Vladimir Dugandzic / CROPIX
OPERACIJA ŠKOTSKA

Sammir u Lukinim kopačkama: Igrat će za priznanje cijele javnosti i željeni transfer!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2013. 11:15

Sammir se zakleo na šutnju , viđamo ga više od tjedan dana na pripremama, od Međugorja do Zagreba, nije htio kazati ni “a” o bilo kojoj temi, čak ni o utakmici sa Škotskom. Zaoštrio je situaciju u Dinamu, pa čeka rasplet...

U jednom mu je isto, i među Vatrenima suigrači ga zovu Filho (Sin). Baš smo se “naljutili” na Hrvoja Milića u ponedjeljak na ga je na treningu nespretno (i nehotično!) visoko podignutom nogom očešao po glavi. Prvo je odbio Zdravka Mamića, sad je još “nasrnuo” na Filha... Što ćete kad momak ide 200 na sat, željan dokazivanja.

Jorge Cruz Campos jesenas je kazao: “O ovome sam dugo maštao.” Tada je dobio prvi poziv među Vatrene. I on i oni koji vole njegov igrački gen i šmekerski potez nadali su se danu kad će utišati kritičare i zvižduke, kad će pokazati da je Hrvatskoj koristan. Presudnim dodavanjem, golom ili čak blistavom partijom. To sanja mjesecima. Škotska stiže kao idealan trenutak. Luke Modrića nema, netko mora preuzeti graditeljsku palicu, a suparnik je najlošiji u skupini, napad će biti primarna orijentacija. Još dok su bili zajedno u Dinamu , aktualni veznjak Reala više puta je ponovio: “Sammir je moj nasljednik!” Među Modrima preuzeo je centralnu ulogu, na svoj način, ne na Modrićevoj razini, ali i s nekim nezaboravnim trenucima poput dvoboja s Malmöom u Zagrebu (tri gola za 4:1 trijumf) u završnom pretkolu Lige prvaka.

Sammir u Dinamu nije rangu Modrića u Dinamu, može li Sammir u reprezentaciji obaviti što nam treba za važne bodove? Sastav još nije odlučen, ima lijepe šanse da dobije mjesto u sredini terena, premda se kod Štimca nikad ne zna. Brazilac na treninzima baš i ne leti, ako to ne pokoleba izbornika, bit će u udarnoj postavi. A morao bi upravo pucati od motiva; ne vidi se više u Maksimiru, prava utakmica u petak mogla bi mu značajno pomoći da se napokon proda, u ložama će se naći skauti od kojih će neki vjerojatno stići na posljednju provjeru hoće li uložiti u njega. To mu je zgoda i da pokupi pljesak tribina koje su ga na derbiju s Hajdukom ispratile zvižducima, da podigne glavu u kaže: “Eto, vidite, nije samo Hrvatska trebala meni, nego i ja njoj.”

U Swanseaju je Štimac napravio ljutit izraz lica: “Izvadio sam ga s travnjaka zbog idiota na tribini koji su mu zviždali.” To je dio tereta koji je preuzeo kad se odlučio za njega protivno svim otporima, i dio pritiska s kojim se Sammir mora nositi želi li biti hrvatski reprezentativac. Ako je Štimac kod značajnog dijela ljudi otopio nepovjerenje s kakvim ga je javnost lani dočekala zahvaljujući rezultatima, Brazilac “pljuvanje” i rasističke ispade koji zapravo nemaju previše veze s bojom kože, nego načinom na koji je guran u državni sastav, može od pogrda pretvoriti u skandiranje isključivo ako odigra veliku utakmicu u nacionalnom dresu. Škoti se nude kao šansa, je li je Sammir spreman iskoristiti?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 18:42