Tea Cimaš/CROPIX
BIJES NA KANTRIDI

Riječani ogorčeni na Man City: Mi smo rasisti? Pa za nas je igralo šest Nigerijaca!

Piše: HinaObjavljeno: 23. srpanj 2014. 17:43

Hrvatski nogometni klub Rijeka jasno i nedvosmisleno odbacuje svaku mogućnost da su igrači momčadi Rijeka 2 na pripremnoj utakmici protiv Manchester Cityja sudjelovali u vrijeđanju suparničkih igrača na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, priopćeno je danas na internetskom portalu Rijeke .

- Neargumentirane navode o navodnim rasističkim uvredama koji se spominju u priopćenju koje je Manchester City objavio putem svojih internetskih stranica odlučno odbacujemo, a ovim putem želimo ukazati na činjenicu da smo na spomenutoj utakmici i sami imali šest igrača iz Nigerije u svojoj momčadi. Radi se o igračima pristiglim iz akademije u Abuji koji su u gradu Rijeci i klubu kroz protekle dvije godine odlično prihvaćeni, koji žive i treniraju zajedno s ostalim našim igračima, koji su naučili hrvatski jezik i koji nikada nisu doživjeli bilo kakvu neugodnost od strane suigrača, što i sami mogu potvrditi. Također, želimo istaknuti i da Rijeka u suradnji s FARE-om godinama podržava kampanje protiv rasizma i najoštrije osuđuje svaki ispad takve vrste, tvrde Riječani.

Utakmica mladih momčadi Rijeke i Manchester Cityja, koja je jučer igrana u Novigradu, prekinuta je krajem prvog poluvremena, a predstavnici Cityja tvrde da je razlog tome rasističko vrijeđanje njihovog igrača Sekoa Fofane. Utakmica je prekinuta u 44. minuti, pri vodstvu Rijeke 1-0, kada je Seko Fofana grubim prekršajem zaustavio Marka Marciuša, zbog čega je isključen. Nakon toga je trener Manchester Cityja Patrick Vieira povukao momčad s terena.

- Kako je Rijeka dio nizozemske fondacije Social Sport u čijem je sastavu i akademija iz Abuje, važan segment Škole nogometa HNK Rijeka je i suradnja s tom akademijom. Tamo rade i dva trenera Rijeke, otamo je u naš klub u zadnje dvije godine došlo 12 igrača. Rijeka je klub koji teži europskim standardima zbog čega ne želimo dozvoliti da netko na bilo koji način pokuša obezvrijediti ono što se već desetljećima gradi, kaže se u priopćenju.

- Na optužbe za navodni rasizam gledamo kao potez kojim se pokušava prikriti vrlo ružan prekršaj igrača Manchester Cityja koji je rezultirao isključenjem, a potom ishitrenu i nelogičnu odluku stručnog stožera Cityja o povlačenju momčadi s terena. Takva nas je nagla odluka iznenadila i čudi nas da je donesena od strane odgovornih ljudi tako respektabilnog kluba. Napominjem da je utakmica u kojoj je Rijeka dominirala do prekršaja koji je rezultirao isključenjem, a kasnije i prekidom, bila čvrsta, ali nadasve sportska. Podsjećamo da su naše momčadi pripremnu utakmicu odigrale i prošle godine kada je sve proteklo u sportskom duhu i završilo stiskom ruke i pozdravom, rekao je Ranko Buketa, koordinator za struku mlade momčadi (Rijeka 2).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 09:21