Jakov Prkić/CROPIX
TUGA NA POLJUDU

Prvi put bez reprezentativca na velikom natjecanju: 'Ne mislimo da je Bilić pogriješio'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. svibanj 2012. 13:18

Goran Blažević jedini je igrač Hajduka na širem popisu izbornika Bilića za Euro 212. godine. Ali, budimo objektivni, kada Bilić skrati popis na 23 imena, neće biti mjesta za četiri nego tri vratara. Hijerarhija se zna, Blažević je četvrti na ljestvici iza Pletikose, Subašića i Kelave. Ne dogodi li se neka teška ozljeda, Bijele samo mala teoretska šansa dijeli od priznanja spoznaje da će prvi put ostati bez svog igrača na velikom natjecanju hrvatske reprezentacije. Hajdukovci su igrali na EP 1996., uzimali broncu u Francuskoj 1998., bili na SP-u u Japanu 2002., putovali na Euro 2004. Imali su prvotimca na SP 2006., igrača na Euru 2008., ali sada prvi put se nalaze u situaciji da nijedan igrač Bijelih ne osjeti Euro 2012.

Imaju Vatreni mnoštvo igrača poniklih u Hajduku, ali danas su svi članovi inozemnih klubova. Od Šahtara, Dnjipra, preko Rostova i Dortmunda do Evertona. Možemo i dalje nabrajati, ali nakon šest velikih natjecanja sedmo će po svemu sudeći proći bez nogometaša koji danas nosi dres Hajduka. Što je razlog, nije teško dokučiti, jer Bijeli su u velikom padu.

Stanko Poklepović vodio je Hajduk prije dvije godine. Da su se Vatreni primjerice plasirali na SP u Južnu Afriku, mogli su Bijeli imati čak tri igrača u kadru reprezentacije. Subašić, Strinić i J. Buljat bili su reprezentativci iz Hajduka u ljeto 2010. Danas, dvije godine kasnije, Hajduku prijeti rušenje velike i ugodne tradicije.

- Ostao sam iznenađen kada sam vidio popis - kazao je Stanko Poklepović i potom elaborirao svoje čuđenje.

- Izbornik je sigurno dobro prostudirao popis igrača s kojima kreće prema Euru, ali ja sam žalostan što osim četvrtog vratara Blaževića nema nijednog igrača Hajduka. Ne mislim da je izbornik pogrešno izabrao, ali jako sam nesretan što nema nijednog hajdukovca - poručio je Poklepović i dodao:

- Još me više brine popisa igrača za mladu reprezentaciju. To je popis koji još jače upozorava i na nešto ukazuje - naglasio je Poklepović.

Prije godinu i pol osam je hajdukovaca bilo u mladoj selekciji. A kada su svi bili zdravi, mjesta ja bilo i za devetoricu. Danas su samo Vukušić te Lovre Kalinić, kao posuđeni hajdukovac u Karlovcu. Ozobića ne računamo među igrače Hajduka, jer on je na Poljudu posuđen iz moskovskog Spartaka. Nema više Andrijaševića, Lendrića, Tičinovića, Čopa, Glumca, Trebotića, Jozinovića. Što se dogodilo s mladim igračima, svima je znano.

- Netko bi trebao odgovorati zašto u mladoj reprezentaciji više nema hajdukovaca. Gdje su nestali svi ti igrači. Silno sam zabrinut zbog izostanka pečata Hajduka u mladoj reprezentaciji. Uvijek je Hajduk bio jak u mladoj selekciji - rekao je Poklepović i dodao:

- Hajdukovih igrača uvijek ima u mlađim selekcijama, ali dok dođu do A reprezentacije negdje se zagube. Mora se proniknuti u razloge.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 13:24