Zagreb, 190511.Zupanijski sud, Zrinjevac.Pocetak sudjenja nogometasima optuzenim za namjestanje utakmica i primanje mita (afera Offside)Na fotografiji: prvi red: Mario Cizmek (prvi s lijeva) , Jasmin Agic (drugi s desna).Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX
BLIŽI SE KRAJU

SLUČAJ OFFSIDE Oni koji budu proglašeni krivima morat će vratiti 212 tisuća eura!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. studeni 2011. 12:08

Sve je bliži kraj suđenja najveće afere hrvatskog sporta, kroz najviše tri tjedna Afera Offside dobit će svoj konačni epilog. Jučer je na Županijskom sudu ispitan posljednji svjedok Marijan Vuka, preslušan je razgovor okrivljenika Zorana Ivančića i Samira Toplaka kojime je tužiteljstvo željelo umanjiti vjerodostojnost svjedoka Toplaka, a napokon su i krenule obrane onih koji su se još na prvome ročištu izjasnili nevinima. U prenapučenim hodnicima Županijskog suda, koji je inače posvećen jednom drugom, premijerskom “ ofsajdu”, neslužbeno smo pak doznali kako je nekoliko branitelja tražilo nagodbu, no tužiteljstvo je odbilo njihove želje. A oni koji se proglase krivima, državi će morati vratiti 212 tisuća eura, gotovo 1,6 milijuna kuna.

TOPLAKOVA PRIČA

“On bi rješavao protiv CS.” ( Ivančić)

“Da bude naš hendikep?” ( Toplak)

“To ti ne znam, ali j..., ne bih preko telefona. Ja sam njemu ono vratil, čovek veli da možemo javit do pol 5.” ( Ivančić)

“Vidi, Međimurje i Croatia Sesvete su nama bitne.” ( Toplak)

“Ti i sam znaš da se bude, ili budemo, to je bilo i to još uvijek postoji...” (Ivančić) Prepiska je to razgovora kojom je tužitelj Slobodan Šašić želio “srušiti” svjedočenje Toplaka u korist Mumleka i Balajića.

Za Marijana Vuku, pak, koji se jučer napokon pojavio svjedočiti u korist Nevena Vuljanka, Šašić nije našao slabu točku.

- Poslije utakmice s Rijekom Neven mi je prišao i kazao da je dobio poziv Šake kako bi namjestio utakmicu s Lokomotivom. Vuljanko mi je tada kazao da nema šanse, ali Šaka je bio uporan. Zvao ga je opet, a Vuljanko mi je ponovio da je odbio, no da su još neki igrači u igri. Tada sam ušao sam u autobus i poručio svim igračima kako ću im j... mater u slučaju da puste utakmicu.

Uslijedilo je četverosatno “mačevanje istina”, svoje obrane iznijeli su Ante Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, Goran Jerković, Tomislav Zubak i Miljenko Mumlek, dok će sljedećega četvrtka pred sudsko povjerenstvo sjesti Andrija Balajić, Neven Vuljanko i Nikola Melnjak.

- Nisam znao što se događa na utakmicama s Belupom i Rijekom, na kojoj je dosuđen penal zbog kojeg se pitam kako to da ovdje s nama ne sjede i pojedini suci. Za Varaždin i Cibaliju se kajem, primio sam od Čižmeka ukupno 4.000 eura, no mislio sam kako se radi o dijelu dugova od strane kluba, dok je utakmica sa Zagrebom javna tajna kako su klubovi dogovorili puštanje CS-a, zbog pola milijuna kuna duga i prijelaza Jakare u Sesvete - kazao je Ante Pokrajčić, dok je Miljenko Bošnjak negirao bilo kakvu umiješanost:

- Nikad s nikim nisam dogovarao namještanje, o istome sam saznao iz novina, a sav novac koji sam primio u CS, bio je od strane Zvonka Zubaka.

Bivši trener Sesvećana Goran Jerković tvrdi da s optužnicom nema apsolutno ništa, te da je sa Šakom, kojeg zna odranije, sve dogovore radio za klupske interese:

- Kazao je da je menadžer koji će neke igrače transferirati, što nam je bilo važno zbog financija, a što se tiče automobila, jedina je istina da s bratićem imam ozbiljnu firmu automobila, a Šaka je bio zainteresiran za kupnju. Moj rad u CS-u ne da je bio kriminalan, već humanitaran, budući sam klubu pomagao u niz navrata.

MUMLEK NEGIRA

Tomislav Zubak se također ne smatra krivim, kao ni Miljenko Mumlek.

- Za utakmice s Hajdukom i Dinamom, prišao mi je Zoran Ivančić i pitao jesam li zainteresiran za lažiranje, no decidirano sam odbio. Šaka me već 2009. kontaktirao s istom idejom, no odbio sam ga i tada, a ovoga sam puta učinio isto. S nikim se nisam udružio, niti sam dao pristanak da ću u tome sudjelovati. Kazao sam ako dečki žele prekršiti norme, i ako im Ivančić to može omogućiti, neka me samo obavijeste kako bih izbjegao igranje u istoj. Moje ime Ivančić je isključivo koristio kako bi inkasirao veću 'nagradu’. Ponavljam, i Balajić i ja smo odbili sudjelovati u bilo kojem namještanju - zaključio je Mumlek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. srpanj 2024 10:46