VATRENI NA SP-U

Slažete li se s Kovačevim izborom: Je li Močinić zaslužio poziv, koliko može Sammir?

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 01. lipanj 2014. 20:48

Izbor Kovačevih 23 nije prošao bez burnih reakcija. Ozlijeđeni Milan Badelj nije lako primio brisanje sa popisa putnika za Brazil, a Hajdukov šef struke Goran Vučević žali što u reprezentaciji nema nijednog igrača iz Hajduka misleći na Marija Pašalića (iako je on praktično već igrač Chelsea).

O sastavu hrvatske reprezentacije, ali i o tome što Kovačevi izabranici mogu napraviti u Brazilu govori Vjekoslav Lokica.

- Od igrača koji su otpali Čop je napravio najveći doseg, ali na njegovoj poziciji ima toliko sjajnih igrača. Močinić je zaslužio da bude unutra, on je projekt HNS-a za budućnost. Igrao je na visokom nivou za Rijeku u Euroligi i prvenstvu. Ovo je nagrada njemu i klubu. Teško je reći je li bolji Močinić ili Pašalić. Jer ako se pogledaju golovi onda uteg preteže na stranu Pašalića, ali rekao bih da za njega još ima vremena. Napravio je transfer u Chelsea, a Močinić je nešto stariji i još je u Rijeci pa možda i s te strane treba gledati cijelu priču.

Uz Močinića najveći dobitnik priprema je Sammir?

- Stjecajem ozljeda dobio je veću priliku, ali Sammir je jako zanimljiv igrač. Njegov problem je bio u ponašanju, a ne u igračkoj kvaliteti. Treba vjerovati da se promijenio. U Osijeku je pokazao da može igrati i prema natrag, da je spreman ispuniti sve zahtjeve dok njegovo znanje i sposobnosti nikad nisu bili upitni. Treba nam svaki dobar igrač pa tako i Sammir može koristiti reprezentaciji.

Vjerujete li da N.Kovač već ima sastav za Brazil?

- Niko vjerojatno već sad zna 95 posto sastava, može imati jednu ili dvije dvojbe. Pogodile su ga nepredviđene okolnosti sa ozljedama, a on je odlučio vjerovati igračima koji su s njim od prvog dana. Logično je da ne riskira sa ozlijeđenima jer samo onaj tko je u optimalnoj formi, i fizički i psihički, može dati svoj maksimum.'

Slažete li se s ocjenama da je Hrvatska jaka u manevru i napadu, a da nam je obrana ipak slabija strana?

- To su činjenice. Kad pogledaš da Mandžukić igra na vrhunskoj razini, da su Rakitić i Modrić imali sezonu kakvu su imali, mi onda ne možemo pobjeći od toga da su nam oni forte. S druge strane nije to podcijenjivanje Lovrena, Schildenfelda ili netkoga trećeg, nego jednostavno činjenica da nije Real isto što i Southampton. Slažem se da moramo gledati pozitivno, ali ne treba biti nerealan. Sjećam se Mundijala 2002. kad sam rekao da Prosinečki i Šuker više ne mogu, onda su me svi napali, a kad je ispalo kako je ispalo onda su tražili da kritiziram Jozića. Odbio sam jer lako je biti general poslije bitke. Vjerujem da N.Kovač ima svoju ideju i sigurno da želi najbolje.

Ima li uopće materijala za kritiku?

- Teško jer kad pogledam sve, učinio bi isto kao i N.Kovač. Ono što mi se ne sviđa su nerealna očekivanja koja se mogu čuti u dijelu javnosti. Kao možemo proći u četvrtfinale pa i dalje. Po meni, Hrvatska je mala zemlja i sam plasman u Brazil je vrhunski rezultat. Svaki gol, svaki bod i svaka pobjeda bit će velika stvar, a ako bi prošli grupu već to je kolosalni rezultat.

Što je pokazala utakmica u Osijeku protiv Malija?

- Iz prijeteljskih utakmica ne može se vidjeti puno toga, ali su važne zbog atmosfere među igračima, ali i zbog ukupnog ambijenta. Što se tiče Kovača i njegove momčadi mislim da u pozitivnoj atmosferi idemo za Brazil.

Linker
23. rujan 2024 17:33