Ante Čizmić/CROPIX
ČETIRI SIGURNA ZA BEOGRAD

Štimac nakon Ženeve: 'Milić je ispred Strinića, a Vida je osigurao mjesto u momčadi!'

Nakon 11 mjeseci od imenovanja na funkciju ispada da Igor Štimac ima samo četiri sigurna igrača za početnu postavu: Modrića, Srnu, Pletikosu i Mandžukića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2013. 23:15

Osjećaj je gorak, spokoja nema, nakon četiri dana horora hrvatska reprezentacija izgleda kao da ju je pregazio uragan Katrina. Kako je daleko vedro ozračje prije Škotske, uobraženo hvaljenje četvrtim mjestom na ljestvici Fife, najave nekih igrača o popravljanju gol-razlike, veličanje vrijednosti naših nogometaša koji, je li, mogu riješiti Strachanovu momčad bez stresa i lišeni Luke Modrića.

Sve Štimčeve međugorske akcije na bildanju imidža nacionalne vrste bačene su u blato. Još u petak poslijepodne činilo se da imamo moćnu ekipu s velikim potencijalom koji bi već za godinu-dvije trebao biti pretočen u dodatnu kvalitetu, da imamo kadar za golema djela i na najvećim natjecanjima, a sada, nakon dvije izgubljene utakmice, s minimalnih 1:0 čiji je učinak kao da bilo 5:0, ostala su nam samo teška otvorena pitanja. Možda Štimac nije podcijenio Škote, međutim brojni Vatreni jesu, a on nije uspio na njih utjecati da odigraju pravu utakmicu. No, zato je izbornik niže od očekivanoga rangirao Hrvatsku u jednoj rečenici:

- Sretan sam izdanjem ekipe protiv Portugala.

Za autsajdera bi to bilo razumljivo, iako se radi o rivalu koji baš i ne tutnji kvalifikacijama, i čija je apsolutno najveća zvijezda Ronaldo drugo poluvrijeme gledala na TV, no za Hrvatsku, želi li biti u elitnim krugovima, izdanje prikazano u Ženevi je slabo. Bolje nego sa Škotskom, pogotovo u pristupu, ali kvalitativno na razini koja nije i neće biti dovoljna za plasman za Brazil. Štimčeve izjave u Ženevi dale su nam misliti. Kroz službene ili neformalne komunikacije s medijima, izbornik nije skrivao nezadovoljstvo izvedbama Strinića, Perišića, Rakitića, formom Kovačića, od prije ne šmeka Vukojevića, rezigniran je što nema pravog strijelca... Nakon 11 mjeseci od imenovanja na funkciju ispada da ima samo četiri sigurna igrača za početnu postavu: Modrića, Srnu, Pletikosu i Mandžukića, nemamo pojma tko će istrčati u Beogradu. A ne zna niti on.

- Neću robovati imenima, igrat će najspremniji - jedna je od izbornikovih rečenica.

Nije čudno što se mnogi pitaju je li reprezentacijom zavladala stihija. Štimac je od Bilića naslijedio posloženu ekipu, s njom je dobio pet od šest prvih kvalifikacijskih utakmica, a sada ljutit na igrače što su ga iznevjerili, jednako tako i sebe, u stanju je sve baciti naglavce. Tako zvuče njegove recenzije:

- Vida se najvjerojatnije promovirao u standardnog igrača prve postave.

Tko bi trebao ispasti, Ćorluka ili Šimunić?

- Milić je ispred Strinića.

OK, ali samo dan ranije kazao je da od Milića želi stvoriti ofenzivnog veznjaka, a ne beka.

- Moramo tražiti strijelca.

Je li to poruka Oliću, ili Eduardu? I zašto konačno ne da Duduu puno povjerenje, pa tko može biti spretniji golgeter od njega? Takvog u Hrvata sigurno nema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 05:18