Tom Dubravec / CROPIX
ZAMRŠENA SITUACIJA

Punjenje blagajne na Poljudu: Hajduk u veljači čeka 2.000.000 eura od Anasa

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. prosinac 2013. 10:25

Dva milijuna eura očekuje Hajduk od transfera Anasa Sharbinija u sljedećoj godini, ali da je naplata tako izvjesna i lagana, već bi na Poljudu imali novac na računu. Međutim, teško je odgovoriti na pitanje kada će novac od Sharbinija. Najveća je tragedija za Bijele činjenica da se Al-Ittihad već riješio Sharbinija, koji još od kolovoza igra u Rijeci. Da je kojim slučajem Al-Ittihad naplatio Sharbinijevu igru, mogao bi i Hajduk naći svoj interes u tom poslu, ali s obzirom na to da nema daljnjeg transfera, Bijeli nemaju tu osnovu iz koje bi uzeli novac.

Zašto spominjemo daljnji transfer? Zato što je razvidno da Al-Ittihad neće redovnim putem platiti transfer koji je u svom izvornom obliku iznosio 1,8 milijuna eura, ali s kamatama je premašio 2 milijuna eura. Ali sve je to samo novac na papiru, a ne prihod na koji se može ozbiljno računati i s tom stavkom planirati rashode u sljedećoj godini.

Jednostavno je objasniti i zbog čega. Novac od Sharbinijeva transfera Hajduk potražuje već godinu i pol dana. Krajem srpnja 2012. iz Rige, s gostovanja Hajduka kontra Skonta, otišao je papir za Jeddu s potpisom pristanka predsjednika Uprave Marina Brbića na transfer vrijedan 1,8 milijuna eura odštete. U Hajduku su tada procijenili da je bolje prodati igrača koji ionako ne igra već četiri mjeseca, a pritom ima mjesečnu plaću od 30.000 eura. Transfer se u prvom trenu zaista činio dobrim poslom, čak i sa spoznajom da je Hajduk u konačnici gubio na ukupnom poslu sa Sharbinijem. Međutim, bilo je važno uzeti bilo kakavu odštetu i pritom se osloboditi troška plaćanja igrača koji je imao visoku plaću. Ali u startu su se javili problemi s naplatom i Hajduk je već u listopadu 2012. poslao predmet u sjedište FIFA-e. Tužili su Bijeli Al-Ittihad i 15 mjeseci od tužbe Hajduk ima sve presude u svoju korist, ali nema novac.

- Očekujemo da bi se isplata mogla dogoditi u veljači sljedeće godine, jer odbijene su sve žalbe, prošli su svi rokovi koje je imao Al-Ittihad - naglasio je predsjednik Bijelih Marin Brbić.

U međuvremenu su se javljale i agencije za posredništvo koje su bile spremne za proviziju od posla ući u naplatu transfera. Puno se oko toga špekuliralo posljednjih mjeseci u Splitu, ali ni tim putem nije Hajduk uspio otvoriti prolaz do arapskog novca.

Sa 2 milijuna eura Splićani bi riješili puno problema i zaostalih plaća, ali sredstva od Sharbinijeva transfera nisu stavka za koju se može sigurno reći kada će ući u blagajnu Bijelih. Jer u pravnoj borbi FIFA može kazniti Al-Ittihad oduzimanjem bodova u nacionalnom prvenstvu, može pokušati s prisilnom naplatom, ali što ako nema novca na računu? Zamršena je situacija i vjerojatno će trebati još vremena i strpljenja za naplatu 2 milijuna eura iz Saudijske Arabije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 08:32