BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
BITKA ZA NASLOV

‘Dinamo sam odlučuje koliko želi biti na vrhu! Hajduk? Ne napravi li korak više, sve pada u vodu‘

‘Osijek će biti ‘tu negdje‘, ali ne vjerujem da može parirati čak ni Hajduku, a posebno ne Dinamu‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. lipanj 2022. 10:01

Iako je prijelazni rok tek počeo i svašta će se još događati u klupskim svlačionicama do kraja kolovoza, iako će, dakle, biti još značajnih promjena u sastavima, već sad se mogu opipati ciljevi u novoj sezoni. Jasno je da će Dinamo svom snagom jurnuti prema obrani naslova državnog prvaka, te plasmanu u skupinu Lige prvaka. Dovođenje Drmića, Ljubičića i Šutala zorno ocrtava visoke ambicije, koje su, uostalom, na razini prijašnjih sezona.

A tko će biti najveći suparnik Dinamu u borbi za naslov prvaka? Hoće li to biti sve glasniji Hajduk, hoće li Osijek, kao i lani, gotovo do samoga kraja prijetiti Plavima? Što može Rijeka, iznad koje plovi nebrojeno upitnika? Bivši Dinamov nogometaš Dražen Besek (59) kaže:

- Naravno da se u bilo kakvom razgovoru o spomenutoj temi odmah moramo ograditi i istaknuti kako je prijelazni rok tek počeo i tko zna kako će sve to na kraju u rujnu izgledati. Međutim, sudeći po prvim potezima, mogu se nazrijeti ambicije i ciljevi klubova velike četvorke. Dinamo je maksimalno ozbiljno ušao u ljetni prijelazni rok, dovođenje trojice jakih igrača na samome početku transfernoga dijela sezone govori da u Maksimiru baš ništa ne žele prepustiti slučaju. Ta ozbiljnost ujedno pokazuje i respekt prema Hajduku – smatra Besek.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Uzbuđenja sliejde

Hoće li utrka za naslov biti jednako neizvjesna kao i lani i tko će biti Dinamov najveći suparnik u borbi za naslov?

- Nadam se još jednom uzbudljivom prvenstvu, a očekujem da će Hajduk biti najveći Dinamov konkurent. Osijek će biti "tu negdje", ali ne vjerujem da može ugroziti i parirati čak ni Hajduku, a posebno ne Dinamu. Rijeka? Čini mi se da je ovim brojnim izlaznim transferima napravila korak unatrag i ne vidim je u najužem krugu favorita za osvajanje naslova.

Zbog čega će Hajduk biti najveći Dinamov suparnik? I hoće li možda Splićani više zaprijetiti Zagrepčanima nego prošle sezone?

- Ne dogodi li se da Hajduk napravi korak više u odnosu na lani, onda je cijeli zacrtani projekt dovođenja vlastitih bivših igrača pao u vodu! Bit će to onda pokazatelj da se razmišljalo kratkoročno, kako bi se na brzinu napravio nekakav rezultat. Stoga očekujem još veća Hajdukova ulaganja u momčad i tim bi potezima bila potvrđena aspiracija da se Dinamo skine s trona.

A je li Hajdukova prošla sezona, uzevši u obzir golema financijska ulaganja, bila uspješna osvajanjem Kupa?

- Sve je to relativno, može se gledati s ove, ali i s one strane. Mišljenja sam da osvajanje Kupa nije dovoljan razlog za zadovoljstvo klubu koji je uložio tako velike novce u momčad. Hajduk se po svojoj tradiciji i statusu kojeg je desetljećima imao, svake sezone mora boriti za naslov prvaka i samo osvajanje tog naslova može i mora biti uspjeh! A sve ostalo je prikrivanje slabosti i odvlačenje sa staze koja bi zadovoljila Hajdukove navijače.

Apsolutno favoriti

Je li Dinamo opet prvi favorit?

- Apsolutno! Štoviše, siguran sam da će Plavi obraniti naslov. Dinamo je, naime, stvorio pobjednički gen, zna kako se ostvaruje rezultat, uz istodobnu izvanredno uspješnu prodaju najboljih igrača. U Maksimiru su "zatvorili krug" i drugima je teško u kratkom vremenu, s kratkoročnim ulaganjima, prekinuti tu lijepo zaokruženu priču i Dinamovu osjetnu dominaciju. Dinamo je, sam po sebi, u poziciji da odlučuje koliko će dugo ostati na vrhu - smatra Besek.

Rijeka je opet na početku, opet mora stvarati momčad. Kakva je perspektiva kluba s Rujevice?

- U ovoj situaciji, u kojoj se danas nalazi klub s Kvarnera, vrlo je teško očekivati ostvarenje visokih i najviših ciljeva. Istina, Rijeka može iznenaditi, na klupskoj se razini mogu ambiciozno postavljati ti najviši ciljevi, ali ne vjerujem da može do kraja prvenstva konkurirati za naslov. Teško, jako teško... Štoviše, čini mi se da će se, primjerice, Lokomotiva i Gorica više približiti Rijeci, nego što će Rijeka na ljestvici biti "bliska" Dinamu, Hajduku i Osijeku - Besekovo je mišljenje.

U svojoj je igračkoj karijeri Stjepan Deverić (60) odijevao dresove i Dinama i Hajduka. O dolazećoj sezoni kaže:

image

Stjepan Deverić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Već na startu prijelaznog roka Dinamo je potvrdio da će opet voditi glavnu riječ. Doveli su Plavi vrlo kvalitetna pojačanja, na pozicijama na kojima su im potrebni takvi, dobri igrači. Nepoznanica je, dakako, što će događati do kraja prijelaznog roka, hoće li biti izlaznih transfera iz Maksimira, no što god se dogodi, siguran sam da će Zagrepčani biti barem jednako snažni kao i lani - kaže Deverić i nastavlja:

- Hajduk bi trebao biti najveći Dinamov suparnik u novom prvenstvu. Splićani su, naime, prošle sezone pokazali kako su sve spremniji za utrku s Dinamom za naslov, ali još uvijek su Plavi u prednosti. Ne može se baš preko noći izbrisati sve što je godinama bilo dobro u jednome klubu, odnosno ne može se u tako kratkom roku poboljšati sve što nije bilo dobro u drugom klubu.

Drugi zaostaju

Može li Hajduk biti ozbiljniji suparnik Dinamu nego lani?

- Vidjet ćemo, mnogo toga ovisi, ponavljam, o prijelaznom roku. Ne bude li nekih golemih promjena u svlačionicama, Hajduk bi trebao biti konkurentniji nego lani, kad su Splićani imali dosta "praznog hoda", a takve se situacije ne smiju događati momčadima koje se bore za najviši cilj. Hajduk ima pozitivnu "vibru" i bit će najveći suparnik Plavima, koji su definitivno opet prvi favorit i uvjeren sam da će osvojiti još jedan naslov prvaka. Ipak je Dinamo najkvalitetniji...

A Osijek i Rijeka?

- Bit će opet neugodni, ali čini mi se da će zaostati iza Dinama i Hajduka - rekao je Deverić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:07