Srđan Vrančić/CROPIX
IZBORNIKOVA ISTINA

Štimac priznao: 'Prihvaćam da nismo igrali dobro i da nismo imali ni glavu ni rep'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. listopad 2013. 18:00

Ništa od prljave brakorazvodne parnice Igor Štimac i čelništva Hrvatskog nogometnog saveza, postalo je jasno nakon nedjeljnog televizijskog intervjua dojučerašnjeg izbornika. Štimac je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom lagano” odustao od prepoznatljivog borbenog garda i u mikrofon Marku Šapitu izdeklamirao je manju bilježnicu pomirljivih poruka u kojima je apelirao na zajedništvo i jedinstvo oči doigravanja s Islandom.

Da u studiju nije bilo raspjevanog Miroslava Škore (i polovice njegove obitelji), neupućen netko lako bi povjerovao da Štimac zapravo gostuje u emisiji vjerskog programa “Mir i dobro”. Toliko tolerancije, dobrih želja, čak i blagog pokajništva (“ne treba bježati od činjenice da smo u posljednje vrijeme igrali loše”) nismo vidjeli u petnaest mjeseci Igorova izborničkog mandata. 46-godišnjak koji je hrvatsku reprezentaciju doveo do predvorja Svjetskog prvenstva očito je odlučio zatvoriti ovo poglavlje karijere i okrenuti se novim izazovima…

- Kada je na ždrijebu izvučen Island, osjećao sam lagano zadovoljstvo, ali odmah se javila i velika doza opreza. Ne smije se podcijeniti suparnika koji se pokazao kao vrlo ugodno iznenađenje ovih kvalifikacija - rekao je Štimac.

Do ožujka je bivši izbornik suvereno vodio nacionalnu momčad, od ponuđenih bodova ispustio je samo dva na gostovanju u Bruxellesu. Onda je u lipnju projekt iznenada zakočen porazom protiv Škotske i kola su krenula nizbrdo.

- Dotad smo bili bodovno savršeni, ali bilo je određenih problema u našoj igri cijelo vrijeme kvalifikacija. Očekivani je to bio nastavak svega što nas je pratilo kroz posljednje četiri godine. Imali smo problema s momčadima slabijeg rejtinga koje su se organizirano branile. Htio sam to mijenjati, postupno korigirati i usput ostvarivati rezultat. Trebalo je pritom dosta riskirati. Na kraju mi se to rezultatski razbilo o glavu.

Kada je prvi put ozbiljnije suočen s mogučnošću gubitka posla, a bilo je to nakon maksimirskog poraza protiv Belgije, Štimac je drugoj televizijskoj kući povjerio - ako odem ja, sljedeži na redu je Šuker, pa Zdravko… U nedjelju je povukao ručnu kočnicu i nije htio objašnjavati zašto bi se klupko trebalo tako razmotati.

- Sve ove bedaste najave mojih osvetničkih napada su bespredmetne, ne treba trošiti riječi na njih. Istina je da je HNS-ovo rukovodstvo preuzelo veliku odgovornost na sebe kada me je odlučilo smijeniti. Mogli su mi dopustiti da odradim posao do kraja i odgovornost bi bila samo moja. Ne daj Bože da ne prođemo na SP, odgovornost će tada biti samo njihova. Niti moja, niti izbornika Kovača

Nudeći ostavku nakon poraza u Glasgowu izbornik je obrazložio da je riječ o moralnom činu. U biti, očekivao je da će Šuker odbiti ponudu…

- Javnost je pružala otpor već pri mojem dolasku. Ovo na kraju bila je podrška s figom u džepu što je postalo jasno kada sam pokušao testirati vodstvo HNS-a. Očito je Davoru Šukeru i ljudima iz Izvršnog odbora trebao netko tko će se znati medijski nositi sa Srbijom. Moje su kvalifikacije završile kada su završile i te dvije utakmice…

Prema nekim tumačenjima, Šuker i Mamić sve su češće na suprotnim stranama barikade. Navodno su se i prilikom Štimčeve smjene razišli u stavovima, ali Štimac kaže da ne nazire nikakve pukotine u odnosu vodećih ljudi hr-nogometa.

- Iskreno, ja taj duel ne vidim, on je prije projekcija nekih medija. Ne vidim po kojim bi pitanjima oni mogli voditi borbe. Što se mene tiče, ne mogu se požaliti, imao sam solidne uvjete za rad. Ne besrpijekorne, ali vrlo solidne. Žao mi je što nisam uspio do kraja, a sada nije vrijeme kada treba bilo koga napadati, ovo je vrijeme podrške, svi moramo biti jedno. Island možda i jest najpoželjniji protivnik, ali nije lak. Trebat će nam puno više angažmana I discipline nego u protekle četiri utakmice kako bi ih svladali.

Za nasljednika na klupi rezervirao je komplimente.

- Niko Kovač je bez sumnje pravi izbor. Neka ne očekuje da će ga se štedjeti, takva je funkcija, bit že kritika. Mukotrpan je posao izbornička funkcija. Trebat će mu mnogo strpljenja, ali ako bude imao pravu podršku, što je teško očekivati kada su u pitanju mediji, mogao bi biti pravi izbornik.

Zažalio je Štimac na odlasku što članovi nogometne vlade nisu imali više senzibiliteta za pitanje domažinstva utakmica nacionalne momčadi

- Tu je HNS mogao više pomoži stožeru. Reprezentaciju zahvaća nenogometna atmosfera koja se stvorila oko Dinama, a idelno mjesto za eskalaciju takvog raspoloženja su utakmice u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 10:32