Zrinski - Šibenik, Toni Kolega i Dominik Dogan 

 VLADO KOS Cropix
POGLED IZ ZAGREBA

‘Grand finale‘ za elitu: ‘Šibenik je za Zrinski svemirski brod, ali Slavonci će se ‘napaliti‘ kao zvijeri‘

U taboru momčadi s kojom je započela epska priča Zrinskog podijeljenih su mišljenja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 31. svibanj 2024. 20:27

Dva dana dijeli nas od ‘Grand finala‘ Prve nogometne lige. Hoće li SuperSport HNL dobiti starog znanca ili režisera pomalo epske priče? Prošlogodišnji prvoligaš Šibenik ili u to vrijeme trećeligaš Zrinski Osječko, pitanje je svih pitanja, a nije ga loše postaviti i članovima Jaruna jer pohod Slavonaca započeo je upravo pobjedom nad Zagrepčanima.

- Mislili smo da je to slučajno, dobili su nas sad i nikad više - kazao nam je nedavno jarunski stoper Luka Dajčer prisjetivši se 0:2 poraza u Zaprešiću na otvorenju sezone.

image

Luka Dajčer protiv Šibenika

NIKSA STIPANICEV Cropix

Istim rezultatom Jarun je dvaput gubio od Šibenika, ranije i 0:3, plus što ih je Zrinski sredinom mjeseca nadjačao 2:1 priznatim pogotkom iz zaleđa. Protiv koga je bilo teže igrati i kome dati prednost u nedjelju u Osijeku uzevši u obzir da Zrinskom treba bod, a Šibeniku sva tri?

- Do prije nekoliko tjedana dao bih veće šanse Šibeniku tvrdeći da neće imati problema, ali kako utakmice prolaze, tako se Zrinskom upornost isplaćuje, ide ih, a i znaju se izvući pred sam kraj. Po mojem dojmu, Šibenik je za Zrinski svemirski brod. Mislio sam da će im ulazak u prvu ligu biti "laganica" jer su kvalitetniji, dinamičniji i igraju smisleniji nogomet. Kod Zrinskog do izražaja dolazi srce i želja, svaka im čast na tome. Sada će se "napaliti" kao zvijeri, Šibeniku neće biti lako - slikovit je Dajčer u prognozi finala.

Čuli smo stajalište direktno s travnjaka, no za kompletnu sliku treba baciti pogled i prema aut liniji. Doduše, Lekin pomoćni trener Tomislav Žitković u trenutku poziva ne stoji tamo, već odmara na plaži u Baškoj, a blagu prednost daje Šibeniku, za koji je i igrao krajem 90-ih.

- Utakmica o kojoj svi pričaju, pa i naš stožer. Podijeljeni smo, Leko je uvjeren da Zrinski neće izgubiti, a ja se ipak vodim time da je kvaliteta neusporedivo na strani Šibenika - kaže Žitković.

image

Slavlje Zrinskog protiv Jaruna

JOSIP BANDIC Cropix

Priča se i da će Hrvatski nogometni savez angažirati prvoligaške suce i uspostaviti VAR.

- Mislim da bi to više odgovaralo Šibeniku, mora se reći da Zrinski uz znanje ima i poguranac, ali neću kazati da ga Šibenik nema.

Gotovo svi, između ostalog, iznijet će taktičku potkovu Šibenika kao veliku prednost, a kod Zrinskog snažnije ističu psihološke faktore. Je li tomu baš tako, logično je da prva momčad ljestvice ipak ima nešto i u mehanizmima?

- Da odlučuje samo karakter onda bismo svi bili prvi, naravno da i trener Budiša radi dobar posao i doveo ih je na visok nivo. No, istina je da su borbenost i agresija najveće odlike Zrinskog. I to im zaista ne dolazi na mahove, ako ostanu ovako agresivni, Šibenik bi mogao imati problem, premda Carević ima takve igrače da ne znaš tko je opasniji, dok bi kod Slavonaca mogao istaknuti Dogana i možda još dvojicu-trojicu pojedinaca. Možemo mi pričati što hoćemo, no Zrinski ima dva boda prednosti i treba im bod, a jako teško im je zabiti pogodak, pogotovo kada povedu - zaključuje Žitković.

image

Tomislav Turčin

DAMIR KRAJAC Cropix

‘Lijepo je u bilo čemu biti najbolji u Zagrebu‘

Jarun je u srijedu 4:0 pobjedom nad Kustošijom osvojio ZNS Kup, što ste na stranici Zagrebačkog nogometnog saveza mogli saznati otprilike tek 20 sati nakon susreta. Dobro, već smo pomislili da je netko pogrešno razumio spajanje neradnih dana, ali to ipak nije slučaj.

U Jarunu su, pak, spojili poslijepodne sa zorom. Prvi trofej ZNS Kupa nakon 30 godina, a vrijedan plasmana u pretkolo Hrvatskog kupa iduće sezone, rezultirao je roštiljem i odlaskom u noćni klub Mint, gdje su najsnažniji ostali do četiri ujutro jer ionako je uslijedio slobodan dan. U završnici sezone praktički se inzistiralo na ovom peharu.

- S četiri razlike teško je dobiti i na treningu, kamoli u nekom finalu. Okupilo se puno navijača, što dokazuje da ovo nije bezvezna utakmica. Lijepo je osvojiti i malonogometni turnir, a kamoli znati da si u bilo čemu najbolji u Zagrebu - kaže nam Tomislav Turčin, strijelac prvog pogotka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. lipanj 2024 09:43