CROPIX, SN
POZNATI LAUREATI

Odabrali igrači: Pogledajte tko je Kralj HR nogometa, tko je najbolji u HNL-u, pa Dream Team naše lige...

Naš Sindikat (HUNS) deseti put organizirao izbor za Trofej Nogometaš. Birali su igrači 1. HNL
Piše: Rober ŠolaObjavljeno: 14. lipanj 2022. 21:13

Deset izbora Trofeja Nogometaš - deset pobjeda Luke Modrića. Nevjerojatan doseg. Ako Rafaela Nadala s pravom zovu Kraljem zemljanih terena, Luka Modrić je apsolutni Kralj hrvatskog nogometa. Luka ima deset Trofeja Nogometaš samo zato što je izbor tek pokrenut prije deset godina. Realno, Luka je najbolji još od 2006. I imao bi 16 trofeja u nizu da je već tada postojao izbor.

Koliko je zaslužen Lukin 10. trofej? Krenimo ovaj put od utakmice protiv Danske u Kopenhagenu. Hrvatska je prvo poluvrijeme nekako izvukla 0:0, ali u napadačkom smislu praktički nije postojala na terenu. Kada bismo imali loptu u posjedu, onda bi se do iznemoglosti vrtjela između naših stopera i bekova jer nismo pronalazili način da je kraj brzih i agresivnih Danaca prenesemo u njihovu polovicu.

image

Luka Modrić

SN

I onda je u igru ušao Luka Modrić. Pomislio bi neki manje upućeni promatrač da se u poluvremenu dogodilo nešto teško opisivo, da su na teren istrčale potpuno nove momčadi, koje nemaju baš nikakve veze s igračima koji su igrali prvih 45 minuta. Danci - koji su do tada bili apsolutni gospodari travnjaka - praktički više nisu postojali, a nemoćna Hrvatska pretvorila se u agresivnu momčad koja je lakoćom rješavala svaku situaciju. Nije, doduše, Luka bio jedini koji je promijenio krvnu sliku Vatrenih jer uz njega su ušli i Josip Stanišić i posebno Mateo Kovačić, ali Lukina je izvedba bila nevjerojatna.

image
FRANCK FIFE Afp

Fascinantna lakoća

Danci su punih 45 minuta tražili prekidač kako bi ponovno upalili svjetlo i pronašli tu vražju loptu. Sve što su pokušali bilo je uzalud, sve ideje, svaka agresivnost, udvajanja za kojima su posezali, sve je to ispadalo za njih katkad i banalno. Luka je sa smiješkom i fascinantnom lakoćom rješavao svaki problem. Bilo da bi sam povukao loptu, bilo lažnjakom, driblingom ili dijagonalom onom njegovom neponovljivom “vanjskom”.

image
PAUL ELLIS Afp

Kolega Robert Matteoni igračem je utakmice proglasio Josipa Šutala, koji je oduševio sjajnom igrom u debiju za Vatrene, te koji nas je “sačuvao” u prvih 45 minuta. Šutalo je - da ne bude zabune - zaslužio nagradu za takvu izvedbu, zaslužio je biti igrač utakmice. Međutim, ono što je Luka odigrao teško je uopće opisati. Na terenu je igrao 21 igrač, te jedan koji je promijenio svakoga od njih. Naših 10 na bolje, danskih na bitno - lošije. Ne pamtimo kada je jedan igrač na takav način promijenio ritam i izvedbu utakmice koja je itekako bila važna i nama i Dancima.

Još nekoliko

Usput, Luka ima 36 godina, to mu je bila treća utakmica za Hrvatsku u sedam dana, a prije toga imao je sezonu u kojoj nije skupio “dva dana za odmor”, jer je s Realom osvojio Ligu prvaka. Dakle, igrao je zadnju klupsku utakmicu sezone. Ako bi netko imao pravo pričati o umoru onda je to - Modrić. I tjelesnom i psihološkom. Ako je netko još prije tri godine imao Vatrenima pravo reći “dosta je”, onda je to Luka Modrić.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Međutim, Luka je tu. I ne samo da je tu, nego je nevjerojatno dobar. Za Vatrene je odigrao 152 utakmice, većina njih bila je na visokoj, jako visokoj, ili vrhunskoj razini, a svejedno ne pamtimo da je odigrao takvih 45 minuta, kao tog petka u Kopenhagenu. S 36 godina! I nakon iscrpljujuće sezone! Pa je onda za kraj tog ludog lipnja bio najbolji igrač utakmice na Stade de Franceu, gdje je briljantnu partiju okrunio pogotkom za prvu pobjedu Hrvatske protiv Francuske u povijesti. Što dalje reći...

Stoga se ne pitajmo je li Modrićevih 10 u nizu zasluženo. Svih 10 Trofeja Nogometaš stalo je u tih 45 minuta odigranih u Kopenhagenu. I jedino što možemo sanjati je da će ih osvojiti još nekoliko. I to kao dio Vatrenih. Jer takvog nećemo vjerojatno više nikad imati.

Okrunjeni Kralj hrvatskog nogometa...


NAJBOLJI IGRAČ HT PRVE LIGE - MARKO LIVAJA

Igrač koji je promijenio DNK prvenstva Hrvatske

Znali smo da je Marko Livaja (28) veliki talent još kad mu je bilo 16 godina. “Da sam ja trener, Livaja bi mi bio u momčadi. Vjerojatno i u udarnih 11. Toliko je dobar i već je spreman odgovoriti na sve zahtjeve seniorskog nogometa.” To su bile riječi Gorana Vučevića, koji je u to vrijeme bio šef Hajdukove omladinske škole.

Nažalost, Vučevićev stav ljudi koji odlučuju nisu očito ozbiljno doživjeli, pa je nestrpljiviji Livaja otišao u Atalantu. Punih 11 godina bio je u inozemstvu, imao je dobrih sezona, bio je i najbolji igrač grčkog prvenstva, ali uvijek je ostao dojam kako se nije do kraja izgradio. Sve dok ga Lukša Jakobušić u zimi prošle godine nije nagovorio da se vrati u Hajduk.

image

Marko Livaja

SN

Danas znamo da je to bio pun pogodak za sve. Hajduk je dobio igrača kojeg ne možemo opisati samo s riječju - vrhunski. Livaja je puno više od toga. On je vođa, temelj na kojem Hajduk počiva.

Livaja je Hajdukova nada da je naslov napokon ostvariv san. Livaja je idol o kojem su Hajdukovi navijači godinama sanjali. Livaja je i igrač koji je pokrenuo kompletnu HNL, učinio je drugačijom, atraktivnijom, poželjnijom. Livaja je primjer mnogima koji su možda dvojili trebaju li se u nekom trenutku karijere vratiti u domovinu, u klubove u kojima su postali igrači.

Kad je dolazio u Split vrijednost na Transfermarktu iznosila mu je 2,5 milijuna eura. Danas iznosi 7,5 ili točno tri puta više. Livaja je danas izgrađen igrač. Kojeg Hajdukovi navijači obožavaju, a suparnički respektiraju kao što godinama nikoga nisu...

I zato je Livaja neupitno bio najbolji igrač Prve HNL u prošloj sezoni i više je nego zasluženo osvojio Trofej Nogometaš.


NAJBOLJI TRENER HT PRVE LIGE - GORAN TOMIĆ

Nagrada za nogomet

Kada igrači i kolege treneri najboljim proglase trenera koji je završio četvrti u prvenstvu, onda znamo da je u pitanju nešto posebno. Goran Tomić doista je bio drugačiji od trenera s kojima je vodio tešku bitku za naslov prvaka. Dok je njima rezultat uvijek bio na prvom mjestu, Tomić se vodio idejom da razvoj mladih igrača i napadačka, atraktivna igra, moraju uvijek biti utkani u Rijekine utakmice. Zato je Rijeka u dosta navrata izgledala bolje od svih, a njezine su utakmice najčešće bile najljepše iz vikenda u vikend.

image

Goran Tomić

SN

Zato je Trofej Nogometaš u Tomićevim rukama nagrada za nogomet, za ideju nogometa koja je Tomića vodila kroz svih 36 prvenstvenih kola. Malo je posustao u finalu Kupa, ali to ne može pokvariti sve ono što je dobro Tomić donio hrvatskom nogometu u prošloj sezoni.

Nadajmo se da će nagrada u Tomićevim rukama potaknuti mnoge trenere da pomnije pogledaju postulate koji su ga doveli do Trofeja Nogometaš...


NAJBOLJI VRATAR HRVATSKE - DOMINIK LIVAKOVIĆ

Znali smo da je dobar, sada znamo da je i karakteran

O Dominiku Livakoviću (27) znamo jako puno, već ga šest godina pažljivo gledamo na vratima Dinama. I pet godina na vratima Hrvatske. Ono što do ove sezone nismo znali je kakva će mu biti reakcija kad uđe u određenu krizu, a nema golmana koji je tijekom karijere na proživljava. Nije to doduše bila velika kriza, ali dovoljna da izgubi povjerenje izbornika Dalića koji ga je nakon nekoliko nedodirljivih sezona premjestio na klupu. Puno je golmana koji bi u takvim trenucima potonuli.

image

Dominik Livavković

SN

Međutim, Livaković nije potonuo, Livaković se vratio još bolji. I još kompletniji golman. Nije se predao nego je u najtežim trenucima odgovorio još žešćim radom, odlučan da se vrati tamo gdje mu je realno i mjesto. Danas je Livaković ponovno nedodirljiv na vratima Hrvatske. I stoga je Trofej Nogometaš završio u pravim rukama. Igrači i treneri to najbolje znaju...


NAJBOLJI MLADI IGRAČ (U-21) HT PRVE LIGE - LUKAS KAČAVENDA

Borac bez ijedne mane

Lukas Kačavenda ima samo 19 godina i ovo mu može biti tek prvi izbor najboljeg mladog igrača Prve HNL. Dovoljno je mlad da može još dva puta slaviti. I dovoljno dobar, to je svima jasno. U 33 nastupa za Lokomotivu u prošloj sezoni zabio je sedam golova, uz jednu asistenciju. Izrastao je i u nezamjenjivog igrača U-21 reprezentacije.

Kačavenda je doista dobar, ali ono što posebno raduje, je i perspektiva koju njegov potencijal čini jako obećavajućom. Kačavenda je veliki radnik, igrač koji uvijek ide okomito, koji se ne boji ući u okršaj sa svim suparnikom s druge strane terena. On nikome ne priznaje da je bolji od njega.

image

Lukas Kačavenda

SN

Bojimo se tek da bismo ga na ljeto mogli izgubiti, jer traže ga mnogi klubovi i pritom nude Lokomotivi veliki novac. Želi ga i Dinamo, ali u Maksimiru nemaju novac s kojim bi mogli parirati bogatim sastavima iz Europe. A tko god ga uzme, može samo profitirati...


*ZA NAJBOLJU IGRAČICU 1. HNLŽ IZABRANA JE AIDA HADŽIĆ (ŽNK Split)

*NAJBOLJI TRAVNJAK HT PRVE LIGE - Rujevica (HNK Rijeka)


NAJBOLJIH 11 HT PRVE LIGE - Šest igrača Dinama, tri hajdukovca, dva iz Rijeke

Dinamo je u prošloj sezoni imao pregršt problema, promijenio je čak tri trenera (Krznar, Kopić i Čačić) da bi obranio naslov prvaka. No, ono što je velika Dinamova snaga je izbor igrača u svlačionici, oni su bili ti koji su svojom klasom nadvladali sve probleme koje je imao klub kadrovirajući ljude koji će ih voditi. Potvrdio je to i ovaj izbor Trofeja Nogometaš u kojem je čak šest Dinamovih igrača pronašlo mjesto u idealnoj postavi HNL sezone. Livaković, Ristovski, Šutalo, Bočkaj, Ademi i Oršić pronašli su se na završnom terenu sezone...

image

Najboljih 11

SN

Hajduk je prvenstvo završio na drugom mjestu, te je stoga nagrađen u izboru igrača i trenera s tri mjesta u idealnoj postavi. Elez, Krovinović i Livaja zaslužili su sve pohvale za izvedbe koje su imali tijekom sezone. Pavičić i Drmić su pak nagrađeni za odlične igre u dresu Rijeke. premda je momčad s Rujevice sezonu završila tek na četvrtom mjestu. Pavičić i Drmić bili su sjajni tijekom kompletne sezone.

U Gradskom vrtu vjerojatno će se teško pomiriti s činjenicom da su tri kola prije kraja sezone bili u igri za naslov, a da na kraju nitko od njihovih igrača nije dobio mjesto u momčadi sezone. Slaba će im utjeha biti da je tamo Petar Bočkaj, koji je jesen proveo u dresu Osijeka, da bi potom otišao u Dinamo. Osijek je skupljao bodove, ali očito pritom nije igrao nogomet koji bi impresionirao glasače u ovom izboru, a to su igrači i treneri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 15:08