TKO ĆE NASLJEDITI BILIĆA?

Štimac - Praksa nepoznanica Kranjčar - Favorit dijela medija Stranac - Prekomplicirano

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. listopad 2011. 11:19

Nema dvojbe da je Cico Kranjčar favorit dijela medija koji već neko vrijeme, dok se nije znalo da će se tako brzo raspravljati o Bilićevom nasljedniku, agitiraju za njegovu promociju na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. Nakon što je dobio otkaz u Crnoj Gori slobodan je i kao kandidat doista ima niz referenci za izbornički stolac baš u ovom trenutku. Javnost ga pozitivno doživljava, a kao trener je znalac i šmeker. Vodio je već Hrvatsku (2004-06) i CG-a, dakle, vrlo je iskusan i poznaje potencijale igrača. Zbog svega je spreman odmah uskočiti u natjecateljski ritam.

Ako se Štimac 'odjednom’ svidi kao stručnjak onima koji su ga vrijeđali kao najgoreg neprijatelja, kakvom bismo izbornika/trenera dobili? To ne znamo. Po referencama stručnog iskustva je kao Bilić 2006’ (kratko Hajduk i godinu i pol U21), radio je kao 'kratko i spasonosno’ rješenje u Hajduku, Cibaliji i Zagrebu, po igračkoj prošlosti u kvalitativnoj (brončanoj) kategoriji je opet kao Bilić, a najviše ih razlikuje temperament. Štimac je žešći, hrabriji, 'nabrijaniji’, angažiran u različitim i gdje god nespojivim projektima (npr. komentator i pretendent na predsjedničku i izborničku funkciju). Stručne teorije (na TV-u) su mu uvjerljive, kakva bi bila praksa tek treba vidjeti.

Dugo već u Hrvatskoj postoje pobornici ideje dovođenja stranca za izbornika. Takvi su se izbori pokazali u brojnim zemljama pogođenima (npr. baš u Grčkoj s Rehhagelom i Santosom), ali veliko je pitanje bi li takav profil stručnjaka bio prihvaćen u ovoj kompliciranoj nam stvarnosti. Na stranu što je teško platiti kvalitetnog stranca (mjera omjera je dosadašnjih milijun kuna prema milijun eura), nije lako pronaći ni odgovarajući rejting stručnog autoriteta kojeg bi prihvatila ovdašnja javnost. Možda bi tek imena Mourinha, Capella, Fergusona živjeli s tolerancijom, ali samo određeno vrijeme. Svi ostali bili bi pod lupom kritike, kako medija tako i stručnih krugova u Hrvata gdje se šikanira i domaće a kamoli ne strane kadrove.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 03:56