Splt, 200714.Gradski stadion Poljud.Nogometna utakmica MAXtv Prve lige izmedju Hajduka i Istre 1961. Na fotografiji: Sandro Gotal i Nikola Vlasic.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX
ŠAHTJOR - HAJDUK 4:2

Splićani primili golove nakon dva auta, kornera i u posljednjoj sekundi utakmice

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 31. srpanj 2014. 13:51

Hajduk se vraća poražen iz Kazahstana. Ovih 2-4 teško da će Splićani uspjeti nadoknaditi u revanšu za sedam dana na Poljudu. Iako kazaški Šahtjor nije nikakav bauk nego se prije može reći da je Hajduk sam sebe pobijedio zahvaljujući katastrofalnoj igri svoje obrane.

To je bila neobična utakmica koja se s pozicije Hajduka možda najbolje može opisati riječima: "Ne može napad toliko zabiti koliko obrana može primiti!"

I unatoč svemu tome Hajduk je do pred kraj ima aktivan rezultat (2-3) pa čak i šansu stopera Antonia Milića da zabije gol za izjednačenje. Ali kao što su cijelu utakmicu obilježile pogreške Hajdukove obrane na kraju se dogodilo da je Stipica po četvrti put kapitulirao na isteku sudačke nadoknade.

Nevjerojatne pogreške napravila je Hajdukova obrana, i to je glavni razlog Hajdukova poraza. Totalna blokada igrača iz zadnje linije, mlake reakcije nakon ubačaja iz prekida, Hajduk je tri gola primio na isti način, a četvrti u zadnjoj minuti sudačke nadoknade.

Kod prvog gola poentirao je Mihret Topčagić, 26-godišnji centarfor iz Gračanica koji je odrastao u Austriji, a tamo je neko vrijeme igrao sa Sandrom Gotalom u Wolfsbergeru.

Topčagić je najskuplja kupnja Kazahstanaca (platili su ga 400.000 eura), a u 10. minuti utakmice - u prvoj situaciji u kojoj su domaći prešli centar - primio je loptu na šest, sedam metara od Hajdukovih vratiju, okrenuo se oko Anđelkovića i zabio loptu u mrežu iza leđa Stipice.

Gol je pao nakon ubačaja iz auta, Hajdukovci su reagirali loše u skoku, a reakcija Anđelkovića je bila zapravo nevjerojatna, mlaka, bezkrvna. Hajdukov veznjak niti je startao na Točagića niti je pokušao blokirati njegov udarac.

Razlog Hajdukovih obrambenih problema leži u činjenici da nije igrao ozlijeđeni Goran Milović. S njim u tandemu Mario Maloča bio je siguran, a sad u novim okolnostima - na stoperu je zaigrao Antonio Milić - Hajdukova obrana bila je propusna, smušena, posebno u prekidima.

Iako je rano primio gol, Hajduk nije izgledao loše u polju. Baš suprotno, Tudorova momčad držala je loptu, imala je nekakvu incijativu. Više su napadali - Gotal je imao još jednu odličnu priliku - dok se domaća momčad orjentirala na kontranapade.

Gotal je bio gol za 1-1 u 19. minuti. Hajdukov napadač prošao je po lijevom krilu i onda je iskosa tukao u bliži kut Šahtjorovih vratiju. Uhvatio je vratara Mokina u raskoraku i to je bio gol koji je budio nadu da Hajduk ipak mogao napraviti dobar rezultat u ovoj utakmici.

No kratko je trajao taj optimizam, samo dvije minute kasnije opet je kiksala Hajdukova obrana. I drugi gol je pao po istom receptu, nabačaj iz auta pa prebacivanje lopte na drugu stativu gdje je sam ostao Andrej Finončenko, kapetan i ikona Šahtjora kojem nije bilo teško iz blizine zabiti gol.

U drugom poluvremenu utakmica je bila u stilu "run&gun", sa otvorenim gardom sa obje strane.

Hajduk je imao neke odlične situacije iz kojih je mogao zabiti gol za izjednačenje (Gotal, Vlašić), na drugoj strani zicere je skidao vratar Stipica, a na kraju je opet presudio ubačaj iz prekida i katastrofalna reakcija Hajdukove obrane.

Tračak nade donio je gol Hajduka za 3-2. Zabio je Mijo Caktaš iz penala u 72. minuti nakon što je Bajžanov igrao rukom u živom zidu kod slobodnjaka kojeg je također izveo Caktaš.

To je trebao biti minimalan potraz sa dva postignuta gola koji bi izgledao puno bolje i optimističnije uoči revanša sljedećeg četvrtka na Poljudu.

Čak je i Milić ima čisti zicer da izjednači rezultat, ali je onda na drugoj strani Hajduk primio još jedan jeftin gol i to je čini se kraj europskog puta za Splićane.

Šahtjor - Hajduk 4-2

Poluvrijeme 2-1:

Strijelci: 1-0 Topčagić (10.), 1-1 Gotal (19.), 2-1 Finončenko (21.), 3-1 Džidić (70.), 3-2 Caktaš (72.), 4--2 Žangulišbaj (90+4).

Igrač utakmice: Aldin Džidić. Sudac: Alijar Aghajev (Azerbajdžan) - 7. Žuti kartoni: Maslo, Kirov, Džidić, Bajžanov, Malij, Porivajev (Šah). Stadion Šahtjora u Karagandi. Gledatelja: 13.500

Šahtjor (3-5-2): Mokin 6,5 - Malij 6,5, Džidić 7, Maslo 6,5 - Porivajev 6, Konisbajev 6, Vičius 7, Pokrivač 6 (od 60. Bajžanov 6), Kirov 6 - Finončenko 7 (od 86. Murzoev-), Topčagić 7 (od 83. Žangulišbaj 7).

Hajduk (4-3-3): Stipica 5,5 - Mikanović 5,5, Maloča 5, Milić 5, Jozinović 5 - Vlašić 6 (od 88. Maloku-), Bradarić 6, Anđelković 5 - Kouassi 6 (od 71. Bencun 6,5), Gotal 7, Caktaš 7.





ŠAHTJOR - HAJDUK 4:2 (Topčagić 10,, Finončenko 21, Džidić 70, Zhangilisbaj 90 + 4; Gotal 19, Caktaš 77-11m)

91. minuta - čista šansa za Milića nakon ubačaja Mikanovića, katastrofalan šut...

77. minuta - Caktaš iz slobodnog udarca, Bajžanov brani rukom, to je jedanaesterac! Vratar Mokin se bacio u pravu stranu, ali udarac je bio prejak i odveć precizan, Hajduk se vraća na 3:2!

71. minuta - ulazi Bencun umjesto Kouassija.

70. minuta - Stipica je u prethodnom napadu obranio čisti zicer Konisbajevu, ali je potom nakon kornera opet istrčao u prazno, što je kaznio stoper Džidić i glavom poslao loptu u nebranjenu mrežu.

67. minuta - već tradicionalno šansa za Šahtjor nakon dugog ubacivanja iz auta. Lopta se odbila do Konisbajeva, koji s 18 metara odlično puca, ali Stipica brani...

63. minuta - solidan pokušaj Vlašića s 15-ak metara, i to brani Mokin.

62. minuta - opet nered u kaznenom prostoru Hajduka nakon centaršuta domaćih, Stipica je umjesto lopte pokupio Maloču, loptu su gosti izbacivali i s gol-linije, na kraju je suđeno zaleđe Topčagiću.

60. minuta - izlazi kod domaćih malo zamijećeni Nikola Pokrivač, ulazi Bajžanov.

58. minuta - kakav promašaj Gotala! Sam na 5-6 metara od vratara centarfor gostiju je pucao, ali Mokin mu je obranio udarac...

56. minuta - prva velika prigoda u nastavku. Dobar prizemni ubačaj Jozinovića, ali Caktaš lijevom nogom puca nebu pod oblake.

46. minuta - počelo je drugo poluvrijeme, nema izmjena u momčadima.

45. minuta - kraj prvog poluvremena! Hajduk je pokazao da je bolja momčad, ali zbog vrlo loše igre u obrani gubi nakon prvog dijela...

39. minuta - još jedan aut, još jedna opća panika u gostujućoj obrani, ali Topčagić promašuje zicer, a prije toga radi i prekršaj...

38. minuta - nakon dužeg zatišja prilika za Hajduk. Jozinović snažno sa 16 metara, ali Mokin je siguran.

24. minuta - novi prekid, novi centaršut, ovaj put nogom, nova opasnost za Stipicu. Glavom je pucao Malij, srećom neprecizno.

21. minuta - nevjerojatna dekoncentracija Hajdukove obrane! Opet dugo ubacivanje iz auta, na drugoj stativi posve je sam kapetan Finončenko, koji iz blizine gura loptu u mrežu. Dva auta, dva gola Šahtjora!

19. minuta - izjednačenje! Gotal je prihvatio loptu na lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i sasvim iskosa opalio u bliži kut Mokina, koji je ostao skamenjen - 1:1!

12. minuta - nakon kornera za Hajduk velika prilika za Šahtjor. Konisbajev nakon kontre puca malo kraj gola...

11. minuta - već u idućem napadu velika šansa za izjednačenje! Bradarić je sjajno proigrao Gotala, koji izlazi sam ispred golmana, ali Mokin brani. Odbijena lopta stiže do Kouassija, koji u drugom pokušaju opet pogađa Mokina...

10. minuta - prvi prelazak Šahtjora preko centra i odmah gol! Loptu bačenu iz auta prihvatio je Topčagić, nedovoljno čvrsto ga je čuvao Anđelković, pa se centarfor Kazahstanaca okrenuo i gurnuo loptu kraj Stipice u mrežu - 1:0!

8. minuta - domaćini još nisu prešli centar, Hajduk dominira, prvu polupriliku imao je Vlašić, ali je s 13-14 metara iskosa pucao preko gola.

1. minuta - Utakmica je počela! Na stadionu je nešto više od deset tisuća gledatelja, među kojima i 8 (osam) pripadnika Torcide. Sudi Agajev iz Azerbejdžana.

Šahtjor: Mokin - Malij, Džidić, Maslo, Kirov - Porivajev, Konisbajev, Vičius, Pokrivač - Finončenko, Topčagić

Hajduk: Stipica - Mikanović, Maloča, A. Milić, Jozinović - Bradarić, Anđelković - Kouassi, Caktaš, Vlašić - Gotal

Tko je najopasniji u napadu Šahtjora? Nema dvojbe da najveća prijetnja stiže od Mihreta Topčagića, 26-godišnjeg golgetera iz Gračanice. Bosanac po rođenju, ali Austrijanac po mentalitetu, reći će nam za Topčagića njegov bivši suigrač Sandro Gotal. - Zajedno smo igrali u WAC-u. Odlično se poznajemo i bili smo dobri prijatelji - kazao nam je Gotal.

Kakav je igrač Topo, kako su ga nazivali u Austriji? Jak u dvoboju, snažan na lopti. I nije to iznenađenje za igrača od 193 centimetra. - Nije klasični golgeter koji će zabiti 10-15 pogodaka, ali Topo priprema golove. Zna zadržati loptu s protivnikom na leđima, može skočiti, zna asistirati. Čim su ga platili 400.000 eura, znaju zašto su ga uzeli - dodao je Gotal.

Mihret Topčagić zarađuje nešto manje od 20.000 eura mjesečno u Karagandiju. U Šahtjor nije došao zbog grada, niti zbog ljepota Kazahstana. Jasno je da je prihvatio primamljivu ponudu, jer i Gotal nam je potvrdio, bolje od kazahstanske nije imao. Premda je rođen u Gračanici, cijelu je karijeru Topčagić napravio u Austriji. U BiH nikada nije igrao, njegov prvi seniorski klub bio je Kärnten. Iz Kärntena je prešao u Admiru, potom u WAC za koji je igrao tri godina postigavši 18 zgoditka u 63 utakmice.

Kazahstan je najdalja točka Hajdukovih europskih avantura. U državama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Splićani su imali polovičan uspjeh. Iako je to stvar prošlosti i tradicije - i zapravo te stvari nemaju nikakvog utjecaja na današnju utakmicu - zgodno je spomenuti da Hajduk prvi put odlazi tako daleko na istok.

U godinama kad je Hajduk bilježio velike uspjehe u europskim natjecanjima znao je pobjeđivati ruske momčadi.

Mitski je dvoboj s Dnjeprom iz Dnjepropetrovska, kluba iz današnje Ukrajine, s kojim se Hajduk sastao u osmini finala Kupa Uefe u sezoni 1985./86.

Revanš u Splitu po blatnjoj kaljuži pamtit ćemo po utakmici života Ivana Gudelja koji je zabio oba gola, a Hajduk je dobio i prvu utakmicu koja se igrala u Krivoj Rogu.

Te je sezone Hajduk igrao u četvrtfinalu Kupa Uefe da bi ispao od belgijskog Waregema na penale što je doživljeno kao veliki neuspjeh, zbog čega je Stanko Poklepović bio smijenjen između dvije utakmice.

Talent i kvaliteta

To iz današnje perspektive izgleda nevjerojatno, ali ta generacija u kojoj su bili Gudelj, Slišković, Zlatko i Zoran Vujović, Vulić i drugi bila je sjajna, a dvije sezone prije toga igrali su u polufinalu Kupa Uefe i ispali od Tottenhama.

To su bili fantastični trenuci Hajduka u Europi i jedne generacije koja u domaćoj konkurenciji nikad nije napravila rezultate koje su mogli po talentu i kvaliteti - Hajduk je osamdesetih osvojio samo dva Kupa Jugoslavije 1984. i 1987. - ali su zato stalno igrali u Europi i dolazili u završnicu europskih kupova.

U novije doba europski nastupi Hajduka nude samo razočaranja pa je tako gubio od Zenita iz Petrovgrada (0-2, 2-3), to je bilo u grupnoj fazi Europske lige, a zadnji izlet na područje bivšeg Sojuza bio je odlazak u Tbilisi gdje je Hajduk izgubio od Dile Gori (0-1, 0-1). To je bilo lani kad je ispao baš u 3. pretkolu Europske lige.

Može li priča u Karagandi biti drugačija, teško je prognozirati. Zapravo nema nijednog razloga na kojem bi Hajduk temeljio svoj optimizam, a to znači da bi mogao izvući pozitivan rezultat iz Kazahstana. OK, u nogometu se čuda događaju, ali ne tako često.

Tudor je govorio na konferenciji za novinare na stadionu Šahtjora u Karagandiju.

Koliko dobro ste se uspjeli pripremiti za Šahtjor?

- Upoznali smo ih dobro, analizirali, odgledali nekoliko utakmica. Kvalitetna su momčad, imaju iskusne igrače, igrače od 25 do 30 godina, što su najbolje igračke godine. Imaju i iskustvo od prošle sezone kad su igrali Europsku ligu.

Europsko iskustvo

Jeste li pogledali stadion i travnjak Šahtjora?

- Travnjak je dobar i to je najvažnije...

Bilo je i pitanja o Artemu Milevskom koji je novo pojačanje Hajduka.

- O njemu ćemo nakon utakmice - kazao je Tudor.

Kako planirate pobijediti Šahtjor?

- To su stvari o kojima neću ovdje govoriti. Kazat ću ih igračima u svlačionici. Želimo odigrati dobru utakmicu, a premda postoji i uzvrat, uvjeren sam da će moji momci već u prvoj utakmici dati sve od sebe. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo tek nakon idućeg četvrtka. Igrat ćemo protiv momčadi koja ima prošlogodišnje iskustvo Europske lige, a u to se natjecanje ne ulazi slučajno.

Nije Tudor otkrio sastav, ali pretpostavlja se da će strateg Bijelih Kazahstancima suprotstaviti čvrsti blok u sredini terena s Bradarićem i Anđelkovićem. Očekuje se sastav Stipica - Mikanović, Maloča, A. Milić, Jozinović - Bradarić, Anđelković - Kouassi, Caktaš, Maloku - Gotal. KLUPA: Kalinić, Balić, Vlašić, Milović, Bencun, Vasilj, Z. Milić. NEDOSTAJU: Maglica, Vršajević, Sušić, Abduholikov, Jo, Nižić (ozlijeđeni).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 09:16