Ronald Goršić/CROPIX
BRANKO LALJAK

'Razočaran sam Hrvatskim nogometnim savezom i zato ću Skupštini ponuditi ostavku'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. siječanj 2012. 13:05

Branko Laljak je predsjednik Udruge klubova 1. HNL i ujedno automatizmom dopredsjednik HNS-a. Nakon još jedne izjave ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da čelnici Saveza moraju otići, upitali smo ga ima li kakvih vijesti iz Kuće nogometa, postoje li naznake da bi se to moglo dogoditi.

- Ne, nemam takvih informacija. Nikakvih strateških sastanaka niti rasprava u posljednje vrijeme nije bilo - odgovorio je, te nastavio:

- No, jasno mi je što ću ja napraviti.

O čemu je riječ?

- Za 15-20 dana sazvat ću sjednicu Skupštine Udruge klubova 1. HNL. I tada će se sve znati.

Nedavno ste najavili mogućnost ostavke.

- To ću i napraviti. Zapravo, stavit ću mandat na raspolaganje. Iako ću i dalje ostati predstavnik Intera jer moram braniti interese kluba. A znate koji je razlog? Strašno me pogodilo što je odbijen prijedlog da prvoligaši dobiju dio novca koji će Uefa uplatiti HNS-u za plasman na Europsko prvenstvo. Ako je ikad bio trenutak da se pomogne klubovima, onda je to sada. Prema tome, ukoliko kao predsjednik Udruge ne mogu ništa napraviti, a ne dogodi li se neki veliki preokret očito je da ne mogu, onda nema razloga da budem na toj funkciji. Ionako sam to postao kad nisam baš primijetio da postoji jagma za tim mjestom.

Što ako Skupština ne prihvati ostavku?

- Hoće, hoće, verujem da će se pronaći novi čovjek.

Izvršni odbor HNS-a trenutačno ima 14 aktivnih članova. Nakon razrješenja Željka Širića, a odlaskom Laljka, ostao bi bez još jednog dopredsjednika. Doduše, novi “šef Ilice 31” silom propisa stupio bi na tu dužnost. Laljak drži da regularnost aktualnog prvenstva nije u pitanju, a premda kaže da to nije povod za demisiju, priznao je da nije lako biti na čelu organizacije dok traju privođenja, a ministar traži ostavke.

- U nogometu nisam od jučer i imam određenu težinu. Šljaker sam koji drži Zaprešić u vrhu Hrvatske, što je mukotrpan posao. Što mislite kako doživljavam kad me svaki dan zovu novinari i pitaju “osjećate li se odgovornim što je ovaj ili onaj uhićen?” Za ovo što se događa nisam kriv niti zaslužan.

Laljak je na mjesto predsjednika izabran jednoglasno 21. lipnja 2011., naslijedivši Roberta Markulina. Nakon nešto više od pola godine nakanio je napustiti funkciju, premda nam njegove riječi ponajprije zvuče kao vapaj da se Kuća nogometa ipak smiluje. Jer sve se može izmijeniti, krivci završiti u zatvoru, ali ostat će istina da su nam klubovi - u bankrotu.

Laljak je prije bio dopredsjednik Udruge. Aktivno je sudjelovao kod potpisivanja ugovora s Digitelom koji izaziva kontroverze jer HNL je dobio više novca, premda ne bogznakoliko, ali je jedna od usputnih pojava nestanak s ekrana javne televizije.

Budući da je Zdravko Mamić, glavni kreator odnosa u hrvatskom nogometu, uzeo nešto duži odmor, baš nas zanima hoće li ga, kad se vrati, nagovarati da se predomisli. I je li Laljkova najava odlaska početak pucanja monolitnog bloka vladajuće garniture, koji nisu srušili ni “problemi sa zakonom” tako značajne figure kao što je bio Širić? U nas je napetije izvan igrališta nego na utakmicama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. srpanj 2024 12:46