KAPETAN SPREMAN

Srna: Samo mi dajte Mandžu da ga imam pokraj sebe, za sve ostalo ćemo lako!

Tko god istrčao u našem dresu dat će najbolje od sebe, nitko nas neće morati motivirati. Ali bitno je igrati glavom, dakle razmišljati - kaže kapetan reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. ožujak 2013. 14:07

U Londonu je Darijo Srna igrao 100. put za hrvatsku reprezentaciju, rijedak jubilej za ponos okrunio je sjajnim golom u stilu Franka Lamparda iz najboljih dana, takvog kapetana očekujemo i u Maksimiru. I on sam nedvojbeno. Jer iako se naigrao "povijesnih dvoboja", iza njega su tri europska i jedno svjetsko prvenstvo, makar je srušio i Njemačku, i Englesku, i Švedsku za Mundial 2006., prošao i Istanbul i Sofiju, i koliko još "prijateljski nastrojenih" stadiona, uoči Srbije kaže:

- Ovo je moja najteža utakmica.

Suparnik ne spada u TOP kategoriju, ali objašnjenje je logično:

- Najteža reprezentativna sigurno. Zato što su se stvorile najveće tenzije, nikad nije postojao takav, neću reći pritisak, nego presing novinara, televizije, navijača koji zovu za karte... Kad se tome dodaju sva ta pisanja, koja naravno i mi čitamo iz dana u dan, jasno je da će to biti jedan od najvećih dvoboja u kojima sam igrao za Hrvatsku.

Što će presuditi?

- Glava. Srce uopće nije upitno. Tko god istrčao u našem dresu dat će najbolje od sebe, nitko nas neće morati motivirati. Ali bitno je igrati glavom, dakle razmišljati. Bit će pune tribine, cijeli Maksimir htjeti će da napadnemo od prve minute i da što prije postignemo pogodak. I mi to želimo, ali dovoljno smo rutinirani i stoga vjerujem da ćemo ostati hladni. Forsirat ćemo da ih ekspresno slomimo, ako ikako bude moguće. Međutim, koliko god ćemo se orijentirati prema naprijed, trebamo gledati i unatrag, u defenzivu, oni su brzi i moramo motriti na njih. Imamo pet dana okupljanja prije utakmice, to je dovoljno da finiširamo strategiju. Ispunit ćemo sve izbornikove planove.

Koliko će nas atmosfera nositi, a u kojoj mjeri može biti opasna?

- Publika će biti naš plus. Mi smo iskusni, igramo u velikim klubovima, među nama nema početnika. Znamo što znači imati 12-og igrača u Maksimiru. Gorjet će i prije prve minute, ma već gori... Ne smije nas to pokolebati. Favoriti smo, igramo doma, ne bježimo od toga da smo bolji. Razgovarat ćemo među sobom, centrirat ćemo misli na travnjak, na suparnika, na ono što donosi utakmica.

Kako je gostu u takvom ambijentu?

- Neće im biti lako. Pogotovo zato što imaju mnogo mladića, jedina prednost, kad govorimo o atmosferi, je što posjeduju prekaljene igrače u posljednjem redu, to bi im moglo dati neku sigurnost. Treba poštivati sastav koji posjeduje klasnog golmana, vrhunske defenzivce poput Ivanovića, Kolarova, Nastasića... Oni nemaju što izgubiti, sa samo četiri boda na ljestvici moraju napraviti pothvat da se popnu na prvo ili drugo mjesto. Ne kažem da će biti jednostavan dvoboj, to nikako. Držat ćemo se uputa, žao mi je što je otpao Ivan Perišić, ali imamo savršene indvidualce i bez njega. Postoje nogometaši koji ga mogu zamijeniti.

U Wolfsburgu Perišić nije najbolje reagirao, kriva je svakako i ozljeda aduktora na startu nastavka prvenstva, danas se svi pitamo koliko će nedostajati.

- Njegov izostanak je sigurno hendikep, no raspolažemo i s drugim rješenjima. I to s više opcija. Izbornik ima svoju viziju, on odgovara za sastav, vidjet ćemo za što će se odlučiti Štimac.

Je li doista moguće da odustane od 4-4-2 i ponudi neki drugi raspored?

- Ne bih se miješao, to nije moj posao. Što se taktike tiče, važno je samo jedno; u kojem god sustavu igrali, krenut ćemo napadački, takav je uvijek pristup Hrvatske na domaćem terenu.

Kao moguća varijanta za mjesto upražnjeno izostankom Perišića figurira vaš prijatelj i cimer Niko Kranjčar. Je li sada u dovoljno dobroj formi za obveze koje nosi takva utakmica?

- Cico je veliki igrač. Sjajan individualac koji sam može riješiti susret. Uvijek se nalazi u kadru 11 do 13 kandidata za prvu postavu, sada se i spremio na pravi način, izvrsno igra u Kijevu, bez dvojbe on je naša jaka karika.

Kako vam djeluje Eduardo, hoće li u Šahtaru dobivati veću minutažu? Drugi napadač, uz Mandžukića, jedna je od enigmi.

- U posljednjem prvenstvenom kolu bio je na travnjaku svih 90 minuta i proglašen je igračem utakmice. Fizički je odlično odradio pripreme, od prvog dana do posljednjeg treninga, niti jednom nije izostao, što ranije nije bio slučaj. To je važno i za klub, i za reprezentaciju. Njegovu statistiku ne može nitko poništiti, on je Srbima u svakoj utakmici kad je igrao zabio gol, to je jako bitno. U njega imam strašno veliko povjerenje da to može nastaviti.

Mario Mandžukić ima super sezonu, toliko dobru da je sad vijest kako nije dao gol tri tjedna...

- Samo mi dajte Mandžu da ga imam pokraj sebe, samo mi ga dajte, za sve ostalo ćemo lako!

Kazali ste da smo bolji od Srbije, spominjali ste razliku u iskustvu koja je na našoj strani. Je li to sve? Valjda imamo još koju prednost...

- To je svakako domaći teren. Neće biti jednostavno, svi znaju da nije dosta biti kvalitetniji, u nogometu se može promašiti pet šansi i primiti glupi gol. Ključni pokazatelji su na našoj strani; ljestvica Fife, tablica skupine kao i pojedinačna vrijednost igrača. Iako Srbiju treba respektirati.

Strahujete li od nečega?

- Ne, nikoga i ničega ne treba se bojati. Vatreno srce je tu, uvijek u našim grudima, ono će nas nositi do uspjeha. Moramo samo puno razgovarati među sobom, fizički i psihički biti na razini, te igrati svoju igru. U tom slučaju rezultat ne može izostati.

Reprezentacija će ponovno biti u hotelu As, ali mnogi će sigurno htjeli doprijeti do vas, osobno ili putem telefona, kako ćete se usredotočiti?

- U subotu imam utakmicu s klubom, u ponedjeljak se potpuno posvećujem nacionanoj vrsti. Isključit ću mobitel, izolirati se i fokusirati na utakmicu. Što se tiče priprema u tehničkom smislu, one će biti kao i za svaki drugi meč. Ulaznice sam riješio, nemam se namjeru više baviti njima. Isto tako, čim prođe Srbija čeka nas još jedan važan susret, s Walesom, na to također treba misliti.

Švicarska grozno, Makedonija slabo, Belgija solidno i onda - eksplozija. Što se to dobroga dogodilo u reprezentaciji?

- Nakon Švicarske, kad su kritike bile žestoke, rekao sam da će Hrvatska biti samo bolja. Znao sam to jer imamo kvalitetnu momčad, mi igrači međusobno smo prijatelji, praktično bih rekao da smo obitelj. Puni smo samopouzdanja, svjesni koliko možemo, a važno je i što nas vodi jako dobar trener. Posjedujemo odličan "kostur" sastava koji je stvorio Slaven Bilić, a sada je tu Igor Štimac koji nas je godinama pratio, komentirao je na televiziji, bio uživo na gotovo svakoj utakmici. Iz igračke karijere donio je bogato iskustvo, jako dobro vodi reprezentaciju i čeka ga velika budućnost. Rezultati u skupini to pokazuju. Rekao bih da je utakmica u Bruxellesu bila iznimno kvalitetno odrađena, a jasno da su Makedonija vani i Wales izvrsni nastupi. Naravno i Južna Koreja u prijateljskom ogledu. Sve ide svojim tijekom, iako Hrvatska može još mnogo bolje, i mora, cilj je Brazil.

Kako gledate na dvoboj Štimac - Mihajlović?

- Bili su veliki igrači, sada su moderni treneri, bit će zanimljiva utakmica, u smislu taktičkih rješenja s obje strane.

Ima li koristi od video-zapisa s glavnim karakteristikama igre protivnika koje vam dostavljaju iz stručnog stožera?

- Kako ne, jako puno. To je moderna metoda rada, sve informacije koje su ti potrebne da bi se što bolje pripremio dobiješ na jednom mjestu i u bilo kojem trenutku, kad si slobodan, u prilici si ih pogledati.

Služi li se s time i Mircea Lucescu?

- Velike je razlika jer mi smo u Šahtaru svaki dan zajedno, dok u reprezentaciji nemaš puno vremena i nije loše znati što te čeka.

Znači da ste za Srbiju već sada spremni?

- Spreman sam, samo treba dočekati taj petak i 18 sati. Još u međuvremenu valja odraditi jedno prvenstveno kolo, bitno je ostati zdrav. Mi se igrači stalno čujemo, razgovaramo često o toj utakmici, svi smo se pripremili. Ako dobijemo rekao bih da je 97 posto sigurno da ćemo završiti natjecanja u skupini na prvom ili drugom mjestu.

Jeste li se pozabavili i s time tko će vam biti izravni suparnici na igralištu?

- Jesam, ali to čuvam za sebe. Mi ne znamo njihovi taktiku, pa ne smiju niti oni našu.

Koji je recept za tri boda?

- Oh, pa ne možemo to otkriti! Zabiti naprijed, ne popuštati otraga, to je formula svake momčadi, nismo niti mi iznimka.

Posljednjih godina često smo igrali u turobnoj atmosferi, koliko je to pogađalo reprezentaciju i koliko ste međusobno o tome razgovarali?

- Jako nam je smetao taj nedostatak prave podrške. No, to je odraz situacije u državi i zbivanja koja su bila u HNS-u. Nije se to dogodilo zbog igrača, ali se nažalost na nas odražava i nikako si nismo mogli pomoći. I u takvim trenucima, za koje se nadam da ih više neće biti, jer ova momčad i naš nogomet to nisu zaslužili, pokazali smo vlastitim primjerom da nitko nije iznad Hrvatske, da je Hrvatska najbitnija, da svi igramo sa žarom i ponosom. To su ljudi prepoznali, osjetili smo tu potporu pravih navijača, a to nam je najbitnije.

Što očekujete od navijača 22. ožujka? Kakvi biste željeli da budu?

- Savršen scenarij bio bi da mediji iz svih krajeva svijeta, koji posebno prate ovu utakmicu, izvješćuju o pobjedi Hrvatske u fantastičnoj i korektnoj atmosferi. To bi bio potpuni trijumf. Volio bih da publika bude pozitivno raspoložena, fokusirana da nam pomogne, a ne na vrijeđanje suparnika. Da osjetimo pravo navijanje, i kad odigramo odlično i ako koji put pogriješimo, neka uvijek budu uz nas. Mi ćemo na terenu učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ispunili očekivanja.

Jeste li namirili s ulaznicama sve koji su tražili?

- Prijatelji i rodbina su dobili, zvali su me mnogi, naravno da nisam imao dovoljno, nedostajalo mi je oko 300 komada. To sam riješio do 1. ožujka i s time se više ne želim zamarati.

Samo 300? Rakitić je rekao da bi napunio cijelu tribinu.

- Zar mislite da ja ne bih!?

Uefa nas žestoko pritišće zbog huligana. Zasluženo ili... Baš nas je i Grigorij Sukris nagazio?

- Prijetnja je neugodna jer ona se odnosi i na nacionalnu momčad. Postoje ljudi koji su zaduženi da to riješe, zakoni, ustanove, zna se što je čiji posao. Nešto se mora napraviti po tom pitanju. Taj problem ne mogu skinuti s dnevnog reda niti Štimac, niti Srna, Modrić, Mandžukić, Kranjčar..., nego oni kojima je to posao.

I sa Škotskom igrat ćemo 7. lipnja u Zagrebu...

- Mi igrači ne možemo utjecati ni na što. Nama je bilo prekrasno na Poljudu protiv Gruzije, naravno i u Osijeku s Walesom, bit će odlično ponovno u Zagrebu. Moje je mišljenje da reprezentacija treba nastupati diljem zemlje i tako zadovoljiti svaki dio Hrvatske.

Krivo su me shvatili, ali Hajduk je uvijek otvorena opcija

U intervjuu za Fifu ponovili ste da karijeru namjeravate završiti u Šahtaru, ali biste mogli odigrati na kraju i koju sezonu u Hajduku.

- O tom potom. Krivo su me shvatili. Karijeru ću završiti u Šahtaru, ovdje sam izuzetno zadovoljan. Hajduk je uvijek otvorena priča jer je moj najdraži klub i prva ljubav nakon Neretve. No, rano je pričati o tome, za koji mjesec imat ću 31 godinu, igrat ću još dugo na najvišoj razini. Fizički i psihički se odlično osjećam, imam sve argumente da potrajem kao nogometaš.

Bili ste nekoliko puta blizu odlasku, kada ste se najviše lomili?

- Teško je to reći. Uvijek sam dao klubu da odluči. Sretan sam ovdje, sve me zadovoljava, nije mi žao što nisam otišao. Znam što znači osvajati trofeje, i to velike, uzeli smo i Kup Uefe. Sa Šahtarom sam igrao protiv najvećih, pobjeđivao i gubio, sve sam vidio i prošao, tu sam gotovo deset godina, klub se u tom razdoblju gradio, s njim i momčad.

Za Chelsea se zna da vas je najviše htio, bilo je o tome govora i ne tako davno kad ste se susreli s njima u Ligi prvaka.

- Ne mogu reći kad je to najdalje otišlo. Ja sam se uvijek koncentrirao na nogomet, bili su ljudi koji su to vodili, njima sam sve prepustio. Ponosan sam što sam kapetan i što imam takvog predsjednika. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:23