JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Joaquin Corchero/Shutterstock Editorial/Profimedia
ONE MAN SHOW ORŠIĆA

Dinamov Chuck Norris briljira, ali neće moći sam. Ni obraniti naslov hrvatskog prvaka, ni dostići Sevillu...

Dinamo nije tako ovisio o jednom igraču ni kada su za njega igrali Prosinečki, Modrić, Mandžukić...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. veljača 2022. 22:09

Dinamo ovog proljeća može biti sretan i - nesretan. Sretan jer ima Mislava Oršića, daleko najistaknutijeg igrača koji igra najbolji nogomet u karijeri, ali nesretan jer ovisi praktički samo o njemu. Modri su se od prve proljetne utakmice s Rijekom na Maksimiru, pa do Seville pretvorili u “one man show” zvan Mislav Oršić.

Sve se vrti oko njega, svaka utakmica Modrih ima njegov pečat. U četiri proljetne utakmice zabio je pet pogodaka, ali i na svakoj je jednostavno dominirao. Ne sjećamo se da je Dinamo ikada tako ovisio o jednom igraču, niti kad je u plavom dresu igrao Luka Modrić... Ili Mandžukić, Eduardo, Brozović, Prosinečki, Igor Cvitanović... Ili oni slavni majstori kao što su bili Cico Kranjčar, Stjepan Deverić, Marko Mlinarić...

Što bi bilo...

Dinamo je uvijek kad je postizao zapažene rezultate bio momčad s mnogo iznimno kvalitetnih igrača koji su se mijenjali u dobrim prezentacijama, ali nitko nije u bilo kojem razdoblju baš tako odskakao kao Oršić. Plašimo se i pomisliti što bi bilo da ga je Dinamo prodao u Burnley. Malo šale, on je modri Chuck Norris. Da malo parafraziramo onaj vic o američkom majstoru borilačkih vještina i televizijskom te filmskom glumcu...

image
DANIEL GONZALEZ ACUNA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Daniel Gonzalez Acuna/Zuma Press/Profimedia

Koliko Oršić može zabiti pogodaka? Sve! Tako nekako i ispada, Oršić praktički zabija sve golove Kopićeve momčadi. Dobro, možete ustvrditi da je Orša bio najbolji strijelac Modrih posljednjih sezona, da je uvijek odskakao u realizaciji. Točno, rušio je Atalantu, Tottenham, zabijao im hat-trickove, ali uvijek je to bilo u Dinamovim izvedbama koje su ukupno zasluživale pohvale. On je bio samo “šlag na tortu”. Ovoga puta Oršić je i šlag i torta. Mislimo da ne pretjerujemo kad kažemo da je 50 posto Kopićeve momčadi. Stvarno, Bog blagoslovio klupsku odluku da ga se ne pusti u Premiership.

Današnji Dinamo nosi Oršić, tu nema nikakve sumnje. U prvom dijelu sezone nije bio na takvoj razini, ali moglo se to i očekivati nakon prethodne naporne sezone i Europskog prvenstva. Bilo mu je potrebno neko vrijeme da uđe u svoju pravu formu, ali i takav je bio sasvim solidan u plavim europskim prezentacijama. Sjajno mu je legao zimski odmor i pripreme. To se sad itekako vidi. Nije ga pokolebao niti propali transfer u Premiership, mnogi igrači bi potonuli kao Titanic, ali kod njega se dogodilo upravo suprotno. On se uzdigao kao - Feniks. To mogu samo veliki igrači. Kažu neki da Mislav ima samo jednu akciju, dribling po lijevoj strani, pa prebacivanje i udarac desnom nogom. Da, to mu ide najbolje.

Međutim, u Kopićevoj formaciji 3-5-2 fenomenalno se adaptirao kao špica. Izvanredno se snalazi i kod dugih okomitih lopti i na malom prostoru u šesnaestercu. Nije onaj klasični centarfor s predvidljivim kretnjama, za suparničke obrane totalno je nepredvidljiv. A potezi su mu majstorski. Cijela nogometna Europa divila se onom pogotku Mbappea protiv Reala, ali treba se diviti i pogotku Oršića protiv Seville. Kako li je samo mekano loptu primirio prsima, gurnuo je u form te onda pogodio bliži kut. Tako zabijaju majstori najviše klase.... Šteta što mu onaj udarac u prvom poluvremenu, ona njegova poznata “kifla” nije završila u mreži.

Vrijedi mnogo više

Nakon što je Dinamo odbio ponudu od 10 milijuna eura od Burnleya, mnogi komentatori i stručnjaci su puštali priče da modri klub više nikada neće dobiti takvu lukrativnu ponudu za igrača od 29 godina. Možemo se samo nasmijati na takve tvrdnje. Ovakav Oršić vrijedi puno više, cijena mu samo raste, na ljeto bi mogao napraviti transfer o kojem će se dugo pričati.

Za Dinamo ipak nije dobra konstatacija da Oršić neće moći sam. Iako zaista briljira, neće Dinamo samo s Mislavom moći obraniti naslov prvaka, niti će u maksimirskom uzvratu moći dostići Sevillu. Iako je prošle sezone sam dotukao Tottenham... No tada su i ostali u tom srazu nudili najviše što mogu. Modri moraju pronaći još barem trojicu-četvoricu igrača koji će se moći približiti Oršićevim dostignućima ako žele biti na razini koja će im omogućiti najviše dosege.

Sad kad pomislimo na uzvrat sa Sevillom u Maksimiru, na pamet nam pada samo jedno ime. Mislav Oršić. U njega se uzdaju svi navijači Dinama, od njega očekuju još jedno čudo. Ali plašimo se da će samo Oršić biti - premalo. Kopić mora izvaditi još nekog asa iz rukava. Ima li ga?

Najbolji hrvatski strijelci u EL/KU/KVG

1. Mladen Petrić 25

2. Nikola Kalinić 16

Zlatko Vujović 16

4. Ivica Olić 14

Marin Tomasov 14

6. Nikica Jelavić 13

Slaven Zambata 13

8. Mislav Oršić 12

9. Tomislav Erceg 11

Marko Livaja 11

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 04:29