JAKOV PRKIC/CROPIX
ŠTO JE RADILA STRUKA HAJDUKA

Stanić je od 6 ‘pojačanja‘ možda pogodio s jednim, Hajduk spustio na 5. mjesto, duplirao je funkciju...

Rezultat je mjerilo rada svakog trenera, a Hari Vukas ima jako slab rezultat. Eliminiran je iz Europe...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. studeni 2020. 10:07

Mario Stanić, Ivan Kepčija i Hari Vukas već danas bi se mogli rastati s Hajdukom, ako ne sva trojica odjednom, onda najmanje dva čovjeka iz terceta, savjetnik bivšeg predsjednika - sportski direktor - trener, već su praktički odradili zadnju utakmicu u Hajduku ove sezone.

Njihov odlazak može zaustaviti jedino potraga za novim ljudima. Primarno se čeka odgovor na pitanje može li novi predsjednik Lukša Jakobušić tako brzo privoljeti prvog trenerskog kandidata Matjaža Keka da se prihvati Hajduka u ovom nezgodnom trenutku.

A što je tercet zadužen za struku donio Hajduku...

MARIO STANIĆ: Doveo šest igrača, samo jedan za startnu postavu

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Mario Stanić u Hajduk je stigao sredinom prosinca prošle godine, po završetku jesenske polusezone. Šef struke s radnim mjestom “savjetnik predsjednika za sportsku politiku”. Tijekom 10 mjeseci u Hajduk je doveo šest igrača od kojih samo jedan (Diamantakos) za sada daje naznake pojačanja za startnu postavu, a petorica su ispod razine očekivanja za Hajduk. Izabrao je dva trenera koji nisu uspjeli ostvariti rezultat. Hajduk je s druge pozicije, na kojoj je dobio momčad, spustio na peto mjesto do kraja sezone. Imao je i objašnjenje.

- Ako ćemo najiskrenije, meni to peto mjesto nije problem. Treći, četvrti ili peti, za klub poput Hajduka, sasvim je nebitno. Problem bi bio da nam je izvisila Europa. Svejedno, nakon cijelog niza stvari koje su se dogodile i Brbićeva odlaska, istina je da smo nekoliko dana analizirali i razmišljali što dalje. No, odluka je bila da se nećemo povući, jer smo uvjereni u vlastite ideje. Da, rezultatski je to u postkoroni bilo slabije od očekivanoga, statistika je tužna, više nego igra, no i to je proces, proces u kojem postavljamo elemente radne etike - kazao je početkom kolovoza u razgovoru za JL.

Ali, podsjetit ćemo i na govor s prve pressice na Poljudu. Poruke pune trofejnog optimizma i dakako, poziva na strpljenje.

- Nama je cilj biti prvi. I Hajduk će biti prvi. Hajduk će se prije ili poslije posložiti, ali neće padati glave, jer nije prvi ili drugi. To daje samo dodatnu frustraciju koja se javlja kada ne dobiješ nešto radi prevelikih očekivanja. Imam iskustva po tom pitanju, ali trebat će vremena. Mi ćemo stati iza svakoga tko je pravi. Iza svakog u kojem ima nešto. Ali, rezultatski cilj uvijek mora biti isti. Apsurdno je pričati o tome da svaku utakmicu idemo na pobjedu. Naravno, pa što bi drugo.

Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2023. godine, dakle još dvije i pol sezone.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IVAN KEPČIJA: Sa Stanićem praktički duplirao jednu te istu poziciju u klubu

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Premda je Ivan Kepčija u Hajduk stigao kao asistent Marija Stanića, u konačnici mora podnijeti svoj dio odgovornosti. Za angažmane igrača, rezultat i plasman.

U kalendarskoj 2020. otkada su Stanić i Kepčija došli u Hajduk, momčad je osvojila 35 bodova u 25 utakmica (35 od 75) što je vrlo skromnih 46,6 %. Primjerice, prošle godine kada je Hajduk bio na drugoj poziciji jesen je okončao sa 62 % bodova (35 od 57). Jasno, to su samo brojke, ali te brojke govore o tome koliko je Hajduk rezultatski bio neuspješan. Kepčija nije prvi na udaru kritike, jer njegova odgovornost je ipak poslije Stanićeve. Međutim, i Kepčija je s Vukasom sjedio na klupi, pružao mu podršku i preuzimao dio odgovornosti i posla s prvim trenerom. Uz to, ostaje i enigma kako su Stanić i Kepčija praktički duplirali jednu te istu poziciju. Šef struke i sportski mu direktor kao pomoćnik u istom platnom razredu.

Ugovor s Hajdukom potpisao je Kepčija na tri i pol sezone, do ljeta 2023. godine.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HARI VUKAS: Pobijedio Osijek, sve nakon toga za zaborav

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Rezultat je mjerilo rada svakog trenera, a Vukas nema rezultat. Dapače, ima jako slab rezultat. Eliminiran iz Europe, prošao je Graničar u Kupu, a u HNL-u bilježi ukupno sedam bodova u sedam utakmica. Statistički je Vukasov učinak 33 %, ali dojam je čak lošiji od statistike.

Kruna svega je zgoditak iz Pule gdje se devet igrača Hajduka nalazi u svom kaznenom prostoru protiv tri igrača Istre koji uspijevaju postići pobjednički zgoditak!

Hajduk je izgubio od Šibenika i Istre bez postignutog zgoditka, momčad definitivno ima problem s gubitničkim karakterom, a trener očito ne može promijeniti tijek zbivanja. Bilo je vremena, dva tjedna od utakmice sa Šibenikom momčad se spremala za Pulu, međutim vrijeme nije bitan faktor za aktualnu momčad i trenera.

Jednostavno, zajedno ne mogu do rezultata. Kreiranje ekipe nije trenerova domena, uzeo je što mu je dovedeno, ali na terenu je vidljivo da Vukasov Hajduk nema ni igru ni rezultat. I nitko nema optimizam da će uskoro imati te dvije najvažnije karakteristike. Vukas je momčad preuzeo u drugoj polovici kolovoza, pobijedio je u startu Osijek i sve nakon toga bilo je za zaborav.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 01:02