NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
SPREMAJU SE PROMJENE

Sve se urušilo u godinu dana! Hrvatski prvoligaš u problemima: ‘Nije mi jasno kako je novac nestao‘

Važni akteri iz prošlosti šibenskog nogometnog prvoligaša u potpunoj nevjerici
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 30. prosinac 2021. 20:10

Posljednji dani godine na nogometnom Šubićevcu protječu u uistinu burnom ozračju. U inače mirnom dijelu godine za nogometne prvoligaše, kada su igrači na zasluženom odmoru i kada se zbrajaju plusovi i minusi u godini na izmaku, u šibenskom prvoligašu odvijaju se stvari koje mogu donijeti velike promjene za budućnost kluba.

Dosadašnji većinski vlasnici kluba su pred izlaskom sa Šubićevca, a pojavom novih strateških partnera, koji su ubrizgali spasonosnu financijsku injekciju i svojim najavama unijeli dašak optimizma, ova 2021. godina u nogometnom smislu mogla bi se u globalu ocijeniti vrlo dobrom iz šibenske perspektive.

Nisu radili dobro

I to najviše zahvaljujući momčadi koja je ljetos doživjela velike promjene, a koja je svojim igrama jesenas oduševljavala mnoge, te osvajanjem 22 boda u 20 kola praktički osigurala ostanak, što je bio i glavni cilj u rezultatskom smislu. Svjedoci smo procvata donedavno igrača s margine u njihovim klubovima, koji svoj nesumnjivi talent nisu iskazali niti u matičnim, niti u posuđenim klubovima. Marin Jakoliš, Antonio Marin, Ivan Delić… predvodnici su te priče o talentima, čiji se potencijal negdje putem zagubio.

No, događanja oko izgledne promjene vlasničke strukture HNK Šibenik nekako su u drugi plan bacila poteze šibenskih majstora na travnjaku, pa smo za komentare upitali neke istaknute aktere iz šibenske nogometne zbilje, od legendi kluba, bivših čelnika, navijača, do običnog puka.

Njihovi stavovi su raznoliki, zanimljivi, ali jednoglasni - Kolumbijci su svoju priliku prokockali, a novi vjerojatni budući vlasnici pametnim i promišljenim djelovanjem mogli bi, prema riječima naših sugovornika, podići klub na puno višu razinu.

- Teško mi je iz ove moje sadašnje perspektive govoriti nešto konkretnije. Pratim medije, čujem neke stvari, a za početak mogu podsjetiti da smo mi do prodaje Šibenika kolumbijskim vlasnicima u četiri godine podignuli klub praktički iz ničega, te ga doveli do ruba razine samoodrživosti. Zašto Kolumbijci nisu uspjeli nastaviti na tim temeljima, već su sve urušili za manje od godinu dana, doista ne znam. Ovo što vidim, čitam, ukazuje da nisu radili dobro jer očito nemaju vlastitih financijskih sredstava, a sve se ogleda kašnjenjem isplata plaća - kaže Josip Bulat, posljednji predsjednik kluba prije prelaska HNK Šibenik u ruke kolumbijskih vlasnika.

image

Josip Bulat

ANTE BARANIC/CROPIX Cropix

Dobrodošao kapital

Govoreći o vrlo izglednim novim vlasnicima šibenskog prvoligaša, a koje predvodi Marino Jurić, hrvatski poslovni čovjek iz Miamija, bivši čelnik kluba sa Šubićevca kratko kaže...

- Što se tiče novih vlasnika o kojima se govori, zapravo i nemam saznanja, ali ako se radi o novom, svježem kapitalu, to je uvijek dobrodošlo za klub.

Je li mu možda iz ove perspektive žao da on sa svojim kapitalom i s eventualnim partnerima nije prošlo ljeto postao većinski vlasnik kluba? Bulat je na to pitanje kazao...

- U to vrijeme klub je bio u vlasništvu grada, možda nisam imao hrabrosti za takav iskorak, ne znam, teško mi je reći. U svakom slučaju, malo sam se odmorio u ovih nekoliko mjeseci, nije baš da mi fali taj stres oko kluba. Najradije bih volio doživjeti da gledam uživo Šibenika u Europi, u Ligi prvaka na Šubićevcu, a ne da moram ići u München, Milano ili Salzburg - poentirao je na kraju pomalo ironično Bulat.

Aktualna događanja oko kluba pozorno prate i neke od legendi kluba. Jedan od njih je i Nikica Cukrov.

- Naravno da pratim sve oko kluba, što iz medija, što iz nekih krugova koji imaju šira saznanja. Nije mi svejedno gledati što se događa. Ovi dosadašnji vlasnici ušli su u klub bez sredstava jer ne mogu pratiti niti tekuće održavanje kluba. O novima nemam saznanja dok ne vidim njihove prve poteze. Vidjet ćemo već u siječnju kada trebaju isplatiti nove plaće, otkupiti ugovor za Jakoliša. Kolumbijci su doveli neke svoje igrače, prodalo se nekoliko igrača, uzeli su novce, zaposlili neke svoje ljude, izmišljali radna mjesta s nerealnim plaćama. Tako su imali i stalno zaposlenog fotografa! Za klub veličine i financijske moći Šibenika apsolutno nepotrebno. Napravljeni su transferi Bulata i Jurića u Dinamo, to se bogami dobro naplatilo, a sada nemaju za plaće nekoliko mjeseci. Nije mi jasno kako je tako brzo nestalo novaca. Po meni se za ovakve slučajeve trebalo uzeti nekakve garancije, financijske dakako, da se grad zaštiti na neki način.

image

Nikica Cukrov

NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Kako vidi budućnost kluba s vjerojatnim novim vlasnicima?

- Ostaje nam nadati se da će novi vlasnici biti ozbiljniji, moćniji i da će klub profunkcionirati, da im nije cilj samo doći, promovirati svoje igrače, uzeti novce i dignuti sidro - izravan je kao uvijek legendarni Cuki, koji je čest gost Šibenikovih domaćih utakmica.

U medijima davno nije bilo Gorana Pauka, dugogodišnjeg predsjednika kluba u čijem mandatu je odrađeno preoblikovanje kluba iz udruge građana u dioničko društvo. Ovom zgodom pristao je iznijeti nekoliko rečenica o prvoligašu sa Šubićevca...

- Iako više nisam unutra što se djelovanja kluba tiče, pratim iz medija što se događa. Rezultati kluba ove jeseni su zaista dobri, to je ugodno iznenađenje za sve. Na žalost, čini se da ovaj drugi dio, nadgradnja, ne prati to najbolje. Kada sam pročitao za nedavni štrajk igrača zbog kašnjenja plaća vratilo me to u ona stara vremena od prije 10-15 ili više godina, a mislio sam da je to prošlost. Eto, i u ovim novim okolnostima to je činjenica…

Nije to lako

Mnogi s razlogom postavljaju pitanje kako je moguće prodati klub neprovjerenim ulagačima, koji su u kratko vrijeme doveli HNK Šibenik na rub stečaja.

- Kada se klub prodavao, aktualni vlasnici su zadovoljili tražene uvjete u natječaju i smatralo se da je to dovoljno da se odabere kupac. Na žalost, pokazalo se da se ovi aktualni vlasnici nisu znali upravljati klubom bez da upadnu u ovakve probleme. Nije lako voditi prvoligaški klub. Što se novih potencijalnih vlasnika kluba tiče, nadam se da će svojim potezima, ulaganjem i promišljanjem pokazati puno više smisla za vođenje kluba. Dobra je činjenica da se radi o čovjeku koji dolazi iz ovih krajeva, koji ima emociju i mogućnost i želju da svoj novac uloži u klub. Ali, nemojmo se lagati, svako ulaganje u sport u ovim vremenima je rizik. Nadam se da će novi vlasnici iskoristiti sav potencijal koji se može izvući iz takvog poslovnog poteza - kazao je na kraju Pauk.

Zaključimo, dolazak novih partnera i njihovi prvi potezi i izjave ipak daju nadu u bolje sutra na Šubićevcu, u godini kada će šibenski klub proslaviti 90. rođendan.

Gdje su novci od transfera Bulata i Jurića?

I među navijačkim pukom prevladava stav da bi ulaskom u klub novih partnera, a sutra vlasnika, klub mogao krenuti naprijed.

- Koliko god mi je bilo drago gledati naš klub kako igra dobro, osvaja bodove i privlači simpatije javnosti, tako sam žalostan zbog načina na koji su klub vodili ti Kolumbijci. Došli su bez love, kupili klub za sitne novce, a izvukli lijepu korist. Pitam se gdje su novci od transfera Bulata i Jurića, a sada nemaju za plaće igračima? Doveli su puste svoje igrače koji nisu ni blizu pojačanjima, a za koje se sada mora platiti prilična odšteta na ime naknada za razvoj - poprilično ljut na način kako su Kolumbijci upravljali klubom jest Milan Jakšić (82), stalni pratitelj zbivanja na nogometnom Šubićevcu, a negdašnji dugogodišnji tajnik KK Šibenka iz njenih najslavnijih dana.

FUNCUTI Šibenski sportski klubovi nisu, niti će biti nečija privatna prćija

Svoj stav oko cijele priče iskazali su i Funcuti priopćenjem od prije nekoliko dana, u kojem su na prilično oštar način upozorili aktualne bossove da se ne igraju s klubom i njegovom budućnosti.

"Svi oni koji su investirali u šibenski sport ili tek imaju namjeru, neka stalno imaju na umu da šibenski sportski klubovi nisu, niti će biti nečija privatna prćija s kojom mogu raditi što ih je god volja. Ako misle da ćemo mi Šibenčani, mi Funcuti, skrštenih ruku promatrati upropaštavanje šibenskog sporta, kalkuliranje sa sumnjivim likovima, sa sumnjivim kapitalom, koji pripadaju nekoj nama stranoj priči, grdno se varaju," među inim je istaknuto u priopćenju Funcuta.

Linker
04. svibanj 2022 12:17