Tea Cimas / CROPIX
RIJEKA - OSIJEK 2-1

Riječani iščupali važnu pobjedu u blatu Kantride, sudac teško oštetio Osijek!

U posljednjoj utakmici 17. kola Rijeka je pobijedila Osijek s 2-1. Golove za domaće zabili su Samardžić i Moises, a završnicu je zakomplicirao Matej Jonjić
Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 01. prosinac 2014. 16:34

Iako je odigravanje utakmice, zbog kiše koja je nemilice većim dijelom ponedjeljka lijevala po Kvarneru, bilo ozbiljno pod znakom pitanja, nebo se na kraju ipak smilovalo - nogometu. Uvjeti za igru, istina, bili su na granici regularnih, ali posljednja "inspekcija" pokazala je da razloga za odgodu nema. Svoje je odradilo i vrijedno osoblje koje brine o stanju travnjaka, dečki naoružani metlama i "bušilicama" na vrijeme su potjerali vodu s Kantride pa je glavni sudac Duje Strukan znak za početak nadmetanja dao po unaprijed određenom terminu.

Točno u 18 sati krenuo je susret kojim se kompletiralo 17. kolo Prve HNL. Dečkima u plavom "bazen" ipak nije bio saveznik (gosti su bili daleko opasnija momčad u nastavku), Riječani su nešto bolje "klizali" po kišom natopljenom terenu (u 2. poluvremenu uglavnom su bili u "krilu" Vargića), što je bilo dovoljno za dvanaestu prvenstvenu pobjedu.

U uvodnim minutama riječki protok lopte nerijetko se zaustavljao u lokvama koje su stvarale nemale probleme kreaciji igre, kakvoj inače teže Bijeli. No, domaćin je vrlo brzo pronašao rješenje kako na blatnjavom igralištu doći do ranog pogotka. Kada ne ide po podu, ide po zraku. U 12. minuti Samardžić (jedini zabio u svim natjecanjima ove sezone, uključujući i Superkup!) je nadvisio obranu Osijeka i poentirao za - 1:0. Nekoliko trenutaka kasnije Riječani su se našli u dobroj situaciji za povećanje prednosti, ali pokušaj Močinića završio je preko okvira gola. Uslijedio je brza i opasna polukontra gostiju, koju je prizemnim udarcem malo pored vratnice zaključio Šorša. U 24. minuti zatresla se greda, na drugoj strani igrališta. Kramarić je sve napravio kako treba, pucao je odlično ljevicom, ali ovaj su put centimetri bili na strani protivnika, čiji je blok zaustavio najboljeg strijelca lige u novom proboju. Na putu da se upiše u strijelce, Krstanoviću se u 31. minuti, pak, nakon asistencije Kvržića ispriječila vratnica. Složili su Bijeli do kraja 1. poluvremena još jednu opasnu situaciju u 16-ercu Osijeka, Mikulić je ostao kratak nakon ubačaja Tomečaka, ali Krstanović to nije uspio kazniti.

Obje su momčadi na odmoru uskočile u čistu garnituru, trener Rukavina u svlačionici je ostavio Pavića, u igru je ušao Matas. Početkom nastavka gosti su tražili najstrožu kaznu. Glavaš je snažno opalio loptu koja je u ruku pogodila Mitrovića. Za glavnog djelitelja pravde sve je bilo dovoljno čisto da se ne odluči pokazati na "kreč". I ta je situacija, kao i ona kada su udarac oprobali Pranjić i Perošević, pokazala da su Osječani u 2. poluvrijeme krenuli odlučni da rezultatski ulove protivnika. Kek je brzo reagirao, umjesto Krstanovića ubacio je Moisesa, koji je u 57. minuti pucao ravno u vratara Mikulića. Perošević je potom još jednom pokušao ugroziti Vargića, no pravovremenim uklizavanjem blokirao ga je Tomečak.

U trenucima kada se činilo da su gosti uspostavili kakvu-takvu ravnotežu Rijeka je podebljala vodstvo, i to u 62. minuti preko Moisesa, trećim Brazilčevim pogotkom u posljednja tri susreta - 2:0. A onda su si Bijeli, taman kada je utakmica, tako je izgledalo po semaforu, ušla u mirnije vode, u 73. minuti slijedom nespretne reakcije u vlastitim redovima, zakomplicirali stvari, vađenjem lopte iz vlastite mreže nakon udarca Jonjića - 2:1. Kantridom su se prolomili zvižduci poslije opasnog pokušaja Barišića, i publika je osjetila da je Rijeka "stala" u nastavku, što joj se već znalo dogoditi. Glavaš je bio blizu poravnanju, ali se rezultat više nije mijenjao...

LJESTVICA:

1. Dinamo 17 13 4 0 42-9 43

2. Rijeka 17 12 3 2 41-13 39

3. Hajduk 17 7 5 5 32-24 26

4. Lokomotiva 17 6 4 7 29-33 22

5. Zagreb 17 5 6 6 23-25 21

6. Split 17 4 8 5 20-19 20

7. Slaven Belupo 17 4 5 8 13-24 17

8. Istra 1961 17 3 7 7 16-26 16

9. Osijek 17 4 3 10 16-29 15

10. Zadar 17 3 3 11 15-45 12

POGOCI

1:0 Samardžić (12) - Jajalo je izveo skraćeni korner s lijeve strane. Oštar ubačaj pred vratara Mikulića obrana domaćih nije "počistila", Samardžić je nadskočio svog čuvara i glavom zakucao loptu u mrežu.

2:0 Moises (62) - većinu posla napravio je Močinić, koji je probio osječku lijevu stranu, utrčao s loptom do aut-linije na vrhu peterca i odličnom loptom na drugoj stativi poslužio Moisesa. Brazilcu nije bilo teško poentirati iz blizine.

2:1 Jonjić (73) - Jamak je ubacio iz prekida, Vargić je loše reagirao, boksao je loptu na nogu Jonjića, a gostujući stoper pretvorio se u s(p)retnog strijelca.

RIJEKA - OSIJEK 2-1 (Samardžić 12, Moises 62 / Jonjić 73)

KRAJ UTAKMICE!

Još četiri minute sudačke nadoknade...

89. minuta - Glavaš je snažno pucao s 16 metara, Vargić odbija u korner.

82. minuta - Matas je ubacio s desne strane, Barišić je pucao glavom, a lopta je za milimetar prošla kraj vratnice. Zvižduci na Kantridi, a Kek ubacuje Vešovića umjesto Moisesa...

81. minuta - Močinić je namjerno povukao za dres Jonjića, a sudac mu je oprostio drugi žuti karton...

77. minuta - Meč-lopta za Rijeku. Kramarić je s lijeve strane vratio povratnu loptu za Jajala koji promašuje okvir gola za nekoliko centimetara.

74. minuta - Rijeka izgleda kao razbijan vojska, a Osijek sve više prijeti. Šorša je odlično ubacio s desne strane, ali nitko od Osječana nije uspio uklizati i pospremiti loptu u mrežu.

73. minuta - Nevjerojatna pogreška Vargića vraća Osijek u utakmicu! Jedan bezopasan ubačaj s lijeve strane Vargić je boksao ravno u Jonjića, a lopta se u čudnom luku odbila u nebranjenu mrežu.

62. minuta - Rijeka može odahnuti, a Kek se konačno može smiriti... Močinić je sjajno prošao na desnoj strani skroz do gol-aut linije, a njegov ubačaj samo malo je skrenuo Kvržić. Na drugoj vratnici se pojavio Moises i lagano zabio za 2-0.

59. minuta - Jonjić je na desnoj strani prošao pola riječke momčadi, sjajno ubacio s desne strane, Perošević je na drugoj vratnici primio loptu i opalio, ali Tomečak je sjajno uklizao i vjerojatno spasio gol.

58. minuta - Krasna akcija Rijeke, Jugović je petom vratio za Moisesa, a Brazilac je s vrha 16-erca pucao u Mikulića.

51. minuta - Vrlo dobar start Osijeka u drugom poluvremenu. Nakon kornera lopta je sve preletjela i sjela ravno Pranjiću na na udarac. Branič gostiju je pucao s 13 metara, lopta je odskakutala pokraj vratnice.

47. minuta - Glavaš je iz okreta pogodio Mitrovića u ruku, ali sudac Strukan samo je odmahnuo rukom. Osječani su se s pravom pobunili, jer Mitrovićeva ruka bila je jako daleko od tijela...

Počelo je u nastavku.

Kraj prvog poluvremena!

37. minuta - Osječani su u nekoliko navrata opasno zaprijetili, ali nikako da upute udarac prema golu. Sve lopte završavaju u bloku...

31. minuta - Cijela Kantrida se uhvatila za glavu nakon velikog promašaja Krstanovića. Kvržić je s desne strane ubacio prizemnu loptu, Krstanović je uklizao na drugoj vratnici i s pola metra pogodio vratnicu.

25. minuta - Kramarić je ponovno bio u sjajnoj prilici, ali u matnoj situaciji izblokirala ga je osječka obrana.

24. minuta - Nova majstorija iz radionice Andreja Kramarića. Napadačl Rijeke opalio je lijevom nogom s 20 metara i zatresao gredu!

21. minuta - Velika šansa za Osijek! Mešanović je sjano proigrao Šoršu, ovaj je opalio s lijeve strane, a lopta je prošla malo kraj vratnice.

18. minuta - Osječani su se potpuno spetljali nakon bezopasnog ubačaja Kvržića, na kraju je Pranjić servirao loptu za Močinića, koji s desetak metara puca visoko preko gola.

12. minuta - Gosti nisu dugo izdržali. Prvi opasniji prekid i odmah gol. Jajalo je ubacio s lijeve strane, Samardžić je uletio na peterac i glavom zakucao loptu u mrežu.

8. minuta - Najteže će biti bekovima budući da najviše vode upravo ima na rubnim djelovima terena. Tomečak je već dva puta zapeo u 'bari'....

Utakmica je počela!

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Samardžić, Mitrović, Leovac, Jugović, Močinić, Jajalo, Kvržić, Kramarić, Krstanović.

OSIJEK: Mikulić, Pranjić, Jonjić, Pavić, Špehar, Jamak, Glavaš, Šorša, Mešanović, Škorić, Perošević

Igrači i suci su izašli na teren i čini se da će se utakmica igrati!

NOVO - 17.30 - Igrači Rijeke i Osijeka su izašli na zagrijavanje, a suci će donijeti odluku tek u 18 sati, kada bi i utakmica trebala krenuti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:18