Joško Ponoš / Cropix
BORBA ZA VLAST

Štimac: Markovićevi postupci su degutantni, pokušava me pobijediti mojim projektom!

Nije li degutantno da Marković pokušava sačuvati vlast obećavajući opstanak ‘lige 16’?, zgražava se Igor Štimac
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. studeni 2010. 10:10

ZAGREB - Trijumfalni povik iz stožera Vlatka Markovića da je izborna utakmica riješena Igor Štimac protumačio je u srijedu kao - propagandni letak. Aspirant na Rusanovu 13, čiji je terenski rad vidno uspaničio Markovićevu vladu, vjeruje da 73-godišnji predsjednik danas ‘spina’ javnost ne bi li pridobio neodlučne glasače iz više županijskih saveza.

Ante Vučemilović, jedan od vodećih Markovićevih suradnika, kaže da je kandidaturu dugogodišnjeg šefa Rusanove podržalo već osam županijskih podružnica i da će ‘dan D’ (18. prosinca) dočekati s najmanje 31 rukom potpore, dok će Štimcu prema toj računici ostati 18 glasova. Međutim, u ovoj se jednadžbi, skrojenoj nakon sastanka u zagrebačkom restoranu Trnjanka, potkralo nekoliko nejasnoća ili poluinformacija.

- Točno je samo to da se virovitički ŽNS priklonio Markoviću. Karlovački predstavnik Šprajcer možda ga je i podržao, ali on ne predstavlja Izvršni odbor karlovačkog ŽNS-a, čiji se stav tek očekuje. Varaždinci na tom sastanku nisu ni bili. Markovićevi ljudi grade pobjedničku atmosferu, no njihov je pokušaj na rasklimanim temeljima - argumentira Štimac.

I dok lobiranje među delegatima ili friziranje izbornih anketa ulazi u arsenal dopuštenih sredstava prilikom ovakvih utakmica, prepisivanje s tuđih plakata u najmanju je ruku neobično. Štimac ocjenjuje da je Markovićevo licitiranje ‘ligom 16’ plagijat.

- Nije li degutantno? ‘Liga 16’ je moj projekt koji su Marković i suradnici srušili preglasavanjem u skupštini, a danas njime pridobivaju glasače. Namjerava me pobijediti mojim projektom!

Vratimo se nakratko Vučemilovićevoj matematici. Izvjesno je da je Marković u srijedu u rukama držao potpise najviše šest županijskih organizacija (ZNS, Osijek, Krapina, Bjelovar, Virovitica, navodno i Požega). Ukupno je to 15 (od 49) ruku u HNS-ovoj skupštini. Za pobjedu mu treba još deset ruku ili - u prijevodu - očekujte borbu do posljednjeg čovjeka.

Procedura nalaže da za pobjedu predsjednik mora dobiti natpolovičnu većinu prisutnih skupštinara. Markoviću baš i ne ide u prilog što su izbori tajni, svaki delegat trebao bi zadužiti glasački listić pred izbornom kutijom i bez nadzora ili sugestije zaokružiti svojeg favorita. Što će se dogoditi u slučaju da oni labilniji u posljednji čas popuste i predomisle se? Što ako oni manje koncentrirani ili nepismeni zaokruže obojicu? Zbog svih zamki koje skupština podmeće pred svoje odane sinove nije isključeno da Marković pokuša glasovanje učiniti - javnim.

Ne treba biti previše maštovit pa da se ovaj šareni predizborni kolorit usporedi s onim koji je vladao na HDZ-ovu izbornom saboru nakon smrti Franje Tuđmana. Pouka s tog derneka kaže da je pobjedi bliži onaj kandidat koji kontrolira zaštitarsku službu na ulazu u dvoranu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 18:22