TURSKA - HRVATSKA 0-3

RAPSODIJA U ISTANBULU Hrvatska osveta za Beč, Euro nam ne može pobjeći!

Kakva večer u Istanbulu, tko bi se mogao nadati da će Hrvatska već u prvoj utakmici osigurati Euro. Pogocima Olića, Mandžukića Ćorluke Turci su poniženi s čak 3-0!
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. studeni 2011. 18:51

Divna istanbulska noć. Ponovno smo se osjećali ponosno kao na Wembley 2007. i toliko put ranijih godina. Hrvatska je na Türk Telekom Areni bila velika, moćna, na trenutke i grandiozna. Mnogi su ih zazivali da pokažu karakter, ova je momčad sinoć dokazala da ima "ono nešto", da nisu beskičmenjaci i luzeri nego sastav europskog potencijala.

Poljska i Ukrajina nam se širom smiješe, bilo bi čudo da Euro ispustimo u Maksimiru. Türk Telekom Arenom "lomili" se zvižduci i skandirnje "Hiddink odlazi", a kad je pao i treći gol zvonila je pjesma 300-400 sretnih ljudi "Volim te Hrvatsko". Domaća publika napuštala je stadion, oni koji su ostali Kockaste su ispratili pljeskom.

Ivica Olić ratnički je vođa ove momčadi. Njegov ulazak promijenio je krvnu sliku, a Vedran Ćorluka odigrao je utakmicu karijere. I to a lijevom braniču gdje je prethodno imao 2-3 nastupa u životu. Jednostavno bio je briljantan; u obrani, u napadu, u prekidima. Po svim pitanjima. I asistent i strijelac. Iako je igrao "s jednom nogom". Šteta zbog žutog kartona koji ga je izbacio iz uzvrata, kao i Dujmovića. Međutim, cijela obrana, Vida, Schildenfeld i Šimunić zavrijedila je samo čestitke. Burak Yilmaz nije se ni vidio.

Zbog kartona Turci su ostali bez Hakana, Emrea i Arde.

Od prve minute osnovne karakteristike obje momčadi iskočile su na površinu. Hrvatska je ima jači vršak napada, Turci kombinatorno moćniju sredinu, ali i nesigurnu obranu, kojoj nimalo djelotvorno nije došao ulazak Giraya umjesto Serveta. I krenulo je po savršenom scenariju.

Ivica Olić, stjegonoša Hrvatske, pripadnik stare garde, zabio je već u 2. minuti.

0:1 - Olić (2)

Vedran Ćorluka probio se po lijevoj strani, prevario čuvara, ušao u kazneni prostor i gurnuo loptu prema našim napadačima. Mandžukić ju je tek očešao, da bi Olić utrčao na drugu vratnicu i - ubacio je u mrežu.

Turci više nisu imali što čekati. Hiddinkova želja za strpljivošću i taktika na 1:0 pala je u vodu. Morali su preuzima više rizika. Njihov španer Altintop, Emre, Selcuk... pleli su oko kaznenog prostora, no Hrvatska je odolijevala, a oni postajali nervozniji. U 12. minuti Ivan Rakitić ponovno je zaprijetio, udarac je otišao pokraj gola. Stipe Pletikosa morao je izlaziti na ubačene lopte, ali nije imao pravog posla. Jednom je odbio udarac Arde Turana s lijeve strane.

Kako se prvo poluvrijeme bližilo kraju, Vatreni su ponovo "palili motore", turske akcije sve češće odbijale su se od bedema u sredini, a osvojena lopta kreirala je dramu pred protivničkim vratima. U 30. minuti Olić je ugrozio Volkana, vratar njegov udarac brani, da bi dvije minute kasnije pao drugi pogodak.

0:2 - Mandžukić (32)

Olić je prošao po desnoj strani, fino u sredini pronašao Modrića. Međutim, Luka kasni s udarcem i biva blokiran. U nastavku akcije lopta se vraća na desno, Srna izvrsno ubacuje, a Mandžukić na lijevoj vratnici skaće više od čuvara i zabija glavom.

Mandžo je ostao ležati na travnjaku, pogođen nekim predmetom s tribine. No, nastavio je igru. U 45. minuti stopostotna šansa za treći gol. Rakitić je osvojio loptu, prošao, servirao mat za Olića koji nije dobro primio loptu, Volkan mu je ušao u udarac i spasio vrata.

Ipak, na zabili su ga Vatreni na startu nastavka.

0:3 - Ćorluka (51)

Srna je centrirao iz slobodnog udaraca, Ćorluka utrčao prema prvoj vratnici, sjajno je napao i glavom uputio pod gredu.

I nije to bilo sve od šansi; mogli su Turci doživjeti totalni debakl. Pucali su Schildenfeld, Modrić, Rakitić... S druge strane kakav-takva opanost bio je Arda.

Hrvatska je obale Bospora napustila uzdignutih ruku, stožer i igrači u kolopletu slavlja na centru igrališta te s navijačima. Ovaj trijumf dugo će se pamtiti.

TURSKA - HRVATSKA 0-3 (Olić 2, Mandžukić 32, Ćorluka 51)

86. minuta - U Zagrebu neće biti ni Arde Turana!

85. minuta - Türk Telekom Arena već je skoro prazna, a oni koji su otali zviže svojim nogometašima.

80. minuta - Nakon kornera Rakitića, Srna je pokušao iz voleja, a Olić nije uspio skrenuti loptu u mrežu.

77. minuta - Modrić je pokušao s 18 metara. Udarac je bio precizan, ali preslab za Demirela.

66. minuta - Balta i Emre su dobili žute kartone, ni njih neće biti u Zagrebu!

65. minuta - Nova šansa Hrvatske. Demirel je odlično obranio udarac Modrića.

64. minuta - Zamalo 4-0! Nakon centaršuta Srne, Šimunić je pucao ravno u vratara.

51. minuta - Turci su potpuno razbijeni! Srna iz slobodnog udarca s desne strane naciljao je glavu Ćorluke, koji iz blizine pogađa za nevjerojatnih 3-0!

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj poluvremena iz snova! Osim činjenica da vodimo 2-0, veseli i činjenica da Pletikosa nije imao ni jednu intervenciju!

45. minuta - Olić je propustio meč-loptu! Rakitić je odlično povukao, dao loptu Oliću koji je bio sam ispred Demirela, ali vratar turske ušao je u udarac našem nogometašu i spasio svoju momčad od katastrofe.

42. minuta - I Dujmović je dobio žuti karton koji ga eleminira s utakmice u Zagrebu.

36. minuta - Ponovno odlična akcija Ćorluke na lijevoj strani. Poslao je prizemnu loptu koja je išla na volej Mandžukić, ali se u akciju umiješao Olić čiji je udarac bio blokiran.

35. minuta - Vedran Ćorluka je dbio žuti karton i neće ga biti na uzvratu.

32. minuta - Hrvatska je već sada blizu Eura! Dugo smo kružili ispred Demirela, Modrićev udarac u 'mat-poziciji' bio je blokiran u posljednji trenutak. Na kraju je Srna ubacio s desne strane, Mandžukić je bio najviši na drugoj stativi i iz blizine matirao Demirela. Hrvatska vodi 2-0!

30. minuta - Olić i Mandžukić bili su u odličnoj poziciji 'složiti' kontru, ali Olić je zakomplicirao...

24. minuta - Naši igrači se opasno poigravaju u svom 16-ercu, Turci i dalje vrebaju svoju šansu...

17. minuta - U ovim trenucima Hrvatska teško dolazi do lopte. Turci stiže obruč, ali još uvijek nema opasnosti za naš gol.

14. minuta - Rakitić je povukao loptu, pucao sa 18 metara, ali lopta je otišla pokraj vratnice.

12. minuta - Nepotrebno poigravanje naših u šesnaestercu izrodilo je veliku gužvu iz Pletikose. Altintop je ubacio prizemnu loptu s desne strane, ali obrana je to očistila...

4. minuta - Opet 'drama' ispred turskog gola. Srna je ubacio s desne strane, Olić je bio najviši u skoku, ali udarac nije bio najbolji.

2. minuta - Početak iz snova! Ćorluka je fantastično slomio Gonula na lijevoj strani i ubacio prizemnu loptu koja je išla paralelno uz aut-liniju. Mandžukić je zasmetao Demirelu, a Olić je sa nekoliko metara pogodio praznu mrežu.

Utakmica je počela!

Nogometaše je dočekala jaka kiša...

TURSKA: Volkan - Gönül (od 46. Gokhan), Giray, Korkmaz, Balta - Sabri, Emre, Inan (od 69. Topal), Arda - Ham. Altintop, Yilmaz (od 80. Umut);

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka - Srna, Modrić, Dumović, Rakitić (od 83. Pranjić) - Mandžukić (od 90. Mandžukić), Olić (od 85. Jelavić).

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 17:25