'UNO DI NOI'

Sjećanje na Kužea: Ljubimca navijača, intelektualca i trenera ispred svog vremena

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 16. lipanj 2015. 14:46

Prije točno dvije godine napustio nas je legendarni Josip Kuže. Intelektualc u kopačkama, ljubimac navijača i trener ispred svog vremena. O nogometu je Joža pričao istom strašću kojom je čitao Jesenjina, Cesarića, raspravljao o filozofiji života ili secirao stanje svijesti navijača među kojima je stekao kultan status.

Bivši igrač i trener Dinama bio je poseban kao ličnost, studirao je pravo uz nogometnu karijeru, volio je pjesnike i filozofe. Bio je on odličan nogometni trener, ali iznad svega - velik čovjek velikog toplog srca.

S navijačima je imao poseban odnos. Lišen interesa i bez fige u džepu. Čista ljubav koja ga je koštala trenerskog mjesta 2006. Neki mu nisu mu mogli oprostiti silnu popularnost... Uostalom, kada je u veljači objavio da boluje od leukemije, na prvoj idućoj utakmici u Maksimiru navijači su mu posvetili poruku:

'Snagu ti daje sa Sjevera glas, predaje nema jer jedan si od nasľ. Nakon utakmice, transparent je završio na ogradi bolnice Merkur u Zajčevoj gdje je Josip Kuže igrao svoju najvažniju utakmicu u karijeri. Onu životnu, koju je nažalost na kraju i izgubio.

Related content

Na Mirogoju je na njegovom posljednjem ispraćaju stiglo više od tisuću građana. Među njima posebno se isticala velika skupina BBB-a koji su se od “jednog od njih” oprostili na svoj način; bakljama...

Related content

Zapravo, rijetko kada se moglo susresti toliko legendi Dinama, igrača i trenera na jednome mjestu kao što ih je bilo na Mirogoju. Od Ćire Blaževića i Zvonimira Bobana do Mlinke i Rore. Od Đeme Mustedanagića do Luke Modrića i Eduarda. Svi oni su zajedno s Jožom pisali veliku povijest Dinama! Posljednji pozdrav voljenom treneru izrazila je većina šampionske generacije 2006. s kojom je Josip Kuže uzeo jedini naslov! Jurica Buljat, Ivan Bošnjak, Danijel Pranjić, Etto...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 18:15