CROPIX
AMBICIJE ZA VRH

SPORTSKI DIREKTOR HAJDUKA MARIO BRANCO ZA SN Portugalac otkrio što očekuju od momčadi, novih pojačanja i gdje vidi klub na kraju prvenstva

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 18. veljača 2017. 23:22

Mario Branco, sportski direktor Hajduka nije puno mijenjao momčad. Poznata je njegova “ako puno mijenjaš u zimu, nisi dobro radio na ljeto”. Otišli su tako ove zime Lovre Kalinić i Lorenco Šimić koji su donijeli novac za normalan život kluba, a na posudbu je doveden bugarski stoper Georgi Terziev koji protiv Splita nema pravo nastupa.

A nakon prijelaznoga roka idealno je vrijeme da sportski direktor napravi rekapitulaciju učinjenoga. Branco je radio sve s ciljem da momčad iduće sezone uđe u Europsku ligu, ali i da se digne s četvrtoga mjesta.

- S razlogom sam zadovoljan onime što smo napravili, a uradili smo ono što smo mogli sukladno okolnostima i onome što smo smatrali da je potrebno momčadi. Ostali smo bez dva dva važna igrača, Kalinića i Šimića, još nekih koji su imali manju minutažu u A momčadi. Nakon odlaska Kalinića, prvo smo vratili Leticu s posudbe i vjerujemo da će on Grbić i Stipica biti dovoljni našim potrebama. U Šimićevu slučaju, prije nego je otišao, bila je opcija vraćanja Bosančića s posudbe jer je igrao skoro sve utakmice u Drugoj ligi ove polusezone. No, kad je Šimić otišao, odlučili smo da na toj poziciji trebamo igrača više razine. Stoga smo doveli Terzieva, igrača s iskustvom igranja u reprezentaciji, Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Zadržali kralježnicu

Više je zapravo bilo promjena u drugoj momčadi.

- Kada sam došao ljetos, imao sam malo vremena, fokus je bio na prvu momčad, a drugu momčad smo zadržali manje-više istu kao prethodne sezone. Budući da smo bili zadovoljni pokrivenošću pozicija i kvalitetom u A momčadi, željeli dovesti novu krv u B momčad. Već sam rekao kako je moj plan da Hajdukova prva momčad ima 20 igrača plus tri vratara i 4-5 igrača iz B momčadi koji mogu biti i s prvim sastavom. U ovom prijelaznom roku uspjehom smo ispuniti dva cilja predsjednika i Nadzornog odbora. Prvi je bio prodati igrača za iznos koji bi klub učinio financijski stabilnim do kraja sezone. To će nam omogućiti i investiranje u neke igrače na ljeto. Uz to, drugi cilj je bio ne izgubiti kralježnicu momčadi. Uspjeli smo potpisati nove ugovore s Nižićem, Tomom Bašićem, Ohandzom, važnim igračima koje nismo htjeli izgubiti, kojima je isthecao ugovor na ljeto. S Juranovićom i Ismajlijem smo produžili ugovore.

Da su bar svi Hrvati

Što je s otkupom ugovora Hamze i Ćosića, jeste li odlučili?

- Imamo mnogo odluka pred sobom, i oko Savvasa, ali i oko produženja suradnje s Kvesićem, Memollom i Futacsem. Kad smo ih uzimali, morali smo razmišljati o tome hoće li se uklopiti, jesu li dobri za Hajduk i je li Hajduk dobar za njih. Bila je to dvosmjerna relacija. Sada ćemo vidjeti, budući da počinje drugi dio sezone i između ožujka i travnja imamo vremena odlučiti o planu za iduću sezonu, pa tako i o njima.

Ako biste morali odlučiti između mladog igrača, onoga koji napreduje, i onoga koji je na posudbi, koga biste izabrali?

- Uvijek ću izabrati kvalitetu i ono što je bolje za Hajduk. Moramo gledati kvalitetu i podizati standard. Ako su igrači iz Hajdukove akademije, hrvatski igrači i ako su bolji - tim bolje. Ako nemaju kvalitetu, onda se moramo okretati drugim tržištima. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da igramo s hrvatskim igračima koji su se razvili u Hajdukovoj akademiji. Bio bih sretan da sam mogao dovesti stopera iz Hrvatske, ali to nije bilo moguće. Zato smo doveli igrača za kojega mislimo da nam može dati malo iskustva i kvalitete na toj poziciji.

Je li Terziev bio prvi izbor, znamo da ste ga gledali u Turskoj?

- Gledali smo ga u Beleku na dvije utakmice. I ne mogu za igrača koji je došao pretposljednjeg dana prijelaznoga roka da je bio jedina opcija. To bi značilo bi da sam spavao cijelu zimu. Istina je da je on od samog početka bio opcija, no teška opcija. Ludogorec je imao četiri stopera, a samo je Terziev Bugarin. Jedan je Rumunj, jedan Argentinac i jedan Ukrajinac... Kada smo ispitivali neke mogućnosti, Terziev je uvijek bio u kombinacijama. Neću vam lagati, željeli smo dovesti igrača koji bi bio naš sada i u budućnosti. No tržište je reklo svoje, a mi se ponekad ne možemo natjecati s nekim drugim klubovima. Između igrača s kojima bismo potpisali na određeni rok i Terzieva, mislim da je on bio bolja opcija. Dat će nam nešto odmah, a bude li se uklapao, iskoristit ćemo mogućnost otkupa i da on ostane kod nas duže. Ima 24 godine, europsku putovnicu, reprezentativac je. Bugarska ima sada novoga izbornika Hubčeva i sljedećega ponedjeljka imaju neslužbenu utakmicu sa U-21 selekcijom za koju je Terziev pozvan. Zamolio sam izbornika da ga ne zove jer mu je potrebno vrijeme prilagodbe s nama. Ako bude igrao dobro, vjerujem da će biti u A selekciji u ožujku u FIFA-inu terminu.

Koliko je Hajduk daleko od momčadi za Europsku ligu?

- Ne mogu predviđati budućnost, četiri mjeseca je do toga. Ako me pitate bi li sadašnja momčad mogla ući u Europsku ligu, odgovorit ću da bi bila jako kompetitivna. Ne mogu vam obećati da će momčad biti ovakva na ljeto, jer će sigurno igrači odlaziti, ali i dolaziti. Ono što mogu garantirati je, ako ja budem ovdje, imat ćemo kompetitivnu momčad na ljeto.

Dominirat ćemo

Ima li sada Hajduk bolju momčad nego prošloga ljeta?

- Teško je uspoređivati. Ostali smo bez važnih igrača, bez A reprezentativca Kalinića, pa Sušića i Milića. Sigurno je drugačija momčad. Tada smo imali više individualnosti, a sada imamo možda bolju momčad kao cjelinu. Nogomet nije pojedinačni sport, gleda se cjelina. Svaki trener je važan za momčad, tako nam je i Pušnik bio značajan kada je došao, također i meni, jer sam se trebao naviknuti, a on je bolje poznavao realnost kluba.

Što očekujete od Carrilla?

- Svako trener ima svoju filozofiju, on traži posjed i izvedbu za pobjedu. Ja sam pragmatičan, meni je draža pobjeda, a onda dobar nogomet nakon toga. Takav sam ‘po defaultu’. Bit ćemo dominantni u 90 posto utakmica, moramo kontrolirati igru i biti momčad kakva Hajduk mora biti. To je ono što Carrillo prenosi na igrače. Moramo biti svjesni koji dres nosimo, koji grb imamo na prsima. Moramo držati standarde Hajduka - dominirati, igrati dobro i u konačnici pobjeđivati. Carrillo je vrlo brzo uvidio DNK kluba, želi ga prenijeti na teren u svih 93-94 minute koliko traje utakmica.

Što očekujete u nedjelju protiv Splita?

- Naravno da očekujem pobjedu, ali mislim da će biti složena utakmica. Neki igrači su nam ipak izvan momčadi zbog suspenzije ili ozljeda.

Hajduk je trenutno četvrti, to vas ne zadovoljava?

- Četvrto mjesto nije za nas, kao ni treće. Uvijek želimo biti top. S ovim bodovima bismo prošle sezone bili bolje plasirani, no liga je drugačija. Ako završimo četvrti, to će biti moj osobni neuspjeh, to ću tako shvatiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 04:22