VLADO KOS/CROPIX
INTERVJU ZA SN

‘Taj mladić ima staturu!‘ Novo pojačanje otkrilo što mu je rekao Bjelica: ‘Rame uz rame smo s Dinamom‘

Nedavno se priključio Bjeličinoj momčadi i ovog je tjedna već stigao do svog premijernog pogotka
Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. veljača 2021. 21:04

Onako, na prvu, po dolasku Petra Brleka u Osijek, moglo se vidjeti da je u klub iz Gradskoga vrta stigao ozbiljan igrač. Vezist po vokaciji. Kako je to u svom izričaju često znao naglašavati i u svom govoru gotovo kao uzrečicu upotrebljavati iskusni hrvatski nogometni stručnjak Ivo Šušak - 'taj mladić ima staturu'. To je ono vizualno, ali Brlek je i kvalitetan i ozbiljan igrač, što su već njegovi prvi nastupi u Bijelo-plavoj momčadi i pokazali. Onaj koji zna što i kako treba na igralištu činiti, koje poteze povlačiti. On je pravo osvježenje, dobitak za momčad, onaj koji je Osijeku baš trebao, onaj kakvoga se dugo tražilo...

Težak protivnik

Utakmica koju je Brlek odigrao prigodom pobjede svoje nove momčadi nad Slavenom Belupom, zanimljivo, nekad njegovim klubom u kojem je počeo uzlaznu putanju svoje karijere, bila je ogledni, školski primjer kretanja veznog igrača. Preuzimao je puno ovlasti u kreaciji napada, djelovao skladno sa suigračima i davao ton razvoju događaja na travnjaku. Prvi puta je igrao kao starter među Bijelo-plavima i za svoj nastup dobio niz komplimenata. I onaj svakako najvažniji, od trenera Nenada Bjelice.

- Zadovoljan sam, hvala svima za pozitivan komentar mog nastupa, a to me obvezuje da i ubuduće budem na toj razini - izjavio je Petar Brlek.

Nije se uljuljkao u (samo)zadovoljstvu, već je mirno analizirao ono što je bilo u vrijeme utakmice u kojoj je postigao i vodeći pogodak za Bijelo-plave, svoj prvi kao igrač Osijeka.

- Bez obzira na ostvarenu pobjedu i rezultat kojim smo to učinili, moram reći da je Slaven Belupo bio težak protivnik. koji je zahtijevao velike napore svih nas. Da, postigao sam taj prvi gol, sretan sam zbog toga jer to nam je utrlo put prema pobjedi - kazao je Brlek.

A nakon tog njegovog pogotka Osijeku se u nastavku otvorilo, pa je još dva puta zatresao mrežu gostiju iz Koprivnice.

- Često se to događa. Tvrda utakmica u kojoj je jako bitan prvi gol, a onda se otvori kao što se i nama otvorilo protiv Slavena Belupa. Zasluženo smo pobijedili. Od početka smo se dobro postavili u igri, bili smo čvrsti i pokazali protivniku da smo mi ti koji ćemo kontrolirati razvoj događaja na terenu. I kad smo se kao takvi uspjeli nametnuti, sve je drugo išlo samo po sebi, nimalo lako, ali uspješno - zaključio je Brlek.

Kad smo takvi...

Otkrio je i detalje taktičke pripreme i uputa trenera Bjelice.

- Zahtijevao je da igramo u visokom tempu i s puno agresivnosti. Poslušali smo ga, svi, i onda nas je nosila velika energija. Znate, kada smo takvi, uvjerio sam se u ovo vrijeme koliko sam u Osijeku, onda u igri s bilo kime sve ovisi samo o nama samima - rekao je Brlek.

Lijep je bio njegov pogodak u mrežu Slavena Belupa. Vješto je “poklopio” loptu iz prve i snažnim udarcem je poslao neobranjivo u mrežu. A nije bio jedini među Osijekovim vezistima koji je bio strijelac. I Mihael Žaper, za kojeg trener Bjelica veli da je u HNL-u najuspješniji strijelac među onima koji su po vokaciji zadnji vezni, svladao je Slavenovog vratara.

- Uvijek je dobro kada i veznjaci postižu golove. Ovaj puta smo nas dvojica bili strijelci, a nadam se, vjerujem u stvari, da će toga biti još - kazao je Brlek.

Na hrvatskim je nogometnim igralištima posljednji puta bio još prije pet godina. Možda i od mnogih zaboravljen, ali u Osijeku su ga se sjetili i dogovorili s njim dolazak u Gradski vrt. I on sam je vjerojatno potisnuo sjećanja na Osijek, ali kada je odlučio doći valja ga pitati je li u njemu zatekao i ono čemu se nadao.

- Jesam, u potpunosti. Ovdje je jako dobro, pozitivno ozračje. Osijek ima sve ono što pravom klubu i treba, igrački je kadar kvalitetan, o treneru Bjelici ne moram ni pričati, sve je baš kako sam i mislio da će biti. Raduje me i velika ambicioznost, želja svih da se napravi nešto uspješno, za pamćenje - objašnjava Brlek.

Daleko do kraja

Naslutiti se dalo i da pri tome misli na osvajanje nekog trofeja. Kup će kasnije doći na red, sada je prvenstvo aktualno pa, dakle, koliko je realno razmišljanje Osječana o naslovu prvaka?

- Daleko je do kraja, još ima sedamnaest utakmica, nitko nam ne može uskratiti vjeru i nadu da možemo biti uspješni. Samo, nije se realno zanositi samo tom mišlju. Moramo u svakoj utakmici davati sve od sebe, svaki svoj maksimum, a onda ćemo vidjeti za što će to biti dostatno i dokle će nas dovesti. U svakom slučaju, tu smo, rame uz rame s Dinamom. Proljeće smo odlično otvorili s tri pobjede bez do sada primljenog pogotka. Imamo, dakle, svoje adute i pravo na nadanje - ispričao je Petar Brlek.

Uvijek je snalaženje u novoj sredini igračima posebna okolnost koja traži vrijeme prilagodbe. No, on je već prošao puno toga i puno klubova. Raspitao se prije dolasku o Bijelo-plavima, nešto je i sam znao, a tko ga je od njih najviše iznenadio?

- Uh, to je nezahvalno. Sve su to odlični igrači, izdvojiti bilo koga baš i ne bi bilo fer. Međutim, ako baš moram, onda ću reći da me je najviše, ugodno dakako, iznenadio Petar Bočkaj. Znao sam da ima dobar udarac, da može potegnuti sa svake udaljenosti, ali tako i toliko iskreno ipak nisam očekivao - iskreno je kazao Brlek.

Nema velikih razlika

Pet godina je prošlo otkako je krenuo u inozemstvo i napustio HNL. A kakvo ga je sada stanje u tom društvu zateklo, koliko se i je li se išta promijenilo?

- Kako da ne. Promijenilo se puno, iako imam osjećaj da i nisam tako dugo izbivao. Onaj HNL i ovaj su bitno različiti. Sada je HNL jako ozbiljan, ima višu razinu kvalitete, a nema ni velikih razlika kao ranije. Nedostaje još jedino poboljšanje infrastrukture, pa će sve izgledati i biti i puno bolje - smatra Brlek.

Kao mlad je napustio HNL i sreću potražio pod tuđim suncem. Vratio se s korisnim stečenim iskustvima, a koliko mu je igranje u inozemstvu koristilo. Je li se vratio kao bolji igrač?

- Svakako, da. Puno sam vani naučio. Sazrio sam i kao čovjek i kao igrač. Zbog svega sam uvjeren da ću ono najbolje od sebe tek davati, da je preda mnom razdoblje za moj najbolji nogomet u karijeri - tvrdi Brlek.

Odlazak u Italiju, na prvu stubu inozemne karijere koju je izabrao, baš i nije prošao u znaku očekivanja.

- Ah, tako je kako je. Reći ću svakome, Italija baš i nije pravi i najsretniji odabir za mlade igrače. Ja sam otišao u Genou, ali taj klub nije tada imao pravu viziju i strategiju, zanimao ga je onaj brzi, instant rezultat. Ali, što ću, tako je valjda moralo biti. Ipak, i to vrijeme koje sam proveo u Italiji bilo je od koristi, nove sam spoznaje stekao, prošao drugačiju školu i sada se više nemam razloga na to vraćati. Bilo i prošlo - izjavio je Petar Brlek.

Izvan nogometnog terena djeluje kao i na njemu, ozbiljno. S ljudima je susretljiv, u razgovoru odmjeren i rječit. Ipak, od svega je, naravno, najbitnije kakav je igrač. Po do sada viđenom, u njegovoj izvedbi prikazanom, Osijek je u njemu dobio ozbiljno pojačanje s kojim može i te kako potkrijepiti svoje ambicije i natjecateljske ciljeve.

BRLEKOVI DOSADAŠNJI KLUBOVI
Slaven Belupo (Hrvatska)
Varaždin (Hrvatska)
Osijek (Hrvatska)
Genoa CF (Italija)
Ascoli Calcio (Italija)
FC Lugano (Švicarska)
Wisla Krakow (Poljska)

BRLEKOVI DOSADAŠNJI KLUBOVI
Slaven Belupo (Hrvatska)
Varaždin (Hrvatska)
Osijek (Hrvatska)
Genoa CF (Italija)
Ascoli Calcio (Italija)
FC Lugano (Švicarska)
Wisla Krakow (Poljska)

Najviše mogu dati kad igram ‘box to box‘

A gdje, na kojem mjestu u momčadi sebe vidi, na kojoj poziciji najviše voli igrati?
- U karijeri sam bio i zadnji vezni i ofenzivni i desno i lijevo. Baš sam sva mjesta u veznom redu pokrivao. Trener je taj koji odlučuje tko će što igrati, a osobno mislim da mi najbolje leži igrati, tako da kažem, “box to box”, tada mogu dati najviše - otkrio je Brlek.

OSIJEKOV ZIMSKI MERCATO
DOŠLI

Petar Brlek (Genoa, bez odštete)
Mihret Topčagić (Suduva, bez odštete)
Mato Miloš (bez kluba)
Karlo Kamenar (Žalgiris, povratak s posudbe)
Marko Malenica (Lech, povratak s posudbe)
OTIŠLI
Ante Majstorović (Šangaj SIPG, 3.310.000 eura)
Alen Grgić (Diosgyör, posudba)
Marko Malenica (Diosgyör, posudba)

115
utakmica u Prvoj HNL dosad je odigraio Petar Brlek
27
godina ima mladić koji je rođen u Varaždinu u siječnju 1994.
900
tisuća eura vrijednost je Petra Brleka prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 04:38