Damir Krajac / CROPIX
HRVATSKA NA VRHU

RASPLET SKUPINE U iduće dvije utakmice možemo riješiti dvojbe oko odlaska na Euro

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. studeni 2014. 11:10

Knjiga je spala na tri slova. Malta je bodom u Sofiji uglavnom izbacila Bugarsku iz utrke. Dobro, matematički još ništa nije gotovo, u nekoj ludoj seriji svojih uspjeha i suparničkih kiksova Bugari se mogu vratiti u igru, ali, objektivno, Hrvatska, Italija i Norveška odlučivat će o ta dva mjesta koja vode na Euro. Jasno, odgovore će dati međusobni susreti, ali ne treba i dalje zaboraviti da sve tri reprezentacije mogu i negdje neplanirano izgubiti bodove.

Naši će svojevrsnu prvu meč-loptu imati već na startu proljetnih kvalifikacija. U Hrvatsku 28. ožujka stiže Norveška, reprezentacija od koje također nikad dosad nismo izgubili, iako je uvijek bilo vrlo teško. Uz nadu da UEFA-ina kazna neće biti odviše drastična u sportskom smislu, tom bismo pobjedom pobjegli Norvežanima na plus četiri. A da ne kažemo da bismo se potom, 2. lipnja na domaćem travnjaku, mogli obračunati s Talijanima i s ta tri boda dodatno se približiti Francuskoj.

Dakle, s dvije pobjede u iduće dvije utakmice možemo pratički, još uvijek ne i teoretski, riješiti sve dvojbe. Bijeg Talijanima za najmanje tri, Norvežanima za četiri boda, donio bi mir u završnicu kvalifikacija. S još jednim “bonusom”, Norvežani još gostuju i kod Talijana i kod Bugara, teško bi sve to nadoknadili, čak i ako naude Hrvatskoj u uzvratu 6. rujna. A da se i tada nešto zakomplicira, u zadnja dva kola imamo dobar raspored za iskupljenje, Bugarsku kod kuće i Maltu na gostovanju. Dakle, “debelo” držimo stvari u svojim rukama, zapravo kontroliramo situaciju u skupini. Prilika za mirno osvajanje drugog mjesta koliko hoćeš, ali zašto ne iskoristiti već prve dvije. Norveška i Italija na našem terenu, pa ajmo mi jednom kraćim putem do velikog natjecanja, zbog čega ne bismo već početkom ljeta počeli planirati nastup na Europskom prvenstvu. Kad nam se već nudi ta mogućnost...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 19:26