Zagreb, 191113.Stadion Maksimir.Druga, odlucujuca, dokvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu izmedju Hrvatske i Islanda. Hrvatska se pobjedom protiv Islanda (2:0) plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca nakon pobjede nad Islandom. Ivan Rakitic, Niko Kranjcar, Darijo Srna, Mario Mandzukic, Vedran Corluka, Luka Modric, Mateo Kovacic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX
KVALIFIKACIJSKA ODISEJA

PUT HRVATSKE DO SP-a Mandžukić je najviše zabio, a Modrića su najviše istukli

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 04. lipanj 2014. 16:17

Hrvatski su reprezentativci do Salvadora u utorak iz Zagreba letjeli 8500 kilometara, no njihov pravi put do Brazila zapravo je bio dvostruko duži.

Tijekom odiseje koja je počela u rujnu 2012. i trajala 14 mjeseci hrvatski su nogometaši, igrajući u šest zemalja, prevalili gotovo 17.000 kilometara. U Brazilu će, kao i većina drugih reprezentacija, zadržati putne navike jer samo zbrojene udaljenosti između Manausa i Săo Paula te Recifea i Manausa iznose gotovo 6000 kilometara.

Gol razlika

Dodamo li tome zračne milje iz kvalifikacija te put iz Hrvatske i natrag, Niko Kovač & Co. obletjet će u “projektu Brazil” cijeli ekvator.

Hrvatska je, podsjetimo, u kvalifikacijama za SP ostvarila šest pobjeda, tri remija i tri poraza, uz gol-razliku 14-9. U usporedbi sa svim ciklusima tijekom povijesti, radi se o drugoj najlošijoj gol-razlici koju je ostvarila naša reprezentacija.

Jedini je sve utakmice u kvalifikacijama odigrao Stipe Pletikosa koji, osim u slučaju ozljede, može biti siguran da će maksimalnu minutažu imati i u Brazilu. Mario Mandžukić jedini je uz njega nastupio u svim utakmicama, ali je zbog zamjena i crvenog kartona protiv Islanda odigrao 87 minuta manje.

Najbolji strijelac

Na ljestvici najkorištenijih slijede Srna, Modrić, Rakitić i Ćorluka. Od 23 igrača koja su se našla u avionu za Brazil, 19 ih je sudjelovalo u kvalifikacijama, a bez tog iskustva na Mundijal su krenuli vratari Danijel Subašić i Oliver Zelenika te veznjaci Marcelo Brozović i Ivan Močinić.

Najbolji strijelac kvalifikacija bio je s četiri pogotka Mario Mandžukić, a po dvije asistencije upisali su Mandžukić, Perišić i Srna. Super Mario je imao i najviše (24) udaraca na gol, od kojih 12 u okvir, napravio je najviše prekršaja (17), dok ih je najveći broj pretrpio Luka Modrić. S 32 prekršaja bio je treći najfauliraniji igrač cijelih europskih kvalifikacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 15:21