Mislav Oršić tijekom priprema
 CROPIX
VELIKA NAJAVA NOVOG VATRENOG

‘Rijeka, Gorica, Hajduk? Mi smo Dinamo, mi u 9 dana možemo uzeti 9 bodova! I želimo ponoviti Atalantu‘

Mislava Oršića očekuje uzbudljivo proljeće u Dinamu, možda i EURO: ‘Na mojoj poziciji su Perišić..‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. siječanj 2021. 18:37

Sedam plus jedan. To je golgeterska statistika Mislava Oršića ove polusezone. Sedam puta je poentirao u HNL-u, najvažniji je svakako onaj pogodak koji je zabio Hajduku na Poljudu u začetku prvenstva u pobjedi Zagrepčana s 2:1. U Europi je zabio taj jedan, protiv CSKA u Maksimiru u posljednjoj utakmici u skupini Europske lige, kad je Mamićeva momčad slavila s 3:1.

Dalićeva porukla

Očekuje Oršića uzbudljivo nogometno proljeće s Dinamom, a koje starta već za osam dana protiv Rijeke. To proljeće je vrlo važno i zbog činjenice da je prethodnica Europskog prvenstva, na kojem bi Oršić svakako želio biti. Nada li se da će biti dio Vatrenih na Euru?

- Ne znam... To je stvarno teško kazati, ima još dosta vremena do Eura. Vidjet ćemo. Neću kazati ništa novoga ako velim da moram biti pravi i dobro igrati kako bih zaslužio izbornikovu pozivnicu. Na mojoj poziciji su Perišić, Rebić, Brekalo... Svjestan sam velike konkurencije. Realno, moja pozicija je skroz popunjena, jasno mi je kako stvari stoje. Ukoliko bude i jedan posto šanse da odem na Euro, bit ću spreman to iskoristiti - kazao nam je za uvod Oršić.

image
CROPIX

Jeste li uopće pričali s izbornikom Zlatkom Dalićem na tu temu?
- Ništa konkretno, nego onako općenito. Rekao mi je izbornik da igram kao što igram, da je sve u redu, da poznaje moje kvalitete. To je bilo to... Ali, u Dinamu se zaista mogu pokazati, pred nama je Europska liga, tu se doista mogu nametnuti. Dobro ćemo se pripremiti za prvi korak i prolazak Krasnodara.

Rezultat za naklon

Kad je Oršić u pitanju, onda je u opticaju već ona tradicionalna priča po kojoj mu treba neko vrijeme na startu polusezone da se ugrije, uhvati ritam, pa tek onda počne igrati onako kako se od njega očekuje. Hoće li i sad na proljeće biti tako?
- Nadam se da neće! Nije lako prognozirati što će biti, znam da se svi igrači koji igraju prema naprijed gledaju kroz broj postignutih pogodaka, asistencija. Kad to nedostaje, onda se spominje loša forma. Međutim, nije to uvijek tako. Nekad napadači ne zabijaju, a to ne znači da su u lošoj formi. Zabijaju drugi... Najvažnije jest da Dinamo ima dobar rezultat, onda smo svi dobri. Kad sam ja u pitanju, nisam baš ove polusezone imao niti sreće, često sam gađao vratnice i grede, nekoliko centimetara je moglo podosta poboljšati moju golgetersku statistiku. Ali, što je, tu je. Mislim da je protekla polusezona bila dobra. Izborili smo još jedno europsko proljeće, što je jako veliki uspjeh za klub. Dva puta u tri godine imamo rezultat za nakloniti se. Kad sam ja u pitanju? Mogao sam bolje, a mogao sam i lošije. To je uvijek tako u nogometu. Moj broj postignutih pogodaka za krilnog igrača je sasvim u redu. Bitno je da se dobro osjećam, da sam zdrav, da igram. Pogodak više ili manje...

image
CROPIX

Oršić sjajno izvodi slobodne udarce, to mu je postao forte. Vježba li ih posebno?
- Ne, ne vježbam posebno slobodne udarce. Uvijek sam volio pucati “slobodnjake”. Od onih dana kad sam bio klinac, obožavao sam tu priču. Baš se veselim kad neka lopta zanjiše mrežu.
Dinamu za osam dana starta ubitačan ritam utakmica, kako to sve izdržati a da se ne kompromitira rezultat?
- Meni osobno odgovara takav ritam. Meni je to super. Nema toliko treninga, samo sam fokusiran na utakmice. Nema onih analiza “zašto sam igrao slabije ili bolje”. Samo gledaš naprijed, samo “peglaš” dalje. To baš volim.

Rijeka, Gorica, Hajduk... To su prve tri utakmice u devet dana nastavka prvenstva. Može li Dinamo uzeti sve, svih devet bodova?
- Može! Mi smo Dinamo, mi u svim tim utakmicama možemo pobijediti, u devet dana uzeti svih devet bodova!
Ha, debeli ste optimist?
- Jesam! Zašto ne bih bio? Imamo zaista mnogo kvalitetnih nogometaša, sjajan roster. Tko god igra, među najboljima je u Hrvatskoj. Dinamo mora pobijediti!

Kad smo već kod HNL-a, koga smatrate najvećim konkurentom?
- Rijeka i Osijek, koji je jako narastao, najveći su nam konkurenti. I Gorica je tu, imu kvalitetnu momčad. To su tri momčadi koje su jako ozbiljne. U HNL-u će nas čekati mnogo zahtjevnih utakmica, nećemo moći misliti samo na Europsku ligu, već ćemo morati biti i dobro koncentrirani na domaće prvenstvo. Prošla 2020. godina bila je čudna, ta korona je sve zakomplicirala, igralo se, pa se nije igralo, pa ovo, pa ono... Mislim da je sad sve završilo, jedino je ostalo to što nema navijača. Ostalo je sve, kad je nogomet u pitanju, koliko-toliko normalno...

Baš mi se ‘potrefilo’

Navijači fale, zar ne?
- Potpuno čudan osjećaj. Izlaziš, a baš nema nikoga na tribinama. Zapravo, to je katastrofa. Kad je na Maksimiru tisuću ili dvije tisuće ljudi, barem znaš da ima nekoga, da te netko bodri. Barem nešto...
Jeste li se već koliko-toliko upoznali s Krasnodarom, vašim suparnikom u Europskoj ligi? Bilo bi dobro da odigrate i zabijate kao protiv Atalante kad ste zabili tri pogotka?
- Bilo bi sjajno da mi se protiv Krasnodara ponovi Atalanta! Baš mi se tad “potrefilo”. Što god sam puknuo, završilo je u mreži. Vidjet ćemo kako će biti. Krasnodar? Iskreno, o njima skoro ništa ne znam. Kad smo ih izvukli u ždrijebu, nisam istraživao. Ima puno utakmica do njih, bit će vremena za analize. Najbolje jest da nam naš stožer kaže sve o njima, oni će detaljno analizirati. To će biti prava informacija.

image
CROPIX

Gdje je Dinamu limit u Europskoj ligi?
- Pa, kad nas sad uspoređujem s onom momčadi koja je, recimo, igrala protiv Benfice, mislim da smo sad puno iskusniji. Tada mnogi od nas nisu imali pravog iskustva igranja Europe. Baš je nedostajalo “to nešto”. Ta mrvica iskustva. Jer, utakmice te težine nikad nismo igrali. Onda smo igrali Ligu prvaka, utakmice na još višoj razini. A i tamo smo bili blizu proljeću, bili smo konkurentni. Dakle, sad smo stekli iskustvo i držim da možemo biti konkurentni u Europskoj ligi, da možemo napraviti velike stvari. No, nisam od onih koji će bilo što obećavati, najavaljivati na velika zvona. Ono što mogu kazati jest da smo bolji nego prije za taj segment iskustva koji nekad može biti presudan. Za početak, mislim da možemo proći Krasndodar.

Dvostruki tata

Pričalo se dosta da ćete ostvariti neki inozemni transfer, a još niste. Ima li kakvih planova, ponuda?
- Prošle godine, u ovo vrijeme, kad smo bili na pripremama u Rovinju, imao sam ponudu WBA. Ali nisam uspio postići dogovor. Međutim, meni u Dinamu stvarno ništa ne nedostaje. Imam sve što mi treba, mogu stvarno uživati u nogometu. Doma sam, igramo Europu... Stalno smo prvi i osvajamo naslove. Ne, nemam ponuda. Vidite, prošle godine sam odigrao svoju najbolju sezonu, a nigdje nisam otišao. A ove sezone, kad sam ipak odigrao slabije, nisam se niti nadao da bi se nešto moglo pojaviti - zaključio je Oršić, koji ne krije da uživa i u ulozi oca.

- Doista, baš uživam. Sin Manuel ima dvije i pol godine, a supruga Suzana i ja za mjesec i nešto dana očekujemo još jednog sina. Tako ću biti dvostruki tata, ha, ha, ha... Kako će se zvati? Neka to još ostane tajna. Sad baš guštam s Manuelom, igramo se. Kad god dođem doma s treninga, odmah sam s njim. Doma je kao “na motoru”. S njim odradim još jedan trening.

image
CROPIX

GDJE JE SVE DOSAD IGRAO?

Dinamo Zagreb (Hrvatska)
Inter Zaprešić (Hrvatska)
Ulsan Hyundai (Južna Koreja)
Jeonnam Dragons (Južna Koreja)
NK Celje (Slovenija)
Changchun Yatai (Kina)
Spezia Calcio (Italija)

ORŠIĆEVE TRI EUROPSKE SEZONE ZA DINAMO

SEZONA 2018. - 2019.
16 odigranih utakmica
5 postignutih pogodaka
SEZONA 2019. - 2020.
12 odigranih utakmica
7 postignutih pogodaka
SEZONA 2020. - 2021.
9 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak

110
utakmica dosad je u Dinamovom dresu odradio Mislav Oršić
42
gola za Modre dao je napadač koji je rođen u prosincu 1992.
7,5
milijuna eura vrijednost je Zagrepčanina prema portalu TM

OSAM GOLOVA U SEZONI

1. kolo HNL-a
- jedan gol u domaćoj pobjedi nad Lokomotivom 6:0
4. kolo HNL-a
- jedan gol u gostujućoj pobjedi nad Hajdukom 2:1
7. kolo HNL-a
- dva gola u gostujućoj pobjedi nad Varaždinom 2:1
9. kolo HNL-a
- jedan gol u gostujućoj pobjedi nad Šibenikom 2:0
11. kolo HNL-a
- jedan gol u domaćoj pobjedi nad Istrom 1961 5:0
16. kolo HNL-a
- jedan gol u domaćoj pobjedi nad Varaždinom 4:0
6. kolo Eurolige
- jedan gol u domaćoj pobjedi nad mosmkovskim CSKA 3:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. srpanj 2024 21:25