Petar Bočkaj iz Osijeka je stigao u Dinamo

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

U HNL-u se prvi puta dogodio nevjerojatan fenomen, a Dinamo je dogovorom s Osijekom ispisao povijest!

Dinamo je platio najveću izlaznu HNL odštetu ove zime, što potpuno van igre baca europsko tržište
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 04. veljača 2022. 22:38

Dinamova objava Oršićeva ostanka samo je potvrdila tezu: kao nikad u posljednjih pet zimskih "mercata", Prva HNL ove zime svjedoči doista nevjerojatnom fenomenu: za razliku otprije, kada su naši klubovi, pogotovo najveći, tijekom zima kao vjeverice brižno poput lješnjaka brojali eure, spremajući ih za teške dane i ciče blagajne, ove zime uspjeli su više potrošiti na pojačanja nego zaraditi od prodaje igrača!

Istina, ovdje još nije proknjižen odlazak Smolčića iz Rijeke u Eintracht, koji je dogovoren, ali će zbog raznih pravila on službeno proći kroz račun tijekom proljeća, no i ranije se znalo događati da prelasci imaju tu notu "sitne prvare", pogotovo u kontekstu talijanskih kllubova koji bi dogovarali posudbe s rokom odgode plaćanja zbog financijskih pravila, zbog čega bi prava slika bila vidljiva tek naknadno. No, uzimajući u obzir dosad službene objave i cifre - da, HNL je ove sezone kupac, a ne prodavač.

Poznato je da je HNL odavno razvojna liga, koja klubove drži na životu isključivo na račun prodaje igrača i/ili europskih rezultata. Ovosezonska promjena paradigme, pritom, može se sagledati iz više kuteva, no sigurno je jedan od razloga velika borba za titulu, ali i ona ljetošnja najava dolaska velikog TV igrača u liku i djelu švedske tvrtke Endorphine Magine, koji je u lipnju obećao "posao stoljeća", težak 103 milijuna eura na rok od deset godina.

Ta je priča, uvjeravali su, ligu trebala povesti u zemlju blagostanja i mira, no posljednje najave prijete fijaskom, koji bi se sigurno prelio i na ionako težak život proizvođača, koji tek što skinu dobru robu s proizvodne trake, oni redom završe u lukrativnijim europskim i svjetskim nogometnim policama. S obzirom da je cijelo nogometno tržište silno izmorila i oslabila pandemija, tek se treba vidjeti kako će se ovaj novonastali paradoks preliti na ostatak 2022. godine. Kako će točno HNL-ligaši živjeti, ovisit će, naravno, upravo i o umješnosti HNS-ovih meštara koji imaju težak zadatak pronaći rješenje sa Šveđanima, ili pronaći neku B-opciju koja bi barem približno umirila poharane prvoligaške račune.

Tablice ispod jasno pokazuju izuzetno visoke prodajne brojke prošlih zima, u kojima strše Dinamove prodaje, ali i Osijekove te Hajdukove i Rijekine. One su dokaz da su izlazni transferi nužni, i da se talenti u HNL-u znaju i mogu utržiti, poglavito zbog peglanja bilanci ili čak i spasa klubova, što je Hajduk primjerce radio s Palaversom, a ranije i s Pašalićem itd. Ove zime, pak, Dinamo nema stvorenog hit-tinejdžera; nakon odlaska Olma, Gvardiola i Majera nastao je svojevrsni vakuum, kojeg bi u budućnosti trebali probiti prije svih Šutalo i Franjić, no dotad su ipak u prvome planu već dokazani i provjereni "macani" poput Oršića, Petkovića i Livakovića, čiji i reprezentativni renome zaslužuje više kote, međutim, i oni su upravo dokaz da je iz HNL-a mnogo lakše prodati mladu sirovinu nego obrađenog i već "sredovječnog" nogometaša. Hajduk je, ujedno, ušao "all-in" u sezonu pa je zaustavio inače provjerenu tradiciju prodaje mladih talenata, kojeg ovoga puta imaju u Stipi Biuku ili odbijenicu za Jana Mlakara, no napad na trofeje sugerirao je Jakobušiću i Nikoličiusu da se strpe barem do ljeta. Rizik postoji, ali u Splitu se drže da bez rizika nema ni pravog, opipljivog, ovoga puta rezultatskog profita.

Rijeka je stavila sve na tržište, i tu se još može očekivatio poneki odlazak (Murić prije svih), koji bi preokrenuo ovaj trend, dok je Osijek prodao "obiteljsko srebro" u vidu Bočkaja, da bi dobio financijsku podlogu disperzirane kvalitete po cijelome terenu. Uskoro ćemo doznati je li Bjeličin plan plodonosan, no dolasci Leovca i Caktaša, uz najavu još pokojeg igrača sugeriraju da je osječki trener bio mudar i pragmatičan.

Kada govorimo o lovi općenito, znakovito je da je upravo Dinamo dolaskom Bočkaja platio najveću izlaznu HNL odštetu ove zime (2,7 milijuna eura za Bočkaja), što potpuno van igre baca europsko tržište. Zapravo, mahom se HNL proračun punio između sebe. Istovremeno, doduše, kraj prijelaznog roka je prošao, dok u nekim dijelova Europi i svijeta "mercato" traje dulje, a kod nas do 15. veljače, čime će se i ova lista sa strane mijenjati, no prema najavama ne dramatično. Dovoljno da, praktički, potvrdi tezu s početka teksta.

"Značajan su pad osjetila sva nogometna tržišta, stoga, kao i lani, zimski, vatrogasni transferi, nisu više onako eksplozivni kao prije dolaska covida, i takvi će i biti još neko vrijeme, izuzev par jakih igrača, koji si mogu dopustiti šoping", dodaje se.

"Sve se to, naravno, prelijeva i na manja tržišta...", pišu strano nogometno-financijski analitičari zapravo dajući do znanja da je jedno od tih tržišta upravo i HNL.

No, dok se čeka neki novi "sugar daddy", HNL se bacio u - trošak.

Minus na računu, računa se, pokrit će se rezultatom, trofejem, eventulano tim TV pravima, ili će se, pak, u ljeto analizirati stanje te tada krenuti u veću rasprodaju.

U prvome redu stajat će, nema sumnje, upravo Dinamov trio -Petković, Livaković, Oršić - te Ivanušec kao programirana prva zvijezda ljetnog prijelaznog roka. Dotad, izgleda, nakon jačanja još tijekom prošloga ljeta, naši su najveći klubovi izuzev Rijeke odlučili još malo zagrabiti u džep i dodatno se ojačati, ostavljajući najbolje snage u svojoj svlačionici, te se dodatno jačati, čemu najbolje svjedoči i splitski dolazak Ferra, igrača iz Benfice, koji je do jučer doista bio nezamisliv.

U kontekstu velike borbe na dva fronta - prvenstvo i Kup - odlična je to najava borbe koja slijedi: "velika četvorka" hrvatskog nogometa ulazi u bespoštedni fajt, nakon kojeg će se brojati obojci i opanci. Bit će to konačni račun, a tko zna, možda i najava da HNL može dugoročno biti konkurentan s jakim, ali i skupim igračima. Konačno, liga s Petkovićem, Oršićem, Ivanušecom, Livajom, Drmićem, Murićem, Krovinovićem, Ferrom, Livakovićem, Caktašom, Mierezom, Leovcem, Ivušićem, Bočkajem, Biukom, Kalinićem, Kleinheislerom, Škorićem, Kačavendom... može samo profitirati. Pitanje je samo jedno: je li to zapravo održivo? Odgovor će dati vrijeme.

-------------------------------------

PREGLED POSLJEDNJIH PET ZIMA PRVE HNL

zima 2018.

dolasci: 0,5 milijuna eura

odlasci: 12,2 milijuna eura

bilanca: +11,7 milijuna eura

zima 2019.

dolasci: 5,3 milijuna eura

odlasci: 24,3 milijuna eura

bilanca: +19 milijuna eura

zima 2020.

dolasci: 2,9 milijuna eura

odlasci: 30,6 milijuna eura

bilanca: +27,7 milijuna eura

zima 2021.

dolasci: 9,2 milijuna eura

odlasci: 14,5 milijuna eura

bilanca: +5,3 milijuna eura

zima 2022.

dolasci: 3,8 milijuna eura

odlasci: 3,7 milijuna eura

bilanca: -0,1 milijuna eura

-------------------------------

TOP DOLASCI PO ZIMAMA U HNL-u

2018.

Steliano Filip Dinamo B. - Hajduk 0,5 mil. €

2019.

Iyayi Atiemwen Gorica - Dinamo 2,65 mil. €

2020.

Lirim Kastrati Lokomotiva - Dinamo 2 mil. €

2021.

Ivan Nevistić Rijeka - Dinamo 3 mil. €

2022.

Petar Bočkaj Osijek - Dinamo 2,7 mil. €

-----------------------------

TOP ODLASCI PO ZIMAMA U HNL-u

2018.

Josip Mišić Rijeka - Sporting 2,75 mil. €

2019.

Ante Palaversa Hajduk - Man. City 6,3 mil. €

2020.

Dani Olmo Dinamo - RB Leipzig 22 mil. €

2021.

Ante Majstorović Osijek - SH Port 3,3 mil. €

2022.

Petar Bočkaj Osijek - Dinamo 2,7 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 23:50