Ronald Goršić/CROPIX
MAMIĆ ODLUČIO

Prvi čovjek Rusanove ipak pristao odstupiti, ali na Euro ide kao predsjednik u ostavci!

Piše: Danijel BračunObjavljeno: 24. travanj 2012. 11:03

Najnoviji val bure u HNS-u kratko je trajao. Na površinu je isplivalo očekivano rješenje. Jučer, u ponedjeljak, Vlatko Marković pristao je objaviti povlačenje s mjesta predsjednika HNS-a. Ako se opet ne predomisli, to bi trebao biti konačan epilog njegove vladavine koja traje od 1998. godine.

Suočen s nezadovoljstvom Zdravka Mamića i suradnika, te spoznajom da mu nema opstanka u Kući nogometa, iako je smatrao da ovo nije pravi trenutak za abdikaciju, Marković je ipak pristao sazvati Izvanrednu skupštinu koja bi se trebala održati početkom lipnja. Na njoj će se odabrati novo vodstvo Kuće nogometa, ali je dogovoren i dodatak: na funkciju stupaju 15. srpnja, do tada Savez će i dalje voditi on u svojstvu predsjednika u ostavci.

Marković će tako vrlo skoro, na sjednici Izvršnog odbora, napraviti što nije želio prošli tjedan; podnijeti ostavku i raspisati izbore za nasljednika. Budući da se nećkao, Mamić i suradnici već su pokrenuli kampanju njegove smjene. Plan je bio skupiti potpise za to minimalno nužnih 11 od 22 konstitutivna elementa, što su županije, Grad Zagreb i Udruga klubova 1. HNL.

U Rusanovoj možete čuti komentare da je “Vlatko u prvi čas bio poprilično rezigniran”, ali kazano mu je da mu “nitko ne želi pucati u leđa, da ga svi jako cijene, nikome nije namjera da ga potjera, no reforme su nužne”. Na kraju nije tvrdoglavio. Barem ne jučer.

Zdravko Mamić za danas je sazvao press-konferenciju, i to u Dinamu. Za očekivati je da će na njoj još jednom izraziti divljenje liku i djelu Vlatka Markovića, ali i istaknuti da su neminovni novi procesi i ljudi.

Kako je u pripremi novi Zakon o sportu, neki sadašnji članovi IO-a više neće moći u njemu egzistirati. U međuvremenu pojavila se priča kako će dati čak i mogućnost Ministarstvu da uvede institut povjerenika ako smatra da nacionalni savez ne funkcionira na pravi način, što bi se moglo ustvrditi kad bi više djelatnika bilo odstranjeno s položaja. Sve je to vladajuću garnituru nagnalo na hitniji preustroj nego su nakanili, jedino to Marković nije tako doživljavao. Lako je moguće da će i Mamić napustiti Izvršni odbor.

Županijski savezi neće morati skupljati potpise za Izvanrednu skupštinu, Marković će, iako u ostavci, voditi Hrvatsku na još jedno veliko natjecanje u Poljsku i, nadamo se, Ukrajinu, a Davor Šuker kao predsjednik, Damir Vrbanović kao izvršni predsjednik i Izvršni odbor pričekat će sredinu srpnja da i službeno preuzmu dužnost. Takav je dogovor, ne dogodi li se još koji salto mortale. Zorislav Srebrić sigurno će ostati na dužnosti, neizvjesno je kojoj.

Kompletan taj scenarij, odavno predviđen, i prošao bi bez tolikog potresa da nije došlo do kratkog spoja na relaciji Mamić - Marković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 10:49