Nenad Dugi / CROPIX
MARKOVIĆ MEĐU STARIJIMA

Smjena generacije: Davor Šuker postaje treći najmlađi čelnik saveza u Europi

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. svibanj 2012. 11:03

Bio je Vlatko Marković najstariji predsjednik jednog nogometnog saveza, sa 75 godina uvjerljivo je prednjačio pred kolegama.

Doduše, Angel Maria Villar i Mircea Sandu dugovječniji su od njega na čelu Španjolskog odnosno Rumunjskog saveza, Villar je na funkciji od 1988., Sandu od 1990. Ali su obojica bitno mlađi od Markovića.

Praktički jedini Markovićev vršnjak je Tomislav Karadžić, predsjednik Srbijanskog saveza, koji je dvije godine mlađi od Vlatka. Stariji je od njega jedino, i to 10 mjeseci, Sepp Blatter, predsjednik Fife. Očito, ta je generacija definitivno na odlasku, nogometom su zavladali mlađi ljudi, svježih ideja. Iako, u mnogim su savezima još uvijek na vlasti ljudi u iskusnim godinama, u zrelim pedesetima i šezdesetima, međutim, preko 70 ih je sve manje.

Hrvatska je krenula drugim putem, Davor Šuker će biti treći najmlađi predsjednik od aktualnih predsjednika u Europi. Najmlađi je Bjelorus Sergej Roumas, gotovo dvije godine mlađi od Šukera, a do njega je Norvežanin Yngve Hallen, koji je od Šukera mlađi dva mjeseca. Savićević je stariji, također i nedavno izabrani novi predsjednik Slovenskog saveza, Aleksander Čeferin. Hrvatska je, evo, krenula putem pomlađivanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 13:43