Nenad Dugi / CROPIX
KAKO SU STARTALI?

STATSIKA UZ ŠTIMCA Nijedan izbornik nije debitirao porazom u kvalifikacijama!

Najgore je počeo Otto Barić, mršavih 0:0 s Estonijom u Osijeku uz zicer gostiju u 90. minuti, koji je 'skinuo' Pletikosa. S druge strane, Kranjčar je 'razbio' Mađare
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. rujan 2012. 17:21

Ako je suditi prema tradiciji, Igor Štimac utakmicu sigurno neće izgubiti. Naime, nijedan njegov prethodnik nije izgubio u svojem debiju u kvalifikacijama. Neki su startali očaravajuće, neki razočaravajuće, ali nijedan nije izgubio.

Ćiro je pobijedio u Estoniji 2:0 u prvoj kvalifikacijskoj utakmici Hrvatske uopće, njega je naslijedio Mirko Jozić, koji je deibitirao u trećem kolu kvalifikacija za SP 2002. Krenuo je odlično, pobjedom 4:1 protiv Latvije. Najgore je počeo Otto Barić, mršavih 0:0 s Estonijom u Osijeku uz zicer gostiju u 90. minuti, koji je 'skinuo' Pletikosa. Zlatko Kranjčar u svom je kvalifikacijskom debiju svladao Mađare 3:0, dok je Slaven Bilić veliki početni bod uhvatio u Moskvi 0:0. Uz dojam da je Hrvatska bila bolja i trebala uzeti sva tri. Dakle, izbornički debiji u kvalifikacijama nikad nisu bili potpuno razočaranje, valjda neće biti ni ovaj put.

ĆIRO BLAŽEVIĆ

Debi je bio u Tallinnu, 4. rujna 1994., bila je to prva hrvatska utakmica u kvalifikacijama uopće. Prema Euru 1996. krenuli smo pobjedom 2:0, oba gola zabio je Davor Šuker.

MIRKO JOZIĆ

Jedini izbornik koji u kvalifikacijama nije debitirao na početku ciklusa. Nakon dva remija Ćiro je otišao s klupe, a Jozićev službeni start bio je u ožujku 2001. protiv Latvije u Osijek. Visoka pobjeda 4:1 uz tri pogotka Boška Balabana.

OTTO BARIĆ

Estonija je bila tvrd orah u Osijeku, bio je to razočaravajući početak kvalifikacija za Euro 2004., mršavih 0:0. Barić je tražio novu momčad, slijedila je smjena generacija, pa je više od rezultata zabrinjavala konfuzija u igri.

ZLATKO KRANJČAR

Mađarska predvođena Lotharom Matthäusom nije se dobro provela u Maksimiru, Pršo, Klasnić te autogol Gyepesa kreirali su visokih 3:0. Najuvjerljiviji debi jednog hrvatskog izbornika u kvalifikacijama dosad.

SLAVEN BILIĆ

Imao je najteži debi. Dogodila mu se 'Fontana', kaznio je Olića, Srnu i Balabana, a morao je na noge odličnoj Rusiji. U Moskvi je inaugurirao Ćorluku, dobio i Petrića, Hrvatska je odigrala 0:0, a zapravo izgubila dva boda. Bila je to dobra najava za ono što je uslijedilo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 18:36