Ronald Goršić / CROPIX
PROPUŠTA ŠKOTSKU

RAKITIĆ UZ ŠTIMCA 'Taktika izbornika je bila dobra, ali istina je da smo u krizi'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. listopad 2013. 16:07

Ivan Rakitić vraća se danas u Sevillu, ozljeda prepona “izvadila” ga je iz igre s Belgijom, zbog nje neće na Otok.

- Na utakmici mi se zatvorila prepona, neću moći pomoći suigračima... Kažu liječnici i fizioterapeuti da nije preozbiljno, no bol je jaka i neugodna, odmah krećem na terapije i nadam se da ću biti fit za već u nedjelju za klub. Boli me srce što ne mogu ići u Škotsku.

Kakav je, sad s malim odmakom, komentar dvoboja u petak?

- Vidjelo se da nas je izbornik jako dobro pripremio, da smo imali ideju igre, krenuli agresivno na Belgijance. Oni u prvih petnaestak minuta nisu znali što im je raditi... S te strane izvrsno smo se postavili, nažalost, u takvoj utakmici sitnice čine pobjednika. Belgija je ozbiljna i čvrsta momčad koja dočeka taj trenutak i kazni te prvom prilikom. To nam je izuzetno teško palo... Međutim, ističem ono što je ključno - napravili smo korak naprijed.

Kod drugog pogotka izveli ste slobodan udarac sa 20-ak metara dodavanjem u kazneni prostor, Štimac je očekivao izravan šut.

- Svi znaju da jedva čekam takvu poziciju, slobodan udarac s tog mjesta nešto je najljepše što mi se može dogoditi, ali u tom sam trenutku vidio da je Lovren sam, da obrana Belgije nije oprezna i spremna, vjerojatno su i oni računali da ću opaliti prema golu. Htio sam iskoristiti tu situaciju. Mislim da je s moje strane bila dobra akcija jer smo ih mogli iznenaditi brzim pasom, no, ispalo je neugodno jer su nam iz odbijanca, iz protunapada dali drugi gol.

Hvalite izbornikovu taktiku, međutim, u Beogradu imamo korner pa iz njega suparnik dobije čistu šansu, a Šimunić crveni karton; u Zagrebu je lopta u njihovu kaznenom prostoru pa iz toga razviju kontru koju ne spriječimo. Pa gdje je defenzivni dio veznog reda, a kamoli obrana, kako se išlo na Lukakua? Kakvo je to postavljanje kod prekida?

- Morali smo to zatvoriti, svi zajedno. Prejednostavno je kako su nam dali taj gol, trebamo biti realisti i samokritični. Ne smije se to ponavljati. Krivo mi je što toliko radimo, napadamo da dođemo do prilike, a onda rival dobije takav dar da dođe u završnicu. To moramo promijeniti, ali još jednom ističem: pokazali smo da smo jako agresivni, čvrsti, bitno je što se vidjelo da imamo fizionomiju igre.

Kakva je bila atmosfera u svlačionici na poluvremenu, budući da ste gubili 2:0? Što je Štimac govorio, o čemu ste vi igrači razmišljali?

- Dominirala je vjera u nas. Bili smo sigurni da možemo, da smo ih u stanju ugroziti. Jednom je Mandžukić imao dobru šansu glavom... Vjera je bila golema, motivacija iznimna, nije jednostavno kad izađeš na travnjak nakon 0:2, no demonstrirali smo pravi moral. Izbornikove riječi bile su vrlo pozitivne i motivacijske, u tome nam je pomogao.

Koliko negativno ozračje na stadionu utječe na igrače?

- Mislim da utječe. Izbornik je nekidan dobro rekao kako moramo natjerati narod da navija za nas, reprezentacija treba biti svetinja kao i uvijek, svi moramo biti ujedinjeni, kako u dobru tako i u lošem. Kao što smo u momčadi svi zajedno, to moramo prenijeti na naš narod da skupa odemo u Brazil.

Kazao je Niko Kranjčar da ste u krizi, vaši su pogledi pozitivni, znači ne bojite se kako će biti u play-offu?

- Nikine riječi su isto realne i korektne. Imali smo želju da budemo prvi u skupini, utoliko je to točno. No tvrdim da posjedujemo odlične igrače, preostaje nam odraditi doigravanje kako treba. Svi smo se dužni spremiti čvrsto i dobro da izborimo Brazil, a onda dizati formu i atmosferu kod navijača do SP-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:27