Emica Elvedji / CROPIX CROPIX
ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE

PRVI TOPNIK PRVE HNL SVIMA JE USPIO ZABITI Čudesni napadač trebao je samo 22 kola da svima 'probije mrežu', a veliki problem će biti zadržati ga...

Piše: Darko RužićObjavljeno: 21. veljača 2020. 16:24

Dug je bio zimski nogometni prijelazni rok. Zna se tko je što napravio, svi su klubovi i sami obavili inventuru prometa koji je prošao. I Osijek, jasno...

Iz njegove su svlačionice izašli Benedik Mioč i Marko Dugandžić, ali i onaj koji je u klupskoj povijesti izravno iz Gradskog vrta odlaskom u inozemstvo donio najviše novca u klupsku blagajnu - Boško Šutalo je za rekordnih 5 milijuna eura otišao u Atalantu. Trojica su otišla iz Osijeka, a u njega je došao jedino Eros Grezda koji se vratio iz Glasgov Rangersa. Tako je prvoligaš s Drave u konačnici ipak dobio i “ovce i novce”. Šutala ima tko u njegovom kadru nadomjestiti, pa će Bijelo-plavi igrački preboljeti odlazak mladog braniča. A Grezda je nedvojbeno pravo pojačanje. Veliko pojačanje na napadačkoj krilnoj poziciji kakvo je Osijeku doista i trebalo.

Sumirajući sve što se događalo i dogodilo u prijelaznom roku, u Osijeku zadovoljno trljaju ruke. Obavili su veliki posao, priskrbili si veliku zaradu uz mali promet. A iz njegovih ureda već sada stižu najave kako su počele ozbiljne i velike pripreme za idući, ljetni prijelazni rok.

Osijek, 151219.
Stadion Gradski vrt. Nogometna utakmica ,19 kolo HT Prve HNL ,Nk Osijek-Slaven Belupo
Na fotografiji: Mirko Maric
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX CROPIX

- Uvijek nam je želja zadržati stožerne igrače, ali nikad se ne zna kada će, u kojem trenutku, doći neka ponuda, kakva je ove zime došla i za Šutala, a koja se zbog visine novčanog iznosa ne može odbiti - načeo je pitanje svih pitanja sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

Cijena samo raste

Nije konkretizirao, ali jasno je da klub nikoga od svojih najvažnijih igrača nije stavio u izlog za prodaju. Ali, samo se po sebi nameće pitanje kako će i hoće li uspjeti zadržati Mirka Marića. Iz utakmice u utakmicu ovom napadaču raste cijena kao gljive poslije kiše. U derbiju s Dinamom je s bijele točke Osijeku donio pobjedu. Šesti mu je to već uspješno izvedeni jedanaesterac i može se pohvaliti stopostotnim učinkom realizacije najstrože kazne. I vodeći je strijelac Prve HNL.

S pravom se može pohvaliti i da je svim momčadima u natjecanju, u jednoj sezoni, bar jednom zatresao mrežu. U prošlosti HNL-a to je uspjelo još samo četvorici igrača, Eduardu da Silvi, Andreju Kramariću, Franku Andrijaševiću i Jakovu Puljiću, ali oni su za to postignuće trebali više vremena i utakmica. Mirko Marić samo 22 kola...

Prvog topnika lige ipak nećemo gledati u idućem prvenstvenom kolu, u derbiju na Rujevici.

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Skupio je tri žuta kartona i automatsku suspenziju od jedne utakmice. Osijeku će sigurno u ogledu s Rijekom nedostajati, ali tko zna, moguće je da će mu taj kratki predah i dobro doći. Moglo bi se reći, “odmori se, zaslužio si”.

Sve je sada jasno. Trener Kulešević ima u kadru to što ima. A to doista nije loše. Dapače. Ima i kvalitetu i širinu.

- Kroz pripreme koje smo obavili u Španjolskoj profiliralo se 16-18 igrača za koje sam siguran da mogu iznijeti teret proljetne sezone - više puta je isticao Osijekov strateg.

Ali, u prvoligašu s Drave gledaju i dalje od proljeća. Za sada imaju velike ambicije koje su najavili i od kojih ne odustaju. Žele biti drugi u prvenstvu, žele i finale Kupa, ma žele u stvari Rabuzinovo Sunce. Cilj im je napraviti rezultatski iskorak naspram prošle četiri godine, otkad su klub preuzeli vlasnik Lorenz Meszaros i predsjednik Ivan Meštrović. U Gradskom vrtu se snivaju snovi o osvajanju jednog od dva moguća trofeja. Ne čudi stoga što već sada svi u klubu razmišljaju o dolazećem ljetu jer nakon što su sve snage uprte u izgradnju novog stadiona na Pampasu i nogometnog kampa, na red je očito došao i plan o stvaranju jake, što je moguće jače momčadi, koja bi bila u stanju na domaćoj sceni ući u boj za prvenstvo i Kup, a prije toga i na europskoj sceni potrajati što je moguće duže.

Kriteriji su se u Osijeku promijenili. Čak i toliko da je gotovo nezamijećeno prošlo kako su u udarnoj momčadi Bijelo-plavih protiv Dinama bila samo dvojica koja su prošla školu nogometa u Gradskom vrtu, Mile Škorić i Mihael Žaper. Ne znači to da takvih nema još, jer u kadru trenera Kuleševića su i vratar Malenica, ali i Jugović, Špoljarić, Šorša, Lončar, Grgić... i oni su tu, samo što Osijek kroči onim putem na kojem nema mjesta prebrojavanju tko je odakle, tko je domaći igrač, a tko stranac, već tko koliko u datom trenutku može na planu zadovoljavanja rezultatskih potreba.

Brza reakcija

Zadržati Mirka Marića, Milu Škorića, Laszla Kleinheislera, zadržati svakoga od onih koji čine vrh kvalitete Bijelo-plavih, nekome bi se moglo učiniti prioritetom. Iako, zna se, tržište je to koje razrađuje pravila ponašanja, donosi zakon ponude i potražnje.

- Ako u ljeto netko i ode, mi ćemo na vrijeme reagirati dovođenjem drugog kvalitetnog igrača za kojeg ćemo vjerovati da može nadomjestiti nečiji odlazak - veli sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

Tema je to koja će ostati u drugom planu, do daljnjeg, jer Osijek sada ima važne planove i ciljeve. Zahuktalo se natjecanje, čekaju ga važni nastupi i u prvenstvu i u Kupu, ali da se u njemu misli i na sutra, doista nema razloga skrivati. Radi se sve planski i osmišljeno, stihiji je u tom smislu već odavno zatvoren ulaz u Gradski vrt.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:42