Tom Dubravec / CROPIX
ČVRSTO UZ IZBORNIKA

Rakitić: 'Eduarda ne razumijem, a Kovača u potpunosti podržavam'

'Ne, Kovač neće imati problema s autoritetom. To je sigurno. Svi znamo kakav je karakter'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. kolovoz 2014. 12:11

Dojmovi su se dobrim dijelom slegnuli, ali mi u Hrvatskoj još nismo preboljeli Brazil. Kako ćemo dalje?

- Moramo gledati naprijed, za koji dan se okupljamo i krećemo u novu akciju, brzo će Cipar, a uskoro i Malta. Sve što je bilo, valja nam ostaviti iza sebe. Ne bih rekao da treba zaboraviti, nego naučiti neke stvari. Imamo dosta mladih igrača. Iako i nismo bili stara momčad, sada je još jako puno novih mladića na popisu. Na tome moramo raditi, očekujem da će biti nekih promjena u radu, imamo kvalitetnog izbornika i igrače i vjerujem da ćemo zajedno biti pravi, kaže Ivan Rakitić.

Promjena u radu? Na što mislite?

- Kad se vidi popis, jasno je da se stvara nova ekipa. Dakako, s iskusnijima kao nositeljima. Meni je drag svaki poziv, uvijek volim biti u reprezentaciji, doživljavam to kao poklon, veselim se poput malog djeteta svakoj utakmici nacionalne vrste. Vrijednost je tu, budućnost je pred nama da to potvrdimo.

Kako ste doživjeli Eduardov burni oproštaj s mnogo teških riječi?

- Meni je žao, ja to ne razumijem. Svaki igrač ima svoja razmišljanja i ideje. Kao njegov suigrač i prijatelj prihvaćam da on može sagledati situaciju na svoj način, međutim žao mi je, ne vidim razloga za to. Zapravo se pitam što na to reći. To je bila njegova odluka, no odluka koja nije u redu. Kažem, prihvaćam njegovo pravo na stav i naše se druženje zbog toga neće promijeniti. Svaki suigrač za mene je kao član moje obitelji i zato mogu kazati da to nije bio ispravan način. No on je za mene i dalje moj Eduardo.

Ne samo Dudu, čak je i Modrić mnoge Kovačeve poteze ocijenio pogrešnima, hoće i Kovač imati problema s autoritetom u svlačionici?

- Ne, Kovač neće imati problema s autoritetom. To je sigurno. Svi znamo kakav je karakter. Kao što sam rekao, u izbornika i stožer imam maksimalno povjerenje jer vidim kako rade i razmišljaju. Za mene je to jako pozitivno i dobro. To mora donijeti uspjeh.

Prema onome što smo mogli čuti od Kovača, i dalje ćete ostati zadnji vezni. Iako se na SP-u pokazalo da bi netko trebao čuvati leđa vama i Modriću, prije svega zato što biste vas dvojica tada bili u prilici ponuditi više prema naprijed, na novom popisu praktički nema klasičnog zadnjeg veznog.

- Suvišno je govoriti o tome. Igrao sam godinama zadnjeg veznog u Schalkeu i Sevilli, što se toga tiče, ta se linija ne mora promijeniti. Mladi će isto biti jači, nametnuti se, naučiti nešto iz svega što smo prošli, uvjeren sam da ćemo biti zreli i pravi, da će vezna linija funkcionirati mnogo bolje. Nadoknadit ćemo što je možda nedostajalo.

Teško se ne vratiti na Meksiko kad i danas vidimo da su se nakon Svjetskog prvenstva naši igrači prodali za rekordnu svotu za hrvatski nogomet, Meksikanci praktički ništa zapaženo nisu napravili na tržištu, njihovi igrači nisu traženi, a utakmica je izgledala tako da je nekima poraz izgledao kao realnost. Što je zapravo realnost ekipe u kojoj igraju Rakitić, Modrić i Mandžukić, iz Barce, Reala i Atletica?

- Ajmo gledati naprijed. To je prošlo kako je prošlo. Znamo da moramo raditi na tome. Glavu gore.

Na listi za Cipar i Maltu nema Gordona Schildenfelda, standardnog stopera u zadnje četiri godine. Kako je neočekivano tada dobio poziv, budući da su otkazali neki igrači, tako je iznenadno i sada izostavljen.

- Uvijek podržavam odluke izbornika. Kad se radi o Šifi, on mi je jako velik prijatelj jer se izvrsno slažemo. Žao mi je što nije tu. Jedino ću kazati kako se nadam da bi se već na sljedećem okupljanju mogao pojaviti. Dakle kao prijatelju mi je krivo, no to je stvar izbornika. Ako bude odigrao prave utakmice, uvjeren sam da će ponovno biti među nama.

Jasno da je cilj Europsko prvenstvo, no valjda je vrijeme da se kvalificiramo bez play-offa. Sad je za to dovoljno i drugo mjesto.

- Bitno je jedino da odemo u Francusku, i to ćemo napraviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 22:23