Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
KONAČNA ODLUKA

RIJEKA ČEKALA DO POSLJEDNJEG TRENUTKA, ALI ŽALBA JE ODBIJENA Andrijaševiću ostale tri utakmice kazne i propušta derbi na Maksimiru

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. studeni 2016. 09:27

Komisija za žalbe HNS-a na jučerašnjem hitnom sastanku potvrdila je odluku disciplinskog suca Saše Pavličića-Bekića koji je ofenzivca Rijeke Franka Andrijaševića kaznio s tri utakmice zabrane igranja zbog isključenja neposredno nakon završetka utakmice između Slaven Belupa i Rijeke. Komisija u sastavu Davor Blašković (predsjednik), Stipe Cvitanović i Alan Klakočer (članovi) žalbu riječkog prvoligaša odbila je kao neosnovanu te će Andrijašević nakon utakmice protiv Cibalije i današnjeg kup-susreta protiv Lokomotive propustiti i nedjeljni derbi protiv Dinama.

Sporna rečenica

U žalbi na kaznu Franku Andrijaševiću iz riječkog prvoligaša su naveli da ne spore izgovorene riječi svog igrača, ali kako se snimkom može utvrditi da se Andrijašević ni u jednom trenutku nije uputio prema sucu utakmice niti je od njega odstranjivao suigrače zbog čega se ne može utvrditi da je spornu rečenicu doista uputio Andreju Burilu. Rijeka je u svojoj žalbi dostavila i izjavu Mate Maleša kojom tvrdi da je Andrijašević izrekao spornu rečenicu, ali budući da se nalazio u društvu nekoliko igrača Slavena Belupa nije shvatio na koga Andrijašević misli.

Prema njihovim navodima iz snimke utakmice vidljivo je da glavni sudac pogledom cijelo sporno vrijeme prati Franka Andrijaševića pa zaključuju da je igrač sve vrijeme dok je prilazio suigračima nešto dobacivao sucu, što je na kraju kulminiralo riječima “Ostavi smrada na miru” i rezultiralo isključenjem.

“Navode iz žalbe da te riječi nisu bile upućene sucu Komisija za žalbe smatra neuvjerljivim”, stoji u obrazloženju Komisije za žalbe koju potpisuje predsjednik Davor Blašković, a u kojem se navodi i da Komisija za žalbe HNS-a smatra da ju je disciplinski sudac pravilno odmjerio budući da se ne radi o prekršaju počinjenom u afektu, te da je počinjen na izrazito nekorektan način kojim se glavni sudac omalovažava.

Screenshot: YouTube

Malo je reći da je ovakva odluka izazvala silno razočaranje na Rujevici, Andrijaševićev izostanak bit će jako veliki udarac za Rijeku u derbiju s Dinamom, a odluka Komisije na koju ni Rijeka ni Andrijašević nemaju pravo žalbe na Rujevici smatraju da im je počinjena nepravda.

“HNK Rijeka izražava razočaranje konačnom odlukom Komisije koja ide na štetu igrača, kluba i samog nogometa. Počinjena je nepravda, no kako je Rijeka iz svega do sada izlazila jača, izaći će to i ovog puta”, stoji u kratkom priopćenju riječkog prvoligaša.

Iako se teško oteti dojmu da je kazna Andrijaševiću pretjerana, pogotovo uzme li se u obzir vokabular kakav vlada na hrvatskim travnjacima, odnosno da je za svakoga tko se bavio sportom potpuno neuvjerljivo obrazloženje da Andrijašević spomenuti prekršaj desetak sekundi nakon kraja utakmice nije počinio u afektu, već hladne glave, sve više prevladava i dojam da je došao trenutak da iz riječkog prvoligaša zauzmu malo odlučniji stav prema HNS-u i njegovim tijelima.

Miškovićev angažman

Gospodske reakcije upakirane u kurtoazne rečenice do sada su malokad urodile plodom, bilo da se radilo o sudačkim previdima na štetu Rijeke kakvih je bilo podosta prošle i pretprošle sezone, bilo da je riječ o reakciji u “slučaju Andrijašević”. Nakon posljednjih događaja malo tko će uvjeriti navijače Rijeke da su tijela HNS-a (disciplinski sudac, Komisija za žalbe) bila dosljedna u svojoj odluci, ponovo prevladava dojam selektivnog kažnjavanja, odnosno da je Rijeka, bez obzira na rezultatski iskorak koji je napravljen, i dalje ne predstavlja značajan faktor u HNS-u.

Bivši povjerenik za suce Ivan Peraić jednom je prilikom u jednim novinama izjavio da je to sve zbog slabog angažmana Damira Miškovića kao dopredsjednika Saveza. Sudeći po posljednjim događajima, ispada da je baš to žalosna istina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 20:20