KVALIFIKACIJE ZA SP 2014.

SLAVLJE VATRENIH Hrvatska na krilima Jelavića srušila makedonski bedem

Hrvatska je najbolju priliku imala u samom otvaranju utakmice, kada je u drugoj minuti Eduardo pucao glavom i pogodio vratnicu...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. rujan 2012. 20:11

Put prema Riju otvorio je Nikica Jelavić. Štimčev džoker je šest minuta nakon ulaska u igru visokim skokom poslao loptu u mrežu i u 68. minuti prekinuo hrvatsku muku po Makedoniji.

Od ostalih događaja najbolnija bi mogla biti 80. minuta kada se ozlijedio Vedran Ćorluka. Jedan od najboljih na utakmici bio je jako ljutiti dok su ga vozili s terena.

Vratnica Eduarda

Početak poluvremena bio je odlučan, kraj depresivan. Od vratnice Eduarda do grede Pandeva. Nakon prve akcije na utakmici pomislili smo da bi Makedonija, napokon, mogla pasti bez muke. I hrvatskih nogometaša i vatrenih navijača. Uzalud.

Curila je 59. sekunda utakmica. Perišić je ubacio desnom nogom s lijeve strane, a Eduardo da Silva uz pomoć Popova pogodio vratnicu.

Hrvatska nakon toga više nije bila blizu postizanja pogotka. Barem u prvom poluvremenu. Igrala je sporo, teško probijala dvostruki bedem makedonske utvrde. Najviše se pokušavalo ubacivanjima s krila, ali većinu tih lopti hvatao je gostujući vratar Martin Bogatinov. Ono što nije uspio uhvatiti čuvar mreže ukrajinskog Karpatija, nije bilo vrijedno truda. Niti jedna lopta nije došla do hrvatskih nogometaša, kamoli ih stavila u opasnu situaciju za pogodak.

Greda Pandeva

Kako je vrijeme odmicalo Makedonija je sve više izgledala kao ozbiljnija i organiziranija momčad. Nakon početnih prijetnji iz daljine koje su odlazile pored vratiju ili u Pletikosinu naručje, postajali su sve opasniji. Posebno iz prekida. Makedonski korneri su ozbiljnije prijetnje nego hrvatski ubačaji iz kuta. Tako je u 32. minuti hrvatska vrata spasio Darijo Srna. Kapetan je glavom, s gol-crte, izbio udarac glavom Šitova. Blizu prvom pogotku na utakmici gosti su bili i u41- minuti kada je Goran Pandev s 25 metara uzdrmao gredu, a lopta pala 30-ak cm ispred gol-crte.

Drugo poluvrijeme započelo je prividnim pritiskom Hrvatske. Eh, kada bi se u nogometu bodovi dijelili za posjed lopte, a ne za pogotke. Kranjčarov ulazak (umjesto Rakitića) nije znatno poboljšao igru hrvatske momčadi. Prvo značajniji potez Hrvatske bio je - žuti karton Vukojeviću zbog “akumuliranog” broja prekršaja.

Odlična izmjena Štimca

Jedino Štimčevo svjetlo u nedavnoj utakmici protiv Švicarske, Eduardo da Silva, na Maksimiru nije predugo sjajio. U 62. minuti zamijenio ga je strijelac Evertona Nikica Jelavić. I šest minuta kasnije postao i strijelac Hrvatske.

Pred očima klupskog trenera Mourinha, Modrić je sjajno prebacio loptu na desni rub kaznenog prostora. Jednim potezom izbacio je nekoliko (možda čak četiri?) suparnika iz igre, a Mandžukić glavom vratio loptu prema sredini gdje je Jelavić visoko skočio i napokon svladao Bogativnoca.

HRVATSKA - MAKEDONIJA 1:0 (Jelavić 68')

ZAGREB, Stadion Maksimir, sudac: YEFET Alon

HRVATSKA: Pletikosa - Strinić, Šimunić, Ćorluka (od 81' Vida), Srna - Vukojević - Rakitić (od 46' Kranjčar), Modrić, Perišić - Eduardo (od 63' Jelavić), Mandžukić.

MAKEDONIJA: Bogatinov - Georgievski, Popov, Noveski, Sikov - Trickovski (od 73' Georgiev), Ristić (od 80' Ivanovski), Glogorov, Demiri - Ibraimi, Pandev.

HRVATSKA - MAKEDONIJA 1:0 (Jelavić 68')

Kraj utakmice.

90+3. minuta - Žuti karton za Nikicu Jelavića.

90. minuta - Igrat će se još tri minute.

89. minuta - Georgievski je zaradio žuti karton zbog prekršaja nad Kranjčarom.

88. minuta - Kranjčar je pucao iz daljine, Bogatinov je uz malo poteškoća primirio loptu.

85. minuta - Slobodan udarac s lijeve strane za Makedoniju izveo je Popov, ali samo do 'vatrene' obrane.

83. minuta - Mandžukić je uputio loptu u prazan prostor, ali je bila prebrza za Jelavića.

79. minuta - Ćorluka je nastradao u jednom dvoboju, umjesto njega u igri je Vida.

76. minuta - Slobodan udarac za Makedoniju uspješno je očistila obrana Vatrenih.

68. minuta - GOOOL!!! - Odličnu akciju Hrvatske započeo je Modrić, dodao je do Mandžukića, koji je iz prve, glavom, pronašao Jelavića koji je pogodio za 1:0.

65. minuta - Ibraimi je pokušao iz daljine savladati Pletikosu, ali mu je lopta prešla preko noge.

64. minuta - Ćorluka je odlično ubacio do Perišića, koji se nje najbolje snašao i nije uspio prihvatiti loptu.

62. minuta - Nikica Jelavić je spreman za ulazak u igru.

58. minuta - Vukojević je prekršajem spriječio kontru Makedonije i zaradio žuti karton.

55. minuta - Hrvatska je preuzela inicijativu, igra se ispred makedonskog 16-erca.

52. minuta - Perišić i Eduardo odigrali su dobru kombinaciju u protivničkom 16-ercu, ali je nastavak akcije zaustavio makedonski vratar.

47. minuta - Kranjčar je izveo korner, ali nastavlja se priča iz prvog dijela - Bogatinov je spretniji od svih.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Igor Štimac obavio je prvu izmjenu, u igri je Niko Kranjčar, koji je ušao umjesto Ivana Rakitića.

Kraj prvog poluvremena.

45. minuta - Eduardo je pokušao iz daljine, plasirao je loptu, ali je bio neprecizan.

45. minuta - Dobra pozicija za Vatrene iz slobodnog udarca s lijeve strane, ali je ubacivanje Rakitića bilo loše.

41. minuta - Pandev se oslobodio pratnje i snažno pucao s 25 metara, Pletikosa je već bio savladan, ali je lopta pogodila gredu.

40. minuta - Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Josip Šimunić. Iz slobodnog udarca pokušali su Makedonci iznenaditi Pletikosu iz daljine, ali bezuspješno.

39. minuta - Hrvatska nema recept za čvrstu makedonsku obranu. Napadi se redovito završavaju ubacivanjima sa strane koji završavaju u rukama makedonskog golmana.

32. minuta - Darijo Srna izbio je loptu s crte i sačuvao rezultat. Tričkovski je izveo korner, najviši je bio Sikov, ali je lopta došla samo do kapetana Vatrenih.

30. minuta - Modrić je ušao u 16-erac i tukao lijevom nogom, ali neprecizno.

27. minuta - Igra se uglavnom na makedonskom dijelu terena, ali bez većih uzbuđenja i konkretnih prilika. Sve pokušaje ubacivanja u sredinu, bez problema, hvata Bogatinov.

20. minuta - Prvi korner za Makedoniju prošao je bez većih uzbuđenja pred vratima Hrvatske, ali je u idućem napadu Pletikosa bio u kontaktu s Pandevom, koji je pao u petercu, međutim sudac se nije oglasio.

17. minuta - Perišić je ubacio s lijeve strane, lopta je išla do Mandžukića, ali je brži od hrvatskog napadača bio Bogatinov, koji je još jednom spasio Makedoniju.

14. minuta - Vatreni su primirili igru i strpljivo pletu mrežu oko makedonskog gola.

10. minuta - Trickovski je pokušao s 20-ak metara, ali je loptu poslao visoko iznad vratnice.

8. minuta - Odličnu akciju i priliku za Hrvatsku prekinuo je glavni sudac i označio zaleđe.

6. minuta - Darijo Srna natjerao je Bogatinova na istrčavanje, kapetan Vatrenih dobro je ubacio, ali je makedonski vratar siguran.

5. minuta - Moglo je biti opasno ispred Pletikose, ali Pandev nije uspio primiriti loptu.

2. minuta - Odmah na startu Vatreni su krenuli žustro, Eduardo je utrčao na ubačenu loptu, pucao glavom i pogodio stativu.

1. minuta - Vatreni su prvi krenuli sa centra.

Utakmica je počela.

Tribine maksimirskog stadiona solidno su popunjene, procjenjuje se da je dvoboj Hrvatske i Makedonije došlo pogledati oko 12 tisuća ljudi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 10:16