Matija Djanjesic / CROPIX
MLADI VUKU KONCE

RIJEČKI STRATEG IMA JEDNOSTAVNU FORMULU ZA USPJEH U DERBIJU: 'Te dvije riječi jamstvo su da imamo barem bod, ni raspored igrača nije toliko bitan...'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 28. veljača 2020. 18:28

Stigao je kada je Igor Bišćan dignuo sidro. Simon Rožman trener je Rijeke od listopada prošle godine. Razapinjali su ga na križ i slavili... Jamačno su utakmice za pamćenje pobjeda nad Hajdukom (4:0) i ona protiv Dinama u četvrtfinalu Kupa (1:0) na Rujevici. Ni jednu ni drugu nitko nije očekivao... Osim - Rožmana i njegovih igrača.

Našli smo se

Rijekin je trener upisao 15 prvenstvenih i dvije kup-utakmice.

- Najbitnije je da smo se - našli! Imao sam sa sobom, kada je u pitanju strategija, nekih problema. Nakon zimskim priprema sve je puno lakše. Igračima smo objasnili kako želimo izgledati. Sada, ako nešto zapne, jasno kažemo, “vrati se”, “zatvori tamo...” Uspostavljena je komunikacija s igračima. Znaju model igre i svima je puno lakše. Rezultati? Imali smo jednu lošu mini-seriju, pa smo spojili nekoliko pobjeda...

Četiri utakmice bez primljena gola: Dinamo (1:0), Slaven (1:0), Gorica (0:0), i Osijek (1:0)?

- Sačuvana mreža je jamstvo da imamo bod u džepu. Iz faze obrane treba razvijati napad. Neke stvari sam mijenjao. Pokušao pojačati napad, počela se urušavati obrana. Sada imamo ravnotežu. Sada to izgleda dobro.

Sustav igre je 3-5-2. Tvrdite da niste trener od “sistema”, zanima vas samo sadržaj?

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Alexander Gorgon.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

- Model igre i strategija na terenu! Raspored igrača nije toliko bitan, ako oni znaju što im je činiti kada izgube loptu, odnosno kada im je ona u posjedu. Ne ovisi o sistemu nego o idejama. Kako u prvoj, drugoj trećini i završnici akcije... Našli smo se, jer profil igrača na raspolaganju najbliži je tim pozicijama na terenu. Nakon priprema, odnosno poraza od Lokomotive, promijenili smo način razmišljanja. Glave i noge. Sada to izgleda sasvim pristojno.

Odustali ste od svoje vizije nogometa, napadačke igre?

- Statistika govori da smo mi druga ekipa HNL-a po broju stvorenih prigoda. Stvorila se fama o našoj zatvorenoj igri. Odlično radimo fazu obrane, stojimo visoko, u prosjeku, kroz cijelu sezonu, imali smo dvanaest udaraca. Želimo za deset posto podignuti “fizikalije” kako bismo mogli biti agresivni na svim dijelovima terena.

Agresija i brzina su dvije ključne riječi?

- Apsolutno! Bez toga se ne mogu pratiti evropski trendovi.

U novom ste rasporedu dobili četiri igrača. Libera Velkovskog, svima je bio enigma, stopera Smolčića, lijevog bočnog Štefulja, ali i Lončara na sredini terena s Halilovićem i Lepinjicom.

- Slažem se. Dobro smo radili u pripremnom razdoblju, model je bio sličan ovome, da bi nas nakon toga napale ozljede. U rosteru imamo 20 igrača, svatko čeka svoju prigodu. Ova četvorka se iskazala, u dobroj su formi, na njima je da drže ritam. Ostali dobro treniraju i kucaju na vrata prvog sastava. Zamijeniti se može svakoga. Najbitnije je da igrači znaju kako se ponašati, ne samo na terenu, nego i u privatnom životu.

Još uvijek vrijedi parola “moramo se usuditi živjeti svoje snove”?

- Točno. Igračima kažem da svaki dan naprave najviše što mogu kako si navečer ne bi imali što predbaciti. Klub ima neke ciljeve, mi stožer i igrači druge naglašenije. Vjerojatno nije realno, ali svakako su dodatni motiv za rad.

Cilj je izboriti Europu i pokušati osvojiti, obraniti Kup?

- Europa i Kup, jasno. Ali bit će zanimljivo u polufinalu s Osijekom. Vidjeli smo sada da su nijanse odlučivale. Ali o tome kada dođe vrijeme. Za sada znamo kako moramo predstavljati sebe i klub na zelenom travnjaku.

Rekli ste da mladima vjerujete, a sada su u prvom sastavu Pandur, Smolčić, Lepinjica, Štefulj, sada je ugovor potpisao i Braut. Poručili ste da će dobiti šansu, tako da im ništa neće biti darovano?

- Nikad nijednom igraču nisam ništa obećao. Pričamo o svemu samo ne o sastavu koji će početi utakmicu. Tko će koliko igrati. To je isključivo moj posao, moj odabir... Mladi koji su dobili šansu dobro rade, imaju energiju, psihološki su čvrsti.

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Oliveira Talys Alves Pereira i Momcilo Raspopovic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Svaka je stres

Koliko je bitna psihologija u nogometu? Gorgona ste vratili iz krize, protiv Osijeka je bio najbolji igrač?

- Psihologija je značajan faktor u nogometu. Gorgon se vratio sam. Nije bio u formi, pojačao je treninge, vratio se i odradio na vrhunski način. Kapetanski. Psihologija je bitna jer je svaka utakmica - stres! Pritisak. Jer, ako ne mogu izdržati u HNL-u, neka ne sanjaju o višim razinama...

Nakon pobjede u Kupu nad Dinamom rekli ste da je suparnik individualno jak, ali da je Rijeka bila momčad?

- Osmijeh na licu je pokazao koliko je bitna snaga kolektiva. Da ništa nije nemoguće... Dobro smo odigrali, ali najvažnije je da smo pokazali da imamo dovoljno kvalitete za igrati protiv svakoga. I dobiti Dinamo!

Rijeka je u Zagrebu dobila samo sedam puta u 73 godine?

- Dinamo je drugi planet HNL-a. Napravili su neki krivi korak, ali imaju igru koja ih je krasila cijeli prvi dio sezone. Vidim da je Rijeka posljednji puta dobila u travnju 2018. godine. Nevjerojatno. Pokušat ćemo srušiti tradiciju. Neće biti lako, sve bi se trebalo poklopiti. Ali u nogometu je sve moguće!

Oni imaju sve

Vraća se Čolak?

- Čolak se vraća, Pavičić je u treningu, vraća se i Tomečak... Slatke brige. Imamo 20 igrača i tri vratara. Ali treba biti dovoljno pametan, razmišljati unaprijed. Jer u utorak na Rujevicu stiže Inter, pa nam dolazi Hajduk. Tri utakmice u sedam dana. Razmišljamo o svemu. Andrijašević je stisnuo zube, svaka mu čast, mogao bi biti spreman za Dinamo.

Sastav ste mijenjali samo kada ste morali, zbog dobivenih kartona i ozljeda?

- Normalno je to, ako ekipa dobro funkcionira. Igrom i rezutatom igrači su zaslužili novu šansu.

U čemu je snaga Dinama ?

- Imaju sve. U prvoj trećini sjajnog vratara, međuprostor i dubinu, dobre prekide u oba oravca. Jaku tranziciju prema naprijed. Odličnu fazu obrane, bilo visoko gore ili nisko dolje... Oršić i Petković mogu izmisliti nešto što je nemoguće predvidjeti. Ali, opet su ranjivi. Vidjeli smo to u susretima s Osijekom i Rijekom. Mi moramo zadržati svoju razinu. Donositi brže odluke na terenu. Pravi izazov da vidimo do kuda smo stigli. Najteža utakmica do sada. Dinamo će biti dvostruko motiviran. Zbog sebe, ali i poraza u Kupu.

Je li igrači stvaraju trenera ili trener igrače...

- Teško pitanje. Nikad ne razmišljam o sebi. Ja sam tu da im pokušam pomoći u karijeri. Nikad nisam razmišljao o sebi, samo o igračima, kako će biti bolji. Ako igraju dobro i trener je - dobar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 03:23