Srećko Niketić / Cropix
OTVORILO VRATA KARIJERI

Robert Jarni bez dvojbe o značaju zlata u Čileu: 'Ono je obilježilo našu generaciju'

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 23. lipanj 2013. 14:07

Danas Hrvatska U-20 starta na SP-u u Turskoj, u Bursi protiv Urugvaja. Na 18 dosadašnjih završnica sudjelovali smo dvaput, u Nigeriji 1999. i Kolumbiji 2011. Hrvati su super uspješni bili u reprezentaciji bivše države, glasoviti prvaci 1987. u Čileu!

Robert Jarni, legendarni lijevi branič, ne dvoji o značenju toga zlata:

- Ono je, definitivno, obilježilo cijelu našu generaciju. A šestorica smo bili prvotimci (Šuker, Boban, Prosinečki, Štimac, Pavličić, ja), jedan u pričuvi (Piplica). Potom su širom otvorena vrata profesionalnoj karijeri i zaista pravom nogometu. Robi je bio naj-igrač turnira, Zvone odmah do njega, Davor drugi strijelac.

Koliko je uspjehu pridonio šef Jozić?

- Mnogo. Savršeno je poznavao sve, osobito nas iz Hrvatske jer nas je selekcionirao davno prije i vodio po kampovima u Istri.

Dojmovi s natjecanja?

- Izazov je bio velik. Bili smo u prednosti zbog dvogodišnje standardnosti u prvoligaškim klubovima, a YU-liga spadala je među pet najboljih u Europi. “To” više nisu juniori, taj uzrast igra brzo, agresivno, ozbiljno.

Prati Robert aktualnu situaciju:

- U drugi krug moglo bi se bez problema. Urugvajci su tipični Južnoamerikanci, nalik Argentincima. Vole i udariti, zato se moramo postaviti čvrsto. I ne podcijeniti Novi Zeland te, pogotovo, Uzbekistan. Bilo bi idealno da smo prvi u skupini, zbog respekta i autoriteta u sljedećim nastupima.

Darko Miladin, desni branič izrazitog potencijala, nikad neće zaboraviti Nigeriju:

- Kako godine idu, uspomene su sve ljepše. U Kaduni je bilo dosta nezgodno, u hotelu okruženom bodljikavom žicom, pod stalnim nadzorom vojnika i policajaca naoružanih “dugim cijevima”, kasnije, u Lagosu, opuštenije, sigurnije, nalik europskim uvjetima. Važno je da nigdje nismo bili gladni. Za svaki slučaj od kuće smo poveli kuhara i donijeli razne namirnice.

Šteta što smo se na igralištu namjerili na Ronaldinha...?

- On je presudio što nismo mogli do četvrtfinale. Premda je momčad bila izvrsna. Osvojili smo nagradu za fair-play. Uglavnom, bila je to pustolovina za cijeli život.

Hoće li i aktualnim nasljednicima?

- Potajno se nadam iznenađenju, plasmanu i među osam. Ima tu odličnih igrača, “prva liga”! Samo hrabro i odlučno, nikome ne treba priznati da je jači. Barem ne unaprijed.

Frano Mlinar bio je u Kolumbiji, ne žali usprkos općeg podbačaja:

- Jedino privilegirani imaju mogućnost igranja na SP-u. Bilo je “dolje” štošta nevjerojatno: totalno smo zakazali u odnosu na EP dvanaest mjeseci ranije u Francuskoj. Igrali slabo tako da nismo iskoristili ni povoljne rezultate konkurenata; ne znam što nam je bilo.

Veli da je Vrsaljko nedostajao više od Vukušića. Vjeruje da će nasljednici biti bolji:

- Nadam se povoljnim vijestima. Izbornik Dinko Jeličić je vrhunski mladi stručnjak, u što sam se osobno uvjerio. Od igrača mi se posebno dopada Stipe Perica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 16:48