku školu”. Neki odlični, neki manje dobri, ali svi vrlo profesionalni, nekonfliktni i mirni.

- Takvi smo mi Portugalci. Jamčim da je više od 80 posto portugalskih nogometaša takvo. Profesionalno, nesklono incidentima. Volimo puno raditi i s nama nitko nema nikakvih problema - uz smiješak će Tonel, koji će, vjerojatno, i iduće sezone igrati u Feirenseu, portugalskoj Segundi.

Povod za razgovor brojni su Portugalci koji se zadnjih dana spominju kao sigurna ili potencijalna pojačanja Dinama u pohodu na Ligu prvaka. Prvi, svakako, onaj koji je najbliže, Paulo Machado iz Olympiacosa.

Bivši reprezentativac Portugala, čovjek koji je igrao osminu finala Lige prvaka, igrač čije se ime povezuje s riječju - kapitalac. Đikiću se mora priznati da je dosad imao kvalitetnu robu, Tonel tvrdi da je i Machado - taj.

- Vjerujte, odličan je igrač. Nije fizički jak, ne puca od snage, ali spada u one pametne igrače, s idejom. Ne znam ga osobno, nikad nismo ni pričali, međutim, gledao sam ga kao i igrača i mogu samo reći - palac gore - reći će Tonel za igrača Olympiacosa, koji bi Dinamu, dakle, trebao donijeti dodatnu kvalitetu u ofenzivi.

Iako, mogu se čuti i priče kako je Machado malo “lazy”, da se to nekad vidi i na travnjaku.

- Ne znam ga takvoga, nisam primijetio da je na travnjaku takav. On je bio reprezentativac, to želi biti i u budućnosti, siguran sam da bi dolaskom u Dinamo bio izuzetno motiviran i iz tog razloga. Dakako, i zbog Lige prvaka. Po mojem mišljenju, on je pojačanje za Ligu prvaka. Nije klasični strijelac, “devetka”, ali jest tehničar i asistent. Na njegove lopte mogli bi Dinamovi napadači zabiti mnogo pogodaka. Momčadski je igrač, a ponavljam, spada u onih 80 posto Portugalaca koji su profesionalci i radnici.

Machado je, znači, položio. Idemo dalje. Vratar Brage Eduardo nije tako blizu, ali spominje se kao velika želja Dinamove uprave i moguća misija.

- Uf... To bi Dinamu bilo izuzetno pojačanje. Vrhunski vratar, reprezentativac, evo, ide u Brazil, bit će treći, možda i drugi golman. O njemu, također, sve najbolje što se profesionalnih navika tiče. Igrački, najbolji je na gol-crti, specijalist za “penale”, nije top klasa u igri nogom, ali igra dovoljno dobro, koliko treba. Pogotovo desnom, lijevom - korektno. Također, voli pričati s obrambenim igračima, govoriti im što trebaju raditi, to je jako važno za vratara.

Treći bi mogao biti Andre Andre, vezni igrač iz Guimaraesa.

- Dobar igrač, ali mlađi od spomenutog dvojca, ne tako iskusan. Mislim da još nije na vrhunskoj razini, ali to bi mogao postati kroz godinu dvije. Klasičan vezni, box-to-box igrač, dobre tehnike. Ne tako ofenzivan i plemenit kao Machado, on je “osmica”, niti previše agresivan ili grub. Usporedba s Ademijem? Ne znam kakav je Ademi danas, vjerujem da je u zadnje dvije godine napredovao, a iskusniji je u europskim partijama od Andrea. Nije ni čvrst kao Leko... Kažem, Andre Andre jest zanimljiv, no treba iskorak iz Vitorije da bi pokazao koliko vrijedi. Priznajem, ne mogu ga u ovom trenutku sasvim procijeniti.

Međutim, ukupno gledajući, presuda glasi?

- Apsolutno, s tom trojicom Portugalaca, naravno, dođu li u Maksimir, Dinamo bi mogao do Lige prvaka. Machado i Eduardo, uostalom, igrali su već u tom rangu, oni jesu ta razina kvalitete, s njima bi Dinamo jako puno dobio. Želim sreću svom Dinamu, njegovim navijačima i ljudima u klubu, nadam se da će opet slaviti ulazak u Ligu prvaka - zaključio je Tonel.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 05:54