Darko Nejašmić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SUDAR U KRIVIM DRESOVIMA

Od posla Osijeka i Hajduka profitirali su svi, najviše ‘neželjeni hajdukovac‘ koji bi mogao ispisati povijest

Između Gradskog vrta i Poljuda dogovoren je posao u kojem je dvojac promijenio dresove
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. prosinac 2021. 12:19

Nogometaši Osijeka ljetos na recepciji nisu stigli ni preuzeti ključeve svojih hotelskih soba po dolasku na pripreme u Sveti Martin na Muri kada je obznanjeno kako se jedan među njima neće ni raspakirati kofere, dok je na putu već bio novi član momčadi.

Dogovoreni detalji

Između Gradskog vrta i Poljuda dogovoren je posao u kojem su dvojica nogometaša koji pokrivaju iste pozicije na terenu promijenila dresove. U pitanju ipak nije bila klasična razmjena igrača jer Osijek je raskinuo ugovor s Josipom Vukovićem (29) godinu dana prije vremena nakon čega se on već sutradan, šest godina od odlaska, vratio na Poljud. Istovremeno Hajduk se osigurao i produžio ugovor s neželjenim Darkom Nejašmićem (22) prije nego što ga je ga proslijedio na posudbu po čijem će se završetku klub iz Gradskog vrta odrediti hoće li aktivirati dogovorenu odštetnu klauzulu fiksno određenu na milijun eura i automatski vezati mladog nogometaša ugovorom na tri sezone, a za koji su već dogovoreni svi detalji.

image

Josip Vuković

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Iz perspektive statusa kojeg su u svojim klubovima imali prošle i aktualne sezone u toj razmjeni su razmjeni profitirali svi - i oba nogometaša. ali i oba kluba. Doduše, zasad više Nejašmić i Bijelo-plavi. U Osijeku je Josip Vuković prošle sezone bio čovjek zadatka, najčešće alternativa Mihaelu Žaperu i igrač za kojim je Bjelica posezao kada mu je zatrebala dodatna čvrstina u veznom redu. Nastupio je u 20 prvenstvenih utakmica (22 u svim natjecanjima) od čega je u njih deset bio starter.

Njegova uloga na terenu bila je isključivo defenzivna pa je statističke ofenzivne kolone “ukrasio” s tek jednom asistencijom. Ukupno je na terenu proveo 1.098 minuta. Toliko je otprilike vremena (1.019 minuta) već odigrao za Hajduk u aktualnoj polusezoni. Status mu se, međutim, u posljednje vrijeme na Poljudu promijenio. U sezonu je ušao kao starter, počeo je sedam od uvodnih osam prvenstvenih kola, zabio u pobjedi protiv Gorice i prvi pogodak u profesionalnoj karijeri (a odigrao je do tada 186. utakmica za osam klubova)... Dogodila mu se, međutim, ozljeda koljena zbog koje je morao biti podvrgnut operativnom zahvatu. Po povratku na teren, u posljednje dvije prvenstvene utakmice protiv Lokomotive i Dinama, odigrao je ukupno 28 minuta, a i u igru je ulazio umjesto Atanasova.

Jedan od nezamjenjivih

Istovremeno, Darko Nejašmić u Osijeku opet diše nogomet punim plućima. Mladi veznjak koji je u Hajduku dugo vremena bio “na ledu”, skrajnut u kut svlačionice, a potom kao neželjen proljetos i odstranjen iz momčadi, danas je jedan od ključnih nogometaša ekipe iz Gradskog vrta, dio slagalice koji je nedostajao u momčadi Nenada Bjelice. U novu sredinu došao je nakon što je mjesecima bio izvan treninga, ali silno motiviran vratiti karijeru na pravi put.

- Gladan sam treninga, želim se ponovno dokazivati. Motiviran sam i željan utakmica - poručio je Nejašmić na novom početku svoje karijere.

”Čisti start” očito mu je trebao. Potporu i kontinuitet koje nije imao na Poljudu, dobio je u Osijeku u kojem je postao jedan od nezamjenjivih. Veću minutažu od Nejašmića u kadru Bijelo-plavih ove sezone u Prvoj HNL ima samo standardni stoperski par Škorić - Lončar. Na povjerenje koje napokon uživa Nejašmić je uzvratio odličnim nogometom koji je postao standard u svakoj njegovoj utakmici. Nakon utakmice protiv Hajduka u Gradskom vrtu (1:1) u kojoj je dominirao veznim redom, Bjelica je zadovoljno prokomentirao: “Da su ga danas gledali skauti talijanskih klubova odmah bi ga kupili”. A takvi nastupi mladog veznjaka ove jeseni nisu iznimka već pravilo. Uostalom, nisu ga bez razloga navijači Osijeka u listopadu proglasili za igrača mjeseca.

Bez javnog određenja

U dosadašnjem dijelu sezone, u 18 prvenstvenih utakmica koliko je odigrao, protivničku je mrežu tresao u tri navrata. Toliko je prvenstvenih golova zabio i za Hajduk, ali u 63 HNL nastupa! Dobio je na samopouzdanju, bez straha da povuče u trenucima kada momčadi ne ide, golom protiv Dragovoljca odlučio je pobjednika, a pogotkom Lokomotivi inicirao je preokret Bijelo-plavih. U konkurenciji Osijekovih veznjaka trenutno ima najviše točnih dodavanja, 29 po utakmici uz 78 posto točnosti, najviše točnih dugih lopti (4,1 po nastupu), najviše oduzetih i presječenih lopti... Statističke kolone upotpunio je i s jednom asistencijom.

Iz Gradskog vrta zasad se javno nisu odredili hoće li na ljeto aktivirati klauzulu o otkupu, no sve navodi na takav rasplet. Prilika je to koja se vrlo vjerojatno neće propustiti jer iz perspektive Osijeka to je posao bez rizika i sa sigurnom dobiti. Prije nekoliko mjeseci odgovarajući na tu temu Nenad Bjelica nije rekao ništa konkretno, a zapravo je rekao puno toga.

- Mogu zamisliti da i iduće sezone ostane s nama - kazao je tada menadžer Bijelo-plavih.

Aktiviranjem klauzule Nejašmić bi tako mogao postati tek treći nogometaš u povijesti Osijeka, nakon Antonija Mancea i Ramona Miereza, za kojeg je isplaćena milijunska odšteta.

650 tisuća eura vrijednost je Josipa Vukovića prema Transfermarktu

14 utakmica odigrao je Vuković za Hajduk ove sezone i zabio jedan gol

500 tisuća eura vrijednost je Darka Nejašmića prema Transfermarktu

3 gola i jednu asistenciju ubilježio je u 23 nastupa za Osijek u svim natjecanjima

Učinak prošle sezone

Nejašmić (Hajduk)

19 nastupa

848 minuta

0 golova

0 asistencija

Vuković (Osijek)

22 nastupa

1098 minuta

0 golova

1 asistencija

Učinak ove sezone

Nejašmić (Osijek)

23 nastupa

1623 minute

3 gola

1 asistencija

Vuković (Hajduk)

14 nastupa

1019 minuta

1 gol

0 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 03:17