Ante Cizmic / CROPIX
PRVA HNL - 18. KOLO

Split prekinuo crni niz, Šibenik pred ispadanjem, važne pobjede Lokomotive i Istre

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. ožujak 2012. 17:54

INTER – CIBALIA 1-1 (Šćrbec 13, Šimunec 58))

Zanimljivo je bilo i prije početka: ponajbolji domaći Šarić otpao je zbog zdravstvenih problema (temperatura još od nedjelje), a ponajbolji gostujući Kresinger nije izdržao završni test tako da je trener Toplak uvrstio Šimunca.

Vinkovčani su, razočarani prethodnim porazom od Lučkog na svom terenu, krenuli čak s trojicom napadača. Ne treba spominjati koliko je ovih 90 minuta bilo važno Žutima, ponosu Zaprešića koji se neplanirano našao u nezgodnoj situaciji na ligaškoj ljestvici...

Prvi je zaprijetio Bartolović, zdesna, i izborio udarac iz kuta. U seriji naizmjeničnih pokušaja brzo se zakuhalo u kaznenom prostoru Vinkovčana:

1:0 - Šćrbec (11 m)

Budimir se ušuljao u opasnu zonu, tu ga je pokupio neoprezni Radotić (za svaki slučaj dežurao je i Župarić), a Pristovnik nema dvojbe - to je za najstrožu kaznu. Šćrbec je mirno namjestio loptu i sjajno raspalio lijevom nogom prema gornjim lijevim rašljama, zaista neobranjivo!

Sredinom prve dionice nezgodno je tamo desno zatitrao Koledić, izdržao jedan prekršaj te se spuštao prema petercu. Međutim, poskliznuo se u presudnom trenutku i suigrači nisu dočekali nikakvu, kamoli upotrebljivu loptu. U međuvremenu su pucali Lučić i Bartolović, kao da i nisu.

U 28. minuti Cibalia je imala slobodni udarac. Kad je izveden, u borbi za poziciju odjednom je na pod spakiran Bartolović. Je li to bilo za jedanaesterac? Toplak je smatrao da jest, no glavni i odgovorni, Pristovnik, nije ni trepnuo, kamoli se oglasio.

Kad je Šćrbec kod lijeve kutne zastavice izborio loptu i perfektno zavrno pred Matkovićeva vrata, doimalo se da će Budimir, sam-samcat, lako poentirati s nekoliko metara; ništa od toga, čelom je loptu usmjerio u tlo od kojeg se odbila preko grede. Bila je to više nego 100-postotna šansa!

Cibalia je stalno tražila igru i izglednu priliku ne bi li izjednačila, ali redovito bi se nešto ispriječilo, tako da su Lončarevićevi igrači imali ono što su htjeli - obećavajuće vodstvo.

Gulić i Herceg pokušavali su izbliza nakon kornera u 56. minuti, ali Cibalijin vratar oba je puta reagirao vrhunski.

1:1 - Šimunac

Jurić je bio sam visoko u napadu, na položaju desne spojke, odatle je oštro centrirao, a u velikoj gužvi lopta je na granici vratareva prostora 'pronašla' Šimunca koji je glavom vješto skreće u mrežu.

Uskoro je opet Herceg na potezu, poslije Mlinarova slobodnjaka, nema promjene budući da Matković dominira. I Vujčić tesira šut.

Do kraja se dosta mijenjalo. Interova premoć bila je neupitna, i nekonkretna. Cibalia bod odnosi spretno i sretno. Zasluženo!

INTER (4-4-2): Santini - Plazanić, Herceg, Gulić, Kramarić - Šćrbec, Mlinar, Vujcic, Šarić - Jazvić, Budimir

CIBALIA (4-2-3-1): Matković - Radotić, Župarić, Lučić, Čuljak - Jurić, Matoš - Bartolović, Vitaić, Koledić - Kresinger

SPLIT – KARLOVAC 3-1 (Pehar 14, Čop 25, Vidić/ Gerc 27)

Uvod u utakmicu za Split je bio loš, na zagrijavanju se ozlijedio iskusni Ante Vitaić i morao je svoje mjesto ustupiti Josipu Golubaru. Trener Tonči Bašić je desni bok povjerio Anti Babiću umjesto u prošlom kolu pocrvenjelog Filipa Marčića, a upravo po toj strani gosti su u prvih deset minuta opasno zaprijetili. Udarac Vedrana Gerca u 6. minuti obranio je Danijel Zagorac, a tri minute kasnije na ubačaj Nenada Dedića u petercu nije bilo nikoga od Karlovčana da gurne loptu u mrežu.

I Split je bio opasan, daleko opasniji nego u prethodnim utakmicama. Između dvije prilike Karlovca Dražen Jelić je mogao dovesti Crvene u vodstvo, ali je jako loše reagirao na ubačaj Mate Pehara. U 14. minuti Split je poveo, s lijeve strane izvanrednu loptu u sredinu šesnaesterca ubacio je Duje Čop, a iznad svih skočio je Pehar i svladao Lovru Kalinića. Hajdukov vratar na posudbi u gradu na četiri rijeke odlično je intervenirao u 17. minuti, obranio je pokušaj Jelića glavom, ali u 25. nije mogao ništa nego nemoćno raširiti ruke. U finišu briljantne akcije Splita Jelić je glavom spustio loptu na volej Čopu, a mladi napadač je efektno pogodio donji desni kut za svoj šesti prvenstveni pogodak.

U tom trenutku činilo se da Splitu ne može izmaći pobjeda nakon sedam sušnih kola, ali samo dvije minute su trebale da bi utakmica ponovo uplovila u nemirne vode. Dedić je probio lijevu stranu, ovoga puta Gerc je bio spreman i spretno je zatresao mrežu Zagorca. Bio je to prvi pogodak Karlovca u nastavku prvenstva. Bašiću je to bilo dovoljno da bi shvatio kako Babić ne može igrati na toj poziciji i na početku drugog dijela izvadio je Romana Obilinovića, uveo Nina Galovića da začepi rupe na desnoj strani, a Babića gurnuo naprijed.

Ta promjena urodila je plodom, Karlovac je postao bezopasan, pogotovo što je Split stekao kontrolu nad loptom. Istina, nije bilo dinamično kao u prvom dijelu, ali čekala se potvrda pobjede koja je stigla u 75. minuti. Najprije je Kalinić jedva zaustavio udarac Jelića i krajnjim naporom izbacio loptu u korner, a onda je stigla egzekucija. Centrirao je Pehar, a stoper Velimir Vidić drugu utakmicu zaredom postao strijelac. U prošlu je subotu u sudačkoj nadoknadi spasio bod protiv Varaždina, sada je sa sedam metara zakucao loptu pod gredu. Bila je to kruna na vrlo dobru partiju Vidića, vrlo aktivnog u napadačkim izletima i sigurnog u obrani uz svoga moćnog partnera Ivicu Križanca.

Do kraja utakmice Split je mogao uvjerljivije slaviti, potpuno su se razigrali domaći igrači. Blizu prvom pogotku u HNL-u bili su Marko Tešija i Dražen Bagarić. Valjda je ovo ta točka preokreta koju je zazivao Bašić, ulazak u pozitivnu seriju koja bi Split ipak mogla odvesti u Europu. Ništa još nije izgubljeno.

SPLIT (4-3-3): Zagorac - Musa, Križanac, Vidić, Hrgović - Vitaić, Čulić, Golubar - Obilinović, Jelić, Čop.

KARLOVAC (4-4-2): Kalinić - Amić, Dedić, Ljubović, Pažin - Celio, Rukavina, Krznarić, Sopčić - Gerc, Štefančić.

ISTRA 1961 – LUČKO 2-0 (Bačelić-Grgić52, Havojić 69 )

U prvih 45 minuta gledali smo samo jednu momčad koja igra, Istru 1961, dok su se gosti grčevito branili i praktički nisu došli do šesnaesterca domaćih. Bunker pred Kovačićem Puljani su polako i strpljivo pokušavali lomiti i u nekoliko su navrata opasno ugrozili gol gostiju. U 20. minuti Belle je izbacio dubinskom loptom Pamića samog pred Kovačićem, a ovaj je sa šest-sedam metara pucao pokraj gola. Šest minuta kasnije Horvat je odlično nabacio, a Primorac sa šest metara glavom preduhitrio istrčalog Kovačića, ali je loptu poslao pored desne vratnice. Sedam minuta kasnije Milić je ušao po lijevom boku u šesnaesterac i desnom nogom, koja mu nije jača strana, iz odlične pozicije pucao preko gola. U 37. minuti opet je Horvat odlično centrirao, a Križman je efektno pucao škaricama, ali je lopta završila opet pokraj gola. Apsolutna dominacija Puljana, u čijoj je igri nedostajao samo pogodak koji bi legitimirao tu dominaciju.

Hoće li u nastavku Puljani biti efikasniji ili će Lučko iznenaditi kao u Vinkovcima...

U nastavku utakmice ipak se scenarij nije mijenjao. U jednom trenutku primijetili smo da su gosti imali kod prekida igre čak 10 igrača unutar svog peterca (!), što govori da su bili koncentrirani na obranu. I tko zna bi li Puljani uspjeli probiti taj bunker da u 51. minuti Novak nije neoprezno startao na Bačelića-Grgića na ivici kaznenog prostora. Gosti su se bunili da prekršaja nije bilo unutar kaznenog prostora, a na snimci koju smo pogledali nakon utakmice teško je utvrditi, jer se prekršaj događa na liniji, i tu presuđuju centimetri... Inače, sudac, kojemu je gostujući trener prije utakmice stavio hipoteku sumnje izvan ovog slučaja, odradio je utakmicu korektno.

Zapravo, ništa nije bilo sporno osim hoće li Puljani probiti bunker, pa je razumljivo da se gosti po tom pitanju ljute. No, prije svega bi trebalo kazati da je od svih gostiju koji su u ovoj sezoni igrali u Puli Lučko ostavilo najbljeđi dojam. Puljani su uz šanse u prvom poluvremenu i u nastavku redali prilike, od kojih je u 58. minuti bila najizglednija. Križman je izigrao obranu Lučkog i plasirao prema mreži, ali negdje se na liniji pojavio Graf i izbacio loptu s gol crte. Prije toga Bele je sa 10 metara pucao, ali je gostujući vratar odbio u korner. U 69. minuti, samo dvije minute nakon što je ušao na teren, Havoić je postigao drugi gol za konačni rezultat. Nakon kornera Bačelić-Grgića Alen Pamić je ubacio glavom u peterac, a tamo je Havoić potpuno sam pogodio suprotne rašlje. Zasluženo vodstvo došlo je Puljanima u pitanje samo u 79. minuti, kada je nakon centaršuta u 16-erac Istre 1961 Pejić glavom pucao i njegov je udarac poslao loptu u gredu.

Sve u svemu dobra i razigrana Istra 1961, Lučko u granicama svojih mogućnosti, orijentiran isključivo na obranu. Puljani bježe od zone ispadanja i ovo je četvrta uzastopna pobjeda.

Podatak koji puno govori o zeleno-žutom proljeću.

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Prskalo - Horvat, Marić, Stranatić, Milić - A. Pamić, Anđelković - Belle, Bačelić-Grgić, Križman - Primorac.

LUČKO (4-3-3): Kovačić - Buden, Žižić, Graf, Burić - Sarić, Kovačević, Petrak - Rak, Novak, Pejić

ZADAR – VARAŽDIN 2-0 (Fuštar 74, Begonja 83)

Oba trenera pribjegla su određenim promjenama u odnosu na najavljene početne sastave. Dalibor Zebić u zadnji je tren odlučio da na travnjaku budu dvojica klasičnih napadača, a ne samo jedan, dok je njegov kolega Branko Janžek promijenio i formaciju, ali i podosta pojedinaca, pa je tako u varaždinskom sastavu bilo igrača o kojima se dosad premalo čulo. Naravno, zbog njihove mladosti.

Dobrih 15 minuta od početka gledatelji su se dosađivali. Upisali smo tek dva pokušaja udaraca iz daljine prema Šafarićevim vratima. Najprije Ćurjurić, a potom i Ivančić nisu bili dovoljno precizni. Zadar je držao sredinu terena i nekim kombinacijama pokušavao ostvariti dominaciju i preseliti se u opasnu zonu, ali su Varaždinci povukli dosta čvrstu liniju obrane i nisu se baš olako dali 'nasanjkati'. U 20. minuti opet je pucao Ćurjurić sa 18 metara, ovaj put je bio malo precizniji, ali ne i toliko da lopta pogodi okvir. Dvije minute potom Varaždinci su se našli u veoma izglednoj prilici za vodstvo. Imali su slobodan udarac s lijeve strane, lopta je došla u kazneni prostor domaćina gdje ju je prihvatio Jagačić i pucao iz neposredne blizine, ali na svoju nesreću pogodio je domaćeg vratara - u stražnjicu!

Do kraja prvog poluvremena jedino vrijedno spomena bilo je još kada je u 33. minuti Pajač sa 25 metara iz slobodnog udarca pogodio domaćeg vratara Gluića.

Čim je počelo drugo poluvrijeme Zadrani su potpuno potisnuli goste na njihovu polovicu. Ključnu ulogu u tome odigrao je Jakov Surać, iskusni igrač koji je ušao umjesto Josipa Ivančića. Naizgled Dalibor Zebić tako je oslabio vrh napada, ali je dobio gustoću i konkretnost u sredini. Zadar je nizao napade, strpljivo čekao trenutak kad će zabiti gol. U prvoj polovici drugog poluvremena Tokić i Fuštar imali su po jedan dobar udarac glavom, ali niti jedan nije pogodio okvir. U 63. minuti Vasilj je uposlio Ćurjurića čiji udarac sa 18 metara, malo iskosa, završava preko grede.

Napokon Zadrani su poveli u 74. minuti. Surać je bio na lijevoj strani, dobro prebacio suparničku obranu i lopta je došla do Fuštara, koji je utrčao u prazan prostor i pucao sa 12 metara. Bio je to precizan udarac, neobranjiv. Konačan rezultat postavio je Begonja u 83.minuti.

ZADAR (3-5-1-1): Gluić – Fuštar, Prahić, Jonjić – Sarić, Begonja, Jerbić, Banović, Vasilj – Ćurjurić – Tokić

VARAŽDIN (4-3-3): Šafarić – Rašić, Conjar, Aračić, De. Glavina – Jagačić, Golik, Glavina – Sačer, Tokić, Antolek.

ŠIBENIK – LOKOMOTIVA 0-1 (Poljak 39)

Lijepo vrijeme nije na Šubićevac privuklo veliki broj ljubitelja nogometa. Šibeniku su bodovi protiv odličnih Lokosa bili nasušno potrebni u borbi za prvoligaški život, dok su Zagrepčani došli po drugu međusobnu pobjedu ove sezone. Zanimljivo, Šibenčani u pet dosadašnjih ogleda protiv Lokomotive nisu nikad pobijedili, štoviše, nisu postigli niti pogodak.

Počelo je dobro za Narančaste kada je Maruna nakon solo prodora opasno zaprijetio vrataru gostiju. Gosti su tek u 14. minuti prvi put pucali prema šibenskom golu, učinio je to Kramarić, ali je Slavica obranio. U idućoj akciji novi pokušaji Zagrepčana, udarac Brozovića opet je skinuo Slavica iz drugog pokušaja.

Nakon toga Bijelo-plavi su počeli sve više kombinirati, uspostavili su kontrolu na sredini terena, ali Šibenik je imao opasnije i konkretnije prilike. No u 19. minuti Lokomotiva je zatresla mrežu Šibenika.

Šitum je ubacio s desne strane, Antolić glavom pogodio, a Brozović iz blizine ubacio loptu u mrežu. No sudac je opravdano poništio gol jer se gostujući igrač aktivirao u zaleđu.

Bilježimo i udarac Malčića iz jedne kontre domaćih, a u 27. minuti Šibenik je imao najbolju priliku do sada. Blajić je probio lijevu stranu, idealno poslužio Georgievskog. Udarac Makedonca odbio se od bloka gostujućih igrača, na odbijenu loptu natrčao je Mišlov, ali je loše pucao u vrlo dobroj situaciji. Pritom su domaćini reklamirali igranje rukom kod udarca Georgievskog.

I onda u 39. Lokosi su došli do vodstva.

0:1 - Poljak (39)

Šibenčani su loše odigrali nakon ubacivanja iz kornera, a igrači Lokomotive poveli su brzu kontru. Lopta je došla do Poljaka koji s ruba šesnaesterca vrlo precizno i odmjerenim udarcem zabija loptu pod gredu Slavice.

Šibenčani su zaigrali puno agresivnije u nastavku, ulaskom mladog Španje dobili su još više i na kreativnosti. Španja je dva puta iz daljine zaprijetio golmanu Lokomotive. Domaćin je pokušavao nekakvim ubačajima, ali najbolju priliku možda i na cijeloj utakmici imali su tek u nadoknadi kada je Željko Malčić bio oči u oči s vratarom Zagrepčana, kojemu je obranio udarac. Prije toga Brozović je pogodio vratnicu tako da je i Šibenik mogao na koncu do boda, ali je Lokomotiva mogla doći do uvjerljivije pobjede.

Na koncu ipak možemo konstatirati da su gosti zasluženo pobjedili jer su u ovom trenutku sveukupno gledajući kvalitetnija momčad.

Poslije utakmice mnogi su se u domaćim redovima pitali je li sudac eventualno mogao dosuditi barem jedan kazneni udarac za Šibenčane. Prva sporna situacija je bila u prvom poluvremenu u 27. minuti kod udarca Georgievskog kada su domaći reklamirali igranje rukom jednog gostujućeg igrača, a druga situacija je pad Malčića u 79. No, sudac je samo napadaču Narančastih pokazao žuti karton za simuliranje.

ŠIBENIK (4-3-3): H. Slavica – Maruna, Bašić, Grubić, Blaić – Mišlov, Husmani, Anić - Georgievski, Vuk, Malčić.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Picak – Samateh, Puljić, Komorski, Mesarić – Poljak, Brozović – Šitum, Antolić, Škvorc – Kramarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 02:28