Srećko Niketić/CROPIX
STOPER VATRENIH

Šimunić o susretu godine: 'Protiv Srbije smo favoriti zato što igramo kod kuće'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. ožujak 2013. 23:00

Pitali smo Josipa Šimunića voli li i on kekse 'Domaćica’ koje je srpski izbornik Siniša Mihajlović naručio u maksimirsku svlačionicu?

- Ne, ja više volim napolitanke!

A bajadere? Mihajlović je rekao da će upravo s tom slasticom proslaviti pobjedu nad Hrvatskom?

- Jeste li sigurni da je mislio na utakmicu s Hrvatskom?

Josip Šimunić, kapetan Dinama, sigurni je starter u utakmici godine. Kad ga pitamo jesu li Vatreni favoriti u sudaru sa Srbima, odgovara:

- Favoriti smo zbog jedne jedine činjenice - igramo kod svoje kuće, pred našim sjajnim navijačima.

Nije valjda samo zbog toga?

- To je najveća razlika između nas i Srba. Ali, uz to smo i kvalitetnija momčad. Imamo ogromno iskustvo, dugo smo zajedno, jednostavno smo bolji. Međutim, svi znamo da u nogometu ne pobjeđuju uvijek bolji. Naravno da ćemo svi mi činjenicu da smo bolji pokušati pretvoriti u veliki trijumf.

Kako se ogled Hrvatske i Srbije dočekuje u Australiji? Bilo je 'Down Under’ mnogo sukoba Hrvata i Srba kad je nogomet u pitanju, čak su zabranjena imena klubova s nacionalnim predznakom?

- Prošla je ta priča u Australiji. Bilo je primitivizma, ali ja gledam samo jesu li ljudi dobri ili nisu. Znate tko je mene osobno najviše zeznuo u životu? Moji ljudi, Hrvati! Svaki narod ima dobrih i loših ljudi, šteta što se ovo dogodilo u prošlosti. Čovjek mora razumjeti sve strane, nažalost, mnogi su izgubili živote, ostali invalidi, samo da bi danas smjeli kazati da su - Hrvati! To se nikada ne smije zaboraviti. Tu ne govorim samo o Domovinskom ratu, već i kad zagrebemo dublje u prošlost. Ipak, svatko treba biti ponosan na svoje, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Za mene onaj koji nije ponosan na svoje pradjedove nije čovjek. Bez obzira je li Hrvat ili Srbin.

Tko je tu u prednosti, Štimac ili Mihajlović?

- Naš izbornik Igor Štimac! U velikoj je prednosti.

Rekao je Mihajlović da će srpski reprezentativci u Maksimiru pljeskati hrvatskoj himni? Hoćete li vi pljeskati srpskoj?

- Ne vidim razloga zašto ne bismo pljeskali srpskoj himni.

Jeste li imali prijatelja među srpskim nogometašima dok ste igrali u Njemačkoj?

- Kako da ne! Bio sam jako dobar s Markom Pantelićem i Gojkom Kačarom u Herthi, to su prekrasni, odlični momci. Imam jako dobrih srpskih prijatelja u Berlinu, Hamburgu... Ako nekoga zovem prijateljem, on je za mene prijatelj do kraja života.

Tko su po vama trenutačno najbolji srpski nogometaši?

- Nemanja Vidić je fenomenalni obrambeni igrač, Dejan Stanković je 'strašan’, prava velika legenda. Srbija ima i jako mnogo dobrih mladih igrača, ali njih dvojica su najveće zvijezde srpskog nogometa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 14:39